Eigen tandartspraktijk starten

Tandarts Sophie begint haar eigen praktijk

Dit is het verhaal van Sophie, een beginnende tandarts zoals wij die vaak tegenkomen. Met dit verhaal willen we u laten zien hoe het starten van een eigen tandartspraktijk kan verlopen. De stappen die Sophie als startend zorgondernemer heeft gezet, zijn bedoeld als inspiratie voor de start van uw eigen tandartspraktijk.

 

Afgestudeerd als tandarts en dan?

"Na mijn studententijd ben ik niet meteen begonnen met een eigen praktijk. Ik wilde eerst ervaring opdoen in andere tandartspraktijken. Ervaren waar mijn kwaliteiten liggen en waar ik nog moest bijleren. Werken in praktijken van collega-tandartsen heb ik als ontzettend waardevol en leerzaam ervaren.

Op een gegeven moment begon ik te dromen. Hoe zou het zijn om voor jezelf te beginnen? Om de zorg die je verleent helemaal zelf vorm te geven? Dat idee sprak me erg aan. Ik wil graag zelf beslissingen nemen en dingen op mijn eigen manier doen. Maar moet je dan een praktijk overnemen? Of zelf iets opzetten?"

Een tandartspraktijk overnemen of vanaf nul beginnen

"Ik ben eerst gaan kijken of ik een praktijk kon overnemen. Dat was best lastig, maar ook een leerzame ervaring. Omdat ik totaal geen ervaring had als ondernemer, heb ik in die tijd veel gesproken met praktijkeigenaren. Wat doe je met personeel bijvoorbeeld? Hoe werkt een praktijkovername eigenlijk? Ik had werkelijk geen idee. Daarom heb ik ook de masterclass 'Start of overname van een tandartspraktijk' bij ABN AMRO gevolgd. Daar kreeg ik hele praktische tips en praktijkvoorbeelden."

Mijn start als zorgondernemer

"Terwijl ik aan het zoeken was naar een praktijk om over te nemen, kreeg ik het aanbod van een collega-tandarts die ik eerder al had gesproken. Ik kon in zijn praktijk een behandelkamer huren. Dat heb ik gedaan en het ging boven verwachting goed. Ik kreeg steeds meer patiënten. Helaas was er geen mogelijkheid om daar verder uit te breiden.

Gelukkig vond ik toen in dezelfde gemeente een tandartspraktijk die ik kon overnemen en waar ik wel door kon groeien. Inmiddels is dat echt helemaal mijn eigen praktijk geworden, met nieuwe patiënten. En wat ik zo bijzonder vind: patiënten die ik al had in de praktijk waar ik een behandelkamer huurde, komen nu ook allemaal naar mijn nieuwe praktijk. Kijk, dat maakt mij trots."

Verzamel deskundige partners om je heen

"Mijn tip voor startende medisch ondernemers is: bouw niet alleen een netwerk op in de medische sector. Verzamel ook deskundige mensen om je heen die je helpen met de dingen die je zelf niet kan of die jou te veel tijd kosten. Praat met professionals die je kunnen ondersteunen en huur ze in. Mijn accountant bijvoorbeeld, kijkt op een heel andere manier naar mijn praktijk dan ik, veel bedrijfsmatiger. Zo word ik een betere zorgondernemer. Het geeft mij de ruimte om te doen waar ik goed in ben: patiënten behandelen."

Een eigen tandartspraktijk financieren

"Een van de deskundige partners die heb ingeschakeld is de sectorspecialist voor medici van ABN AMRO. Hij was enthousiast over mijn verhaal. De sectorspecialist was ook aanwezig bij het overnamegesprek en wist veel van mijn branche. Samen met hem heb ik mijn ondernemingsplan verder aangescherpt. Hij was betrokken en dacht goed met me mee."

Maak een goed ondernemingsplan

"Een ondernemingsplan maken vond ik eerst een verplicht nummer. Maar het dwong me wel tot nadenken, merkte ik. Wat voor tandarts wil ik eigenlijk zijn? Hoe wil ik mijn eigen praktijk organiseren? Het zat wel in mijn hoofd, maar op papier word je toch kritischer. Mijn visie werd scherper. Ik werd enthousiaster en kreeg overzicht. Het financiële deel van het plan gaf me ook rust. Dit kwam doordat ik ook een worst case-scenario had berekend. En toen bleek het financieel allemaal haalbaar!"

Wilt u een tandartspraktijk starten?

Start uw eigen praktijk in 5 stappen. Bekijk het stappenplan praktijk starten.
Tip