Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

5 tips om geld te bespreken met uw kind

Samen praten over geld

U wilt uw kind goed voorbereiden op later. Ook als het om geld gaat. Maar over geld praten, is vaak lastig. Hoe open bent u bijvoorbeeld naar uw kind over uw salaris? Lees de 5 tips voor een geldgesprek met uw kind.

 1. Praat over geld verdienen

  Uw zoon of dochter dagdroomt vast wel eens over een nieuwe spelcomputer, een mooie fiets, of misschien over een auto voor later. Dat is een goed moment te praten over geld en hoe ze dat later kunnen verdienen. Er moet natuurlijk ook goed met dat verdiende geld worden omgegaan.

  Tip: Geeft u uw kind zakgeld? Als uw kind zelf over geld mag beslissen, begrijpt het meer over de waarde van geld.

 2. Doe samen de boodschappen

  De supermarkt is een handige plek om het over geld te hebben. Kinderen gooien de boodschappenwagen graag vol met leuke en lekkere dingen. Dan is het goed dat ze weten dat alles wat erin gaat geld kost. Ze vinden het vaak ook leuk om te helpen met afrekenen. Als u met contant geld betaalt, kunt u uw kind leren het wisselgeld uit te rekenen. En als u uw bankpas gebruikt, kunt u uw kind leren omgaan met een betaalpas.

 3. Spelenderwijs met geld leren omgaan

  Kinderen kunnen veel leren over geld in de vorm van spelletjes. Denk aan winkeltje spelen. Zet wat spullen klaar om te 'verkopen' en koop een setje nep geld. In de 'winkel' legt u het prijsverschil tussen producten uit.

  Daarnaast kunnen kinderen met de gratis Jongerengroeirekening  al oefenen. U bepaalt namelijk wat uw kind wel en niet mag. 

  Wist u dat de ABN AMRO app een handig middel is om uw kind om te leren gaan met geld? Lees meer over mobiel bankieren voor kinderen. Spannend idee om uw kind toegang te geven tot de Mobiel Bankieren app? Oefen dan eerst met de zak-geld app speciaal voor kinderen: Gimi

 4. Praat over hoeveel u verdient

  Uw kind zal vast weleens vragen hoeveel u verdient. Dit hoeft u natuurlijk niet per se met uw kind te delen, het bedrag zal uw kind ook niet zoveel zeggen. U kunt wel uitleggen wat u er allemaal van moet betalen en dat het belangrijk is geld over te houden, zoals uw kind ook met zijn of haar zakgeld zou kunnen doen. Ook kunt u uitleggen dat niet iedereen evenveel geld verdient. Hierdoor begrijpt uw kind waarom het ene kind duurdere spullen heeft dan het andere.

 5. Wees open over geldzaken

  Uiteindelijk bepaalt u natuurlijk zelf wat u wel en niet met uw kind bespreekt, en op welke leeftijd u dit doet. Belangrijk is dat u met uw kind praat over hoe uw kind het beste met geld om kan gaan. Kinderen die al jong van hun ouders leren omgaan met geld, kunnen als volwassene makkelijker rondkomen. Ze leren zo beter te sparen, verantwoorder te lenen en hebben minder betalingsproblemen. Jong geleerd, is oud gedaan.

Ook interessant voor u

Gratis toegang de leukste bank-app voor kinderen

De Gimi app is de leukste bank-app speciaal voor kinderen. Zo leren ze spelenderwijs over de waarde van geld en checken ze hun eigen saldo zonder dit uit te kunnen geven. En nog veel meer! Kinderen krijgen nu gratis toegang tot de pro-versie van Gimi.

De Jongerengroeirekening van uw kind instellen

 • Jongerengroeirekening instellen en beheren
 • U bepaalt de betaallimiet
 • Pushberichten ontvangen als uw kind iets betaalt

Zakgeld voor uw kind

Zakgeld geven, contant of digitaal, is een goede manier om uw kind met geld te leren omgaan. Zo leert uw kind vooruit denken en keuzes maken. En dat je geld maar één keer kunt uitgegeven.