Naar de navigatie Naar de inhoud

Banksparen voor uw pensioen

Pensioensparen met mogelijk belastingvoordeel

 • Zelf een aanvulling op uw pensioen opbouwen
 • Een slimme manier om mogelijk belasting te besparen
 • U kunt banksparen met de Pensioenaanvulling
Man en vrouw genieten van het uitzicht

Wat is banksparen?

Met banksparen spaart u zelf voor (extra) pensioen op een geblokkeerde rekening en met mogelijk belastingvoordeel. Banksparen kent twee fases: de opbouwfase en uitkeringsfase. De opbouwfase is de periode dat u werkt en spaart voor uw pensioen. Tijdens de uitkeringsfase, als u stopt met werken, gebruikt u het geld om uw pensioen maandelijks aan te vullen.

Bij ABN AMRO kunt u banksparen voor een aanvulling op uw pensioen in de volgende producten: 

 

Wat zijn de mogelijke belastingvoordelen?

U profiteert van mogelijk belastingvoordeel, doordat u een deel van uw stortingen tijdens de opbouwfase kunt terugkrijgen via uw belastingaangifte. En u betaalt geen vermogensbelasting over uw geld op de geblokkeerde bankspaarrekening.

De uitkering tijdens de uitkeringsfase wordt wel belast. Valt u tijdens de uitkeringsfase in een lagere belastingschijf? Dan kunt u ook belastingvoordeel hebben. Om deze belastingvoordelen te krijgen, moet u aan een aantal regels voldoen.

Zo werkt het

U spaart op een geblokkeerde rekening. Zo bouwt u vermogen op voor later. Zonder de verleiding om tussentijds geld op te nemen. U kunt het geld dat u stort voor maximaal uw jaarruimte en/of reserveringsruimte aftrekken.

U kunt alleen een uitkering aankopen om uw pensioen aan te vullen. Dit moet u doen binnen 5 jaar na het kalenderjaar waarin u uw AOW-leeftijd bereikt. Als u eerder met pensioen gaat, kunt u onder voorwaarden de uitkering ook voor uw AOW-leeftijd laten ingaan.

 

Wat is het verschil met 'gewoon' sparen?

  Gewone spaarrekening Bankspaarrekening
1. Belasting Op een gewone spaarrekening betaalt u vermogensbelasting als u meer dan € 30.000,- (2018) aan spaargeld heeft. Bij banksparen betaalt u geen vermogensbelasting over het geld op uw bankspaarrekening.
2. Doel U kunt sparen voor elk doel. U spaart voor een aanvulling op uw pensioen. 
3. Hoogte spaarbedrag U bepaalt zelf hoeveel en wanneer u spaart. U kunt regelmatig geld storten. Het geld dat u stort, kunt u jaarlijks voor maximaal uw jaarruimte en/of reserveringsruimte aftrekken. U betaalt alleen belasting op het moment dat u het geld laat uitkeren.
4. Opnemen U kiest zelf wanneer u het geld opneemt. Het moment van vrijkomen van het geld hangt samen met uw AOW-leeftijd. U kunt uw geld tussentijds alleen opnemen wanneer u langdurig arbeidsongeschikt bent. Hiervoor gelden specifieke voorwaarden.
5. Rente De rente die u ontvangt, is over het algemeen lager dan bij Banksparen. De rente die u ontvangt als u gaat banksparen met de Pensioenaanvulling is 0,90%. U betaalt € 35,- om de rekening online te openen.
  Informatie over sparen Lees meer over banksparen met de Pensioenaanvulling

Voorwaarden en veelgestelde vragen

 • Wat houdt een geblokkeerde rekening in?

  Het geld dat u met banksparen spaart, zet u op een geblokkeerde rekening. U kunt uw geld tussentijds alleen opnemen wanneer u langdurig arbeidsongeschikt bent. Hiervoor gelden specifieke voorwaarden. 

  Tegen de tijd dat u stopt met werken, zo rond uw AOW-leeftijd, gebruikt u het opgebouwde vermogen om een (aanvullende) uitkering aan te kopen.

 • Is banksparen mogelijk op een gezamenlijke rekening?

  Banksparen is niet mogelijk op een gezamenlijke rekening. De geblokkeerde rekening moet gekoppeld zijn aan een betaalrekening op uw eigen naam.

 • Wat gebeurt er als ik overlijd?

  In de opbouwfase en uitkeringsfase ontvangen uw erfgenamen uw bankspaarsaldo. In de opbouw- en uitkeringsfase kunnen uw erfgenamen de producten op hun naam zetten.

 • Hoe veilig en zeker is banksparen?

  Natuurlijk biedt ABN AMRO zekerheid over het bedrag dat u bij elkaar spaart. Banksparen bij een bank valt namelijk onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandsche Bank. De overheid staat in dat geval garant bij een faillissement van de bank. Dat houdt in dat u uw gespaarde bedrag tot € 100.000 altijd terugkrijgt.

 • Extra informatie

  Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de voorwaarden van de uitkering van uw gespaarde pensioen. Bijvoorbeeld over wanneer u kunt uitkeren en de duur van de uitkering. Voor meer informatie kunt u de voorwaarden bekijken.

  U bent niet verplicht uw extra pensioen te laten uitkeren door de aanbieder van uw bankspaarproduct. Dat kan ook bij andere banken en verzekeraars. De hoogte van uw extra pensioen kan per aanbieder verschillen. Dat heeft te maken met: 

  • de kosten van de aanbieder (hoe hoger de kosten, hoe lager uw extra pensioen)
  • de hoogte van de rente van de aanbieder (hoe hoger de rente, hoe hoger uw extra pensioen)
  Het is niet mogelijk het gespaarde bedrag in één keer te laten uitbetalen. Wilt u dat toch? Dan betaalt u de verschuldigde belastingen en premies en krijgt u een boete (revisierente) van de belastingdienst. Deze boete kan oplopen tot 20% van het gespaarde bedrag.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.