Schaalvergroting en (para)medisch centra binnen de fysiotherapie

We zien steeds meer paramedisch centra en leefstijlcentra ontstaan waarbij de fysiotherapeut initiatiefnemer is. Al dan niet samen met andere zorgverleners. Dit zorgt ervoor dat fysiotherapiepraktijken te maken hebben met ruimtegebrek.

Welke keuzes moet u maken op zoek naar meer ruimte? Als sectorspecialisten spreken wij veel met fysiotherapeuten die nadenken over een nieuw praktijkpand en schaalvergroting.

 

Waar moet u aan denken?

De eerste vraag is meestal: ‘ga ik verbouwen of verhuizen?’ Als u gaat samenwerken met meerdere disciplines onder één dak, of gaat uitbreiden in leefstijl en preventie, dan moet u wellicht op zoek naar een ander pand of kiezen voor nieuwbouw. De verbouwing, koop of nieuwbouw van een pand leidt vaak tot het aanvragen van een financiering. ABN AMRO heeft een ruim kredietbeleid met veel opties. Voordat we hier écht over in gesprek kunnen, zijn er een aantal beslissingen om te nemen: 

 • Met wie wilt u samenwerken? 
 • Met welke trends & ontwikkelingen heeft u te maken? 
 • Welke impact heeft dit op uw verdienmodel?
 • Hoeveel m2 heeft u nodig nu en in de toekomst?
 • Welke keuze maakt u voor het onroerend goed. Kopen of huren? Is er sprake van praktijkverplaatsing, dan moet u uw bestaande praktijkpand gaan verkopen of u moet de huur opzeggen.
 • Is het praktijkpand toekomstbestendig en duurzaam genoeg? Kunt u voldoen aan de nieuwe eisen? Gaat u voor nieuwbouw?
 • Bent u straks de eigenaar of kiest u voor gedeeld eigenaarschap met andere zorgverleners? 
 • Belangrijk is ook om de invloed van uw zakelijke investering op uw privésituatie mee te wegen.

Van wie kan u hulp gebruiken?

Wanneer u een richting gekozen heeft, is het belangrijk om ook een bouwbegeleider/architect en om uw accountant bij het proces te betrekken. Er moeten bijvoorbeeld keuzes gemaakt worden ten aanzien van de juridische structuur, exploitatieoverzichten worden opgesteld en een investeringsopzet worden gemaakt. 

Uiteraard denken wij graag met u mee en overleggen wij, indien gewenst, met uw accountant. Voor medisch zorgvastgoed zijn ook bepaalde subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld voor duurzaamheidsinvesteringen. Uw accountant kan u hier wellicht in adviseren. ABN AMRO heeft ook een eigen Subsidie Expertise Desk. Wij vertellen hier graag meer over.

Zijn uw plannen financieel haalbaar? Doe een quickscan

Er is geen blauwdruk voor het gehele traject. Elke situatie is anders. Wij denken graag in een vroegtijdig stadium met u mee. Om erachter te komen of uw plannen financieel haalbaar zijn, kunt u gebruik maken van onze quickscan. Om een quickscan uit te voeren zijn de volgende documenten nodig: 

 • De investeringsbegroting voor de aankoop, nieuwbouw of verbouw met toelichting. 
 • Organogram en inzage in de juridische structuur.
 • De gewenste financieringsopzet. 
 • De exploitatiebegroting inclusief indicatie van eventuele huuropbrengsten en servicekosten. 
 • De meest recente jaarrekening van u en alle andere betrokkenen. 
 • Meeste recente aangifte inkomstenbelasting van alle betrokkenen. 
 
Deze vrijblijvende quickscan geeft inzicht in de haalbaarheid én betaalbaarheid van uw plannen. Neem hiervoor contact op met onze Sectorspecialisten van de vakgroep fysiotherapie.
Tip

Toekomst van huisartsenzorg en fysiotherapie

De ontwikkelingen in de gezondheidszorg volgen elkaar razendsnel op. En net als in andere branches, is het een hele uitdaging om bij te blijven. Waar liggen uw kansen?

Trends in de fysiotherapie

Onze sectorspecialisten houden de trends binnen de fysiotherapie nauwkeurig in de gaten. Dit zijn volgens hen de 5 belangrijkste trends.

Brancheinformatie voor fysiotherapeuten

Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen in de fysiotherapie? En wat zijn de grootste kansen en bedreigingen? Lees het brancherapport Fysiotherapie in beeld.