Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beginnen met duurzaam beleggen

Beginnen met duurzaam beleggen

Welke keuze heeft u als duurzame belegger?

Er is enorm veel aanbod voor wie duurzaam wil beleggen. Waarop baseert u uw keuze? In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden.

 

Rechtstreeks beleggen in duurzame bedrijven

Voor beleggers die rechtstreeks in duurzame bedrijven willen beleggen, is er een aantal bekende duurzaamheidslijsten, zoals de Global 100 Most Sustainable Corporations . Het Canadese onderzoeksbureau Corporate Knights beoordeelt voor deze lijst jaarlijks 4.000 bedrijven. Ook bekend zijn  Green Rankings en de Duurzaamheidsindicator. De Duurzaamheidsindicator beoordeelt bedrijven binnen hun sector op eco-efficiency, sociaal beleid en corporate governance. Met deze indicator is het mogelijk om snel verschillende bedrijven binnen een sector met elkaar te vergelijken op duurzaamheid.

De duurzame keuze

Baseert u liever uw keuze op basis van toonaangevende beursindexen van bedrijven die wereldwijd duurzaam actief zijn? De Dow Jones Sustainability Index (DJS Index) werkt bijvoorbeeld volgens een ‘best in class’-aanpak. De DJS Index erkent bedrijven uit allerlei sectoren die het beter doen dan hun concurrenten op duurzaam vlak. Ook de FTSE4GOOD is een betrouwbare beursindex. Deze Europese index rangschikt de prestaties van bedrijven op sociaal-ethisch en milieugebied zonder daarbij een financieel goed rendement uit het oog te verliezen. Momenteel bestaat de index uit 50 bedrijven.

Of maak uw keuze op basis van het ESG Fondsen Mandaat van ABN AMRO. Voor uw portefeuille selecteert de bank duurzame beleggingsfondsen en individuele duurzame obligaties volgens uw risicoprofiel. Hiermee bestaat uw portefeuille uit duurzame beleggingsfondsen en individuele duurzame obligaties.

Duurzame bedrijfsobligaties voor lange termijn

De bekende ESG-criteria voor duurzaam beleggen kunnen ook gelden voor obligaties. Bijvoorbeeld bedrijven die relatief weinig milieurisico’s lopen, presteren vaak op de lange termijn beter dan hun concurrenten. Dat sluit aan bij de gedachte van obligatiebeleggers, die over het algemeen meer investeren vanuit een langetermijnvisie dan aandelenbeleggers.

Verdere verduurzaming beleggingen

De komende jaren gaan we het beleggingsassortiment alleen maar verder verduurzamen. We verstrekken impactrapportages die inzicht geven in hoeverre beleggingen positief of negatief bijdragen aan maatschappelijke thema’s.

Hoeveel procent van uw totale portefeuille u duurzaam wilt beleggen, is een individuele keuze. Denk aan een verstandige spreiding van uw hele portefeuille. Bovenstaande voorbeelden helpen u om uw keuze niet alleen inhoudelijk te maken, maar ook aan de hand van ratings en historische rendementen.

Zo vindt u de duurzame aandelen en fondsen in ons assortiment

Duurzame aandelen en fondsen kiezen

Bent u op zoek naar duurzame beleggingsproducten? We leggen graag uit hoe u duurzame aandelen en fondsen in uw beleggingsportefeuille opneemt.
Lamp