Op 30 juni 2020 stopt Kendu. Er is helaas te weinig belangstelling voor de app. Op deze pagina leest u wat er gaat gebeuren met uw geld en uw account bij Kendu. Een geruststelling vooraf: Kendu gaat alles netjes afhandelen. Het is wel belangrijk dat u de onderstaande informatie helemaal leest. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken over uw beleggingen.
Wat verandert er voor u?
Lees hieronder de veelgestelde vragen en antwoorden. Hier vindt u mogelijk meteen een antwoord.
Komt u er niet uit? Stuur dan gerust een e-mail naar kendu@nl.abnamro.com. Houd er wel rekening mee dat het nu iets drukker kan zijn bij onze klantenservice.
Kendu is een handelsnaam en merk van ABN AMRO Bank N.V. Sluit u een overeenkomst met Kendu? Dan sluit u dus een overeenkomst met ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO).
Wilt u meer weten over Kendu? Bekijk dan de veelgestelde vragen en antwoorden.
Kendu belegt voor u in 3 beleggingsfondsen:
Kendu bepaalt op basis van uw risicoscore welke combinatie van beleggingsfondsen het best bij u past. Deze beleggingsfondsen kunnen beleggen in verschillende andere beleggingsfondsen. Die andere beleggingsfondsen op hun beurt kunnen beleggen in verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen en obligaties. Een fondsbeheerder beheert het beleggingsfonds en bepaalt de strategie van zijn fonds. In de Informatiebrochure Kendu leest u hier meer over.
Hoe verdeelt Kendu uw inleg over deze fondsen?
Dat doen wij op basis van uw persoonlijke risicoscore. In de app stellen we verschillende vragen over uw vermogen en inkomen, uw kennis van en ervaring met beleggen, en over het risico dat u wilt en kunt nemen. Daaruit volgt een persoonlijke risicoscore.
Hoe Kendu uw inleg verdeelt over de drie genoemde fondsen, hangt af van uw risicoscore. Ieder fonds brengt namelijk een bepaald risico met zich mee: van nauwelijks risico tot zeer veel risico. Wij verdelen uw inleg zo, dat u altijd belegt met het risico dat bij u past.
Hoe stuurt Kendu uw beleggingen bij?
Het kan zijn dat de koersen van de beleggingsfondsen in uw beleggingsportefeuille sterk stijgen of dalen. Daardoor is het mogelijk dat u meer of juist minder risico loopt, dan de bedoeling is. In dat geval past Kendu uw beleggingsportefeuille aan.
Wat te veel of te weinig risico is? Dat noemen we de bandbreedte van uw risicoscore. Heeft uw beleggingsportefeuille iets meer of iets minder risico dan uw Kendu risicoscore, dan onderneemt Kendu (nog) geen actie. Maar wordt het verschil groter en komt het risico van uw beleggingen daardoor buiten de bandbreedte? Dan past Kendu uw beleggingsportefeuille aan. In dat geval verkoopt Kendu een deel van uw beleggingsfondsen, om daarvoor andere beleggingsfondsen te kopen. Zo zorgt Kendu ervoor dat uw beleggingsportefeuille weer binnen de bandbreedte valt en weer past bij het risico dat u kan en wilt lopen.
Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.
Met Vermogensbeheer maakt u zelf geen beleggingskeuzes. Toch is het belangrijk dat u de risico’s van beleggen kent. We hebben de meest voorkomende risico’s voor u op een rij gezet.
Uw persoonlijke risicoscore
Voordat u kunt beleggen met Kendu, moet u het online intakeproces doorlopen. Hierbij beantwoordt u onder andere vragen over uw financiële situatie, risicobereidheid en financiële ambitie. Dat kost even wat tijd en we stellen meerdere vragen, maar die informatie is nodig om een persoonlijke risicoscore voor u te maken. Op basis van uw risicoscore belegt Kendu altijd met een risico dat u wilt en kunt nemen passend bij uw financiële situatie en ambities.
Op basis van deze score belegt Kendu voor u in een aantal beleggingsfondsen. De risicoscores vallen binnen 6 risicogroepen. Hoe hoger uw risicoscore, hoe meer risico u loopt bij uw beleggingen. Neemt u liever minder risico dan uw risicoscore aangeeft? Geen probleem. U kunt echter niet meer risico nemen dan uw risicoscore.
Vertaling Kendu risicogroepen naar Risicometers
Binnen risicogroep 1 kunt u niet bij Kendu beleggen, dan is sparen een beter idee.
Met de risicometers kunt u het risico van de verschillende risicogroepen van Kendu vergelijken met risicoprofielen van andere beleggingsdiensten. Dit geldt ook voor beleggingsdiensten van andere aanbieders. Lees hier meer over de Risicometer Beleggen.
Risicospreiding
Aan de hand van uw risicoscore belegt Kendu voor u in een combinatie van de drie beleggingsfondsen. Het is onmogelijk om precies te voorspellen hoe de beurs zich de komende jaren ontwikkelt en welke bedrijven de grote winnaars en verliezers worden. Daarom selecteren de fondsbeheerders verschillende aanbieders, regio’s, sectoren en beleggingsproducten om hun beleggingsfondsen mee samen te stellen. Daardoor worden de risico’s verder gespreid.
Bekijk en lees alle Kendu voorwaarden en informatie in de onderstaande documenten:
Kendu is een product van ABN AMRO. Sluit u een overeenkomst met Kendu? Dan sluit u dus een overeenkomst met ABN AMRO. De onderstaande ABN AMRO documenten gelden daarom ook voor u:
Samenvatting beleid over belangenconflicten
Informatieblad depositogarantiestelsel
Hieronder vindt u een lijst met beurzen. Deze lijst is vastgesteld volgens het ‘Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders’ . Per soort beleggingsproduct ziet u wat de belangrijkste beurzen zijn en welke brokers de bank bij de uitvoering van orders gebruikt.
Kosten Kendu
Voor Kendu betaalt u per jaar een vast percentage aan servicekosten. Hierin zitten de aankoop- en verkoopkosten, de kosten van het vermogensbeheer, de kosten van de administratie van uw beleggingsportefeuille en de kosten van onze informatievoorziening aan u. De servicekosten zijn 0,42% inclusief btw over het geld dat u belegt bij Kendu. Aan het einde van ieder kwartaal bepaalt Kendu de waarde van de beleggingen. Op basis daarvan betaalt u achteraf per kwartaal 25% van het berekende jaarpercentage aan servicekosten.
Lopende kosten
U betaalt kosten aan de fondsbeheerders van de beleggingsfondsen waarin Kendu voor u belegt. Zoals beheerkosten, administratiekosten, marketingkosten en distributiekosten. Dit noemen wij de lopende kosten. Dit is een vast percentage dat bij elk beleggingsfonds verschilt. De fondsbeheerder bepaalt elk jaar deze kosten. De lopende kosten staan in de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) van ieder beleggingsfonds. De beleggingsfondsen waarin Kendu voor u belegt, rekenen voor Kendu geen in- en uitstapkosten. Daarnaast maakt een beleggingsfonds kosten voor de aan- en verkoop van beleggingen binnen het fonds. Dit zijn transactiekosten. Deze kosten verschillen per beleggingsfonds.
De lopende kosten en transactiekosten betaalt u niet apart. Deze kosten zijn verwerkt in de koers van het beleggingsfonds.
Bij duurzaam beleggen spelen de gevolgen van de belegging een belangrijke rol. Het wordt daarom ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen genoemd. De duurzame belegger wil bijdragen aan een betere wereld. Behalve het milieu, stimuleert de duurzame belegger bijvoorbeeld ook mensenrechten en onderwijs.
Maatschappelijk verantwoord beleggen is een belangrijk principe van ABN AMRO. Bepaalde beleggingen zijn volledig uitgesloten voor alle beleggingsvormen. Bijvoorbeeld beleggingen in producenten van bijvoorbeeld tabak, clusterbommen en landmijnen.
Bij 'tabak' is er een verschil tussen de productie van tabak en de verkoop ervan. Het is bij ABN AMRO niet mogelijk te beleggen in producenten van tabak. Maar bedrijven die bijvoorbeeld sigaretten transporteren of supermarkten die tabak verkopen, sluiten we niet uit.
De Kendu spaarrekening valt onder de werking van het depositogarantiestelsel. Dat beschermt uw geld als wij niet meer aan onze verplichtingen kunnen voldoen. Kijk voor meer informatie op abnamro.nl/garantiestelsel.
Lees hier over privacy en cookies van Kendu.