Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man hangt op aanrecht in de keuken

Belastingvoordeel bij banksparen

Fiscaal sparen: hoe werkt het?

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen, ook wel fiscaal sparen genoemd. Maar wat komt er allemaal kijken bij fiscaal sparen? Vind hier de antwoorden op uw vragen.

 

Wat is fiscaal sparen?

Banksparen of fiscaal sparen is zelf sparen voor (extra) pensioen op een geblokkeerde rekening. Met het gespaarde geld koopt u na verloop van tijd een uitkering aan. Omdat het geld voor langere tijd op de bankspaarrekening staat, krijgt u een hogere rente dan op een ‘normale’ spaarrekening. Bij ABN AMRO kunt u fiscaal sparen met de Pensioenaanvulling.

 

Ontvang € 100 bonusrendement

Met Pensioenaanvulling spaart u zelf voor extra pensioen, met mogelijk belastingvoordeel. Ga ook aan de slag met uw pensioen en ontvang € 100 bonusrendement cadeau.

ABN AMRO

Welke belastingvoordelen zijn er bij fiscaal sparen?

 1. Uw inleg is aftrekbaar

  U kunt uw inleg in Pensioenaanvulling aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1. Daar zit wel een maximum aan.

 2. Geen vermogensrendementsheffing in box 3

  U betaalt over het bedrag dat u heeft opgebouwd met ABN AMRO Pensioenaanvulling geen vermogensrendementsheffing in box 3. Bij een ‘gewone’ spaarrekening betaalt u jaarlijks wél vermogensbelasting als u meer dan € 57.000 (2023) aan spaargeld heeft. Let op: u betaalt wel inkomstenbelasting als u de gespaarde Pensioenaanvulling laat uitkeren. Als u op dat moment in een lagere belastingschaal valt, heeft u een belastingvoordeel.

 
Tafel

Hoeveel kan ik inleggen?

Er zit een maximum aan de inleg die u van de Belastingdienst mag aftrekken van uw belastbaar inkomen. Als u meer inlegt, mag u dat deel niet aftrekken.

Het bedrag dat u maximaal belastingvriendelijk kunt inleggen, is uw jaarruimte en/of reserveringsruimte. De jaarruimte is het deel van uw inkomen dat u jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor uw pensioen. Heeft u in de afgelopen 10 jaar niet volledig gebruikgemaakt van uw jaarruimte? Dan kunt u mogelijk nog een extra bedrag fiscaal vriendelijk sparen. Dat is uw reserveringsruimte.

Tablet met wijzende hand

Hoe bereken ik mijn jaarruimte en/of reserveringsruimte?

De jaarruimte voor dit jaar wordt berekend op basis van wat u vorig jaar heeft verdiend. Uw jaar- en/of reserveringsruimte kunt u berekenen met onze rekentool. Daarvoor moet u een aantal gegevens invullen.

Welke gegevens heb ik nodig voor het berekenen van mijn jaarruimte en/of reserveringsruimte?

 1. Inkomsten uit loondienst

  Uw inkomsten uit loondienst van voorgaande jaren; deze gegevens vindt u terug op uw jaaropgaaf of in de aangifte inkomstenbelasting

 2. Overige inkomsten

  Overige inkomsten van voorgaande jaren; bijvoorbeeld inkomsten uit overig werk, uitkeringen of ontvangen partneralimentatie

 3. Factor A

  De pensioenaangroei (factor A); dit staat vermeld op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van uw werkgever; u vindt de factor A op de laatste pagina van uw pensioenoverzicht.

 4. Pensioenaanvulling

  De hoeveelheid die u al heeft ingelegd op uw Pensioenaanvulling, op een andere bankspaarrekening voor uw pensioen of een lijfrente.

Spaarvarken

Let op: bij fiscaal sparen staat uw geld vast tot uw AOW-leeftijd

U krijgt dit fiscaal voordeel niet zomaar. De belangrijkste voorwaarde is dat u uw potje gebruikt voor uw pensioen. Het staat daarom op een geblokkeerde rekening. Wilt u toch tussentijds geld opnemen van deze rekening? Dan betaalt u naast de inkomstenbelasting nog maximaal 20% revisierente.

Als u arbeidsongeschikt wordt, zijn er wel mogelijkheden om tussentijds geld op te nemen. Meer informatie vindt u in de Productwijzer van Pensioenaanvulling .

Ook interessant voor u

Het verschil tussen sparen en banksparen

U overweegt te gaan banksparen, maar wat is nu precies het verschil tussen sparen en banksparen voor uw pensioen?

Pensioenaanvulling

Wilt u zelf een aanvullend pensioen opbouwen? Met onze Pensioenaanvulling kunt u met mogelijk belastingvoordeel extra banksparen en/of pensioenbeleggen voor uw pensioen.

4 tips voor uw pensioen

Weet u hoe u het beste pensioen kunt opbouwen? Een goed pensioen is belangrijk voor later. Ontdek alles over een goed pensioen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.