Is het tijd voor een carrièreswitch?

Ontdek het in 5 stappen

Gaat u de laatste tijd met steeds minder plezier naar uw werk? Kost uw baan u steeds meer energie? En vraagt u zich weleens af of u niet beter het roer radicaal kunt omgooien? Wat zijn de N€XT STEPS? Volg het stappenplan. Daarmee kunt u bekijken of dit uw moment is voor een carrièreswitch. 

 1. Begin gewoon

  Dat klinkt wel heel makkelijk wellicht, maar als u iets wilt veranderen dan moet u allereerst gewoon beginnen. Doe na het lezen van dit artikel meteen een beroepskeuzetest bijvoorbeeld, Internet staat er vol mee en het kost vaak maar een minuut of 10 van uw tijd. Oh ja, en maak dan meteen een mapje of documentje (Droombaan) aan. Daar kunt u de uitslag van deze test, en alles wat met uw zoektocht te maken heeft opslaan.

 2. Wat bepaalt uw werkgeluk?

  Met een carrièreswitch bent u uiteindelijk vooral ook opzoek naar meer werkgeluk. Onderzoek daarom ook wat werkgeluk precies voor u betekent. Belangrijke factoren van werkgeluk zijn bijvoorbeeld: Reistijd, uw directe leidinggevende, salaris, werk en privé balans, doorgroei- en opleidingsmogelijkheden en de inhoud van uw werk. Hoe zit dat bij uw huidige baan, en uw eventuele vorige baan? Vergeet deze factoren niet te noteren in uw map of document zodat u uw droombaan straks tegen dezelfde meetlat kunt houden. Misschien komt u er wel achter dat u beter voor uzelf kunt beginnen? Check ook het internet over het onderwerp werkgeluk, er is heel veel over te vinden.

 3. Wat is uw eigen invloed?

  Het heeft weinig zin om straks van carrière te switchen en een tijdje later tegen dezelfde dingen aan te lopen. Wat voor 'bagage' neemt u mee naar uw werk wat van invloed is op hoe u uw werk vindt of doet? Perfectionisme, een laag zelfbeeld, de behoefte altijd gelijk te hebben, of misschien juist aan bevestiging? Wat kunt u in uw huidige baan zelf doen om uw werkgeluk te verhogen op de punten die u belangrijk vindt? U kunt misschien vaker thuiswerken, of om opslag vragen? Of zit u misschien binnen uw huidige werkgever niet op de juiste plek, of in de juiste rol?

 4. De arbeidsmarkt

  Hoe is de arbeidsmarkt momenteel? Is er een overschot aan personeel, of zijn het onzekere tijden, zoals tijdens de Corona crisis. Want dan kiezen werkgevers misschien liever voor de veilige keus. Een kandidaat met meer ervaring of een opleiding of achtergrond op een bepaald vakgebied. Maar is er een tekort aan personeel dan vindt u vaak veel makkelijker een nieuwe baan. De actuele situatie in de specifieke branche waar u werk in zoekt is daar natuurlijk ook van invloed op.

 5. Uw financiële plaatje

  Tja, en dan moeten we het natuurlijk ook even over geld hebben. Want hoe aantrekkelijk een carrièreswitch ook lijkt, het betekent soms ook dat u financieel een stapje terug moet doen. Al dan niet tijdelijk. Het kan misschien zo zijn dat u eerst een andere opleiding moet volgen. Kunt u dat wel betalen? Breng daarom eerst in kaart hoe u er financieel voor staat. Wat geeft u per maand uit, wat heeft u minimaal nodig? Waar kunt u nog besparen? Dat kan bijvoorbeeld met de Grip app. Maar kijk vooral ook of het uw andere dromen niet in gevaar brengt. Een huis kopen bijvoorbeeld. 

 

En, what’s your N€XT MOVE?

Bent u er toch van overtuigd dat dit uw moment is? Heel goed, ga er dan vooral voor. Hierbij nog wat tips voor onderweg. Gebruik uw netwerk; ga opzoek naar interessante mensen om mee te praten uit uw eigen netwerk, of dat van uw vrienden en familie. Neem ook in overweging of dit niet meteen een goed moment is om voor uzelf te beginnen. En ‘last but not least’. Als uw financiën het enigszins toelaten, schakel dan een professionele loopbaancoach in. Dat verhoogt uw kans op succes!