Beleggen begint bij gezond verstand

Beleggingsspecialist aan het woord

Hi, ik ben Karin Hulskorte, beleggingsspecialist bij ABN AMRO. Doordat ik al onze beleggingsproducten van binnen en buiten ken, kan ik ook u misschien helpen de beste keuze te maken. Dat kan bijvoorbeeld Begeleid Beleggen zijn, Zelf Beleggen, Vermogensbeheer óf niet beleggen. Twijfelt u of beleggen iets voor u is? In dit blog denk ik met u mee!
 

Waarom (niet) gaan beleggen?

Voordat u begint met beleggen, moet u weten of het bij u past. Maar hoe komt u daar nou achter? Veel mensen blijven twijfelen en doen het daardoor uiteindelijk niet. Niets mis mee, want beleggen is geen doel op zich. Maar als u alleen spaart, bestaat de kans dat uw geld minder waard wordt. De rente is immers historisch laag en misschien betaalt u ook nog belasting over uw spaargeld.

Uw opties bij ABN AMRO

Wilt u proberen om een deel van uw spaargeld in beweging te brengen? Dan heeft u verschillende beleggingsopties. Begeleid Beleggen is ideaal als u met een klein bedrag wilt beginnen en er niet te veel tijd aan kwijt wilt zijn. U bepaalt zelf hoeveel risico u wilt lopen en wij beleggen voor u met een profielfonds dat daarbij past. Bij Zelf Beleggen heeft u meer kennis nodig: u stippelt uw eigen strategie uit en handelt zelf actief op de beurs. Als u voor Vermogensbeheer kiest, vertrouwt u (een deel van) uw geld toe aan ons en blijft u in contact met  een persoonlijk adviseur, zoals ik.

Omgaan met koersschommelingen

Sparen en beleggen zijn niet 1-op-1 te vergelijken. Hoewel u uw vermogen met beleggen kunt laten groeien, kleven er ook risico’s aan. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Heeft u nog geen beleggingservaring? Bedenk dan dat uw vermogen bij beleggen elke dag een andere waarde heeft door koersstijgingen en -dalingen. Dat zijn de meeste spaarders niet gewend. Als u met een klein bedrag begint, ervaart u hoe dit voelt, maar is de invloed van deze koersschommelingen op uw totale vermogen een stuk kleiner.
Als u een Profielfonds van Begeleid Beleggen kiest en daarna periodiek een bedrag inlegt, spreidt u de risico’s nog meer. In feite creëert u zo meerdere instapmomenten.
 

Het beste instapmoment kiezen

Ik kan u uit de droom helpen: de beste instapmomenten zijn alleen achteraf te bepalen. Twijfelt u of dit de juiste tijd is om te beginnen met beleggen, vanwege politieke spanningen of omdat de beurzen de laatste jaren al zo veel zijn gestegen?  Die zorgen kan ik onmogelijk wegnemen, maar instappen hoeft geen kwestie van alles of niets te zijn. 

Stel, u stopt een bescheiden bedrag in een Profielfonds van Begeleid Beleggen. Dan wordt het risico al gespreid omdat het fonds is samengesteld uit verschillende soorten beleggingen. Als u er vervolgens voor kiest om periodiek bedragen in te leggen, creëert u in feite meerdere instapmomenten. De ene keer stapt u in op een stijgende lijn, en de andere keer gaat u eerst door een flink dal heen. Uw gemiddelde koersrisico wordt zo verlaagd, al is er altijd een kans dat u (een deel van) uw inleg kwijtraakt.

Doelen stellen en doorzetten

Verwacht van onze beleggingsproducten geen gouden bergen. We hebben ze ontworpen om geld gecontroleerd te laten groeien. Dat is het streven, maar geen garantie. Bij beleggen zijn risico’s en rendementen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe meer risico u neemt, hoe meer geld u kunt verdienen. Of verliezen.

Besluit u om te gaan beleggen? Lees u goed in en bedenk vooraf hoe defensief of offensief u uw vermogen wilt inzetten. Beleg daarnaast alleen met geld dat u kunt missen, want de kans op een positief resultaat is het grootst als u beleggingen voor langere tijd aanhoudt. Waar u ook voor kiest, mijn gouden regel is altijd: stick to the plan. Stel een realistisch doel en laat u niet gek maken door de waan van de dag. Veel succes!