Beginnen met vermogen opbouwen

Hoe start u met het opbouwen van vermogen?

Uw allereerste salaris binnen? Wat een bedrag is dat! Daar kunt u (in veel gevallen) ruimschoots van leven. Samen met uw vaak nog beperkte lasten blijft er aan het eind van de maand zelfs nog wat over om te sparen of misschien wel beleggen.

 

Het is juist nu belangrijk om iets van het geld wat u over heeft opzij te zetten. Denk allereerst aan het opbouwen van een financiële buffer voor onverwachte uitgaven

Met een hogere pensioenleeftijd, een langere levensverwachting en een overheid die minder financieel bijspringt, is het daarnaast slim nu al te beginnen met het opbouwen van vermogen. Want straks heeft u een hypotheek, 1 of meerdere auto’s, of misschien wel kinderen.

Zet daarom bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag apart met automatisch sparen of periodiek beleggen. Of volg 1 van onderstaande 3 strategieën voor het opbouwen van een vermogen.

 1. Afromen aan het einde van de maand

  Geld wat op een betaalrekening staat, wordt makkelijker uitgegeven. En pas wanneer het saldo de nul nadert, wordt nagedacht of die dure televisie of die mooie jurk nu écht tot de primaire levensbehoeftes behoort. Door het overtollige geld op uw bankrekening met regelmaat op een spaarrekening te zetten of ermee te gaan beleggen, bouwt u zonder er veel bij na te denken al snel een extra potje op.

 2. Extra is voor de pot

  Voor veel mensen komt het vakantiegeld als geroepen. Niet zozeer omdat ze het nodig hebben om hun vakantie te boeken, maar bijvoorbeeld voor die nieuwe smartphone of om een eerste auto mee te bekostigen. Datzelfde geldt voor een 13de maand of bijvoorbeeld de jaarlijkse schenking van hun ouders. Spreek met uzelf af dat deze extra’s direct doorgesluisd worden naar uw spaar- of beleggingsrekening. Zo groeit uw vermogen binnen een paar jaar tot een aardig bedrag.

 3. Uitgeven én sparen

  Ook de bank maakt het u makkelijk om bijna ongemerkt een bedrag opzij te zetten voor later. Het trucje heet pinsparen, een exclusieve dienst van ABN AMRO. Hoe werkt het? U spaart een vast percentage van het bedrag dat u met uw betaalpas pint of opneemt. Dit bedrag wordt van uw betaalrekening naar uw spaarrekening overgeboekt. U kunt kiezen om met 1%, 5%, of 10% te pinsparen. Bijvoorbeeld: u pinspaart 5% en rekent € 100,- af. Er wordt dan € 105,- afgeschreven, waarvan € 5,- naar uw spaarrekening wordt overgeboekt. Bovendien kunt u ook nog bepaalde regels instellen. U kunt bijvoorbeeld een maximum pinspaarbedrag per dag aangeven. Ook kunt u een minimum saldo op uw betaalrekening aangeven.

  Op deze manieren bouwt u stap voor stap toch een vermogen op zonder dat u opeens geen leuke dingen meer kunt doen in uw vrije tijd!

(Bijna) afgestudeerd, en nu?

Speciaal voor starters

Je hebt je tijdens je studie waarschijnlijk niet echt bezig gehouden met later. Maar nu wil je dat misschien wel. Ga je een huis kopen? En wat is nu slim, sparen of beleggen? Weet je al hoe het zit met je pensioen?