Bespaar geld met de 50/30/20-budgetregel

De dag waarop uw salaris wordt overgemaakt is een feestelijk moment. U zet wat spaargeld opzij, koopt een nieuw paar schoenen en laat weer eens een keer uw favoriete gerecht thuis bezorgen. Maar dan, een paar weken later, is het geld alweer bijna op. Wat nu?

 

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom helpt het om al vanaf het begin van de maand met een budget te leven. Een manier waarop u dit kunt doen is door de 50/30/20-regel te hanteren. Hierdoor houdt u niet alleen genoeg geld over, maar krijgt u ook meteen zicht op uw financiën.

Wat is de 50/30/20-budgetregel?

De 50/30/20-regel is een vorm van budgetteren. Het betekent dat u uw uitgavepatroon afstemt op uw inkomsten. In tegenstelling tot veel andere methodes, is het volgen van de 50/30/20-regel niet moeilijk. Sterker nog: het is uw beste vriend als u geld wilt overhouden voor leuke dingen!

Ook niet moeilijk: besparen op uw boodschappen, verzekeringen of sportschoolabonnement. Op het nieuwe blog van Grip vindt u artikelen met handige bespaartips. Én de blogs van financieel blogger PorteRenee, die speciaal voor Grip schrijft over alles wat met geld te maken heeft. 

De 50/30/20-regel in het kort

Wanneer u aan de slag gaat met de 50/30/20-regel, verdeelt u uw netto maandinkomen over 3 categorieën. Dat ziet er dan zo uit:

  • 50% van uw netto inkomen – voor uw vaste lasten
  • 30% van uw netto inkomen – voor uw persoonlijke behoeften
  • 20% van uw netto inkomen – voor het terugbetalen van schulden en voor sparen en beleggen

Vaste lasten

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat Nederlanders al gauw tussen de 50 en 55% kwijt zijn aan vaste lasten. Dit zijn terugkerende kosten, zoals uw huur, hypotheek en premies voor verzekeringen. Maar natuurlijk ook boodschappen, uw energierekening en kosten voor uw auto. 

Wilt u genoeg geld overhouden voor deze vaste lasten, dan helpt het dus om minstens 50% opzij te zetten. Een rekenvoorbeeld: met een netto inkomen van € 2.200 per maand, kunt u € 1.100 besteden aan uw vaste lasten. En u houdt € 1.100 over voor de 2 andere categorieën.

Persoonlijke behoeften

U heeft natuurlijk ook geld nodig voor leuke dingen. Volgens de 50/30/20-budgetregel is dit 30% van uw inkomen. Dit deel geeft u uit aan bijvoorbeeld etentjes, hobby’s, vakanties en elektronica.

Sparen en schulden aflossen

Wat overblijft, is 20% om uw financiële gezondheid te verbeteren. Los altijd eerst uw grote schulden af en maak daarna een potje voor later. Als u een deel van dit geld belegt, kunt u uw spaargeld ook meteen laten groeien.

Een rekenvoorbeeld met de 50/30/20-regel

Hoe de 50/30/20-budgetregel voor u kan werken, ziet u in het rekenvoorbeeld hieronder. 

Netto inkomen: € 2.200 

  • 50% naar vaste lasten: € 1.100 
  • 30% naar persoonlijke uitgaven: € 660 
  • 20% naar sparen en schulden: € 440
Op jaarbasis houdt u zo € 5.280 euro over voor het sparen en aflossen van schulden. En u heeft meteen genoeg geld voor een nieuwe wasmachine of televisie, als die kapotgaan.
Budgetteren met de 50-30-20-budgetregel

Budget aanmaken in de Grip app

Wist u dat u in de Grip app eenvoudig budgetten kunt aanmaken? De gratis app laat zien hoeveel u al heeft besteed. En als u pushberichten aanzet, krijgt u van Grip een seintje als u over uw budget dreigt te gaan. Handig, zo weet u gelijk ook wat u nog kunt uitgeven. Bekijk de video als u wilt weten hoe u een budget kunt aanmaken.

Download Grip

Heeft u nog geen Grip?