Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Duurzaam wonen met zonnepanelen

Twee jaar geleden besluit Mariska dat er iets gedaan moet worden aan het bovengemiddelde energieverbruik van haar gezin. Ze kiezen voor zonnepanelen om het huis te verduurzamen. Met succes, want inmiddels wekken ze zelfs meer energie op dan ze nodig hebben. Een behoorlijke energiebesparing dus. “Ik ben heel blij dat we deze keuze gemaakt hebben!”

 

Samen met haar man en dochters woont Mariska in een eengezinswoning in Dordrecht. En samen verbruikten ze veel meer energie dan gemiddeld. Zonde! Zeker met de steeds maar stijgende energieprijzen in gedachten. Tijd om het huis te verduurzamen dus, maar hoe? “Ik ben gewoon begonnen met de Energie Bespaarcheck”, vertelt Mariska. “Dat raad ik iedereen aan. Dit is een heel handig hulpmiddel om uit te zoeken welke maatregel het meest efficiënt is in jouw situatie.”

Mariska komt uit op zonnepanelen. Dat levert voor het milieu, maar ook voor haarzelf het meeste op. “Ik investeer graag in mijn huis, maar wel op het moment dat ik weet dat het me iets oplevert. Natuurlijk zijn zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen goed voor het milieu. Dat is misschien je eerste associatie. Maar daarna komt altijd de vraag: wat levert het jezelf op?” 

Zonnepanelen kiezen 

Hoeveel ze uiteindelijk gaat besparen hangt ook af van welke zonnepanelen ze kiest. “Dat was nog best een puzzel. Wil je ze parallel of serie-geschakeld? Wat betekent dat voor de opbrengst? Hoeveel garantie krijg je? En moet je meterkast ook worden aangepast?” 

Gelukkig is het de puzzel uiteindelijk helemaal waard, want de panelen leveren behoorlijk wat op. “We wekken inmiddels meer op dan we verbruiken”, knikt Mariska. “Ik ben heel blij dat we deze keuze gemaakt hebben, net voordat de energieprijzen sky high gingen.” 

Elektrisch koken en een warmtepomp 

En nu? Heeft dit haar gemotiveerd om naar andere energiebesparende maatregelen te kijken? “Zeker! Als we onze keuken gaan vervangen wil ik elektrisch gaan koken. Een warmtepomp vind ik ook interessant, maar onze HR-ketel is nog niet aan vervanging toe.” 

Tot die tijd inspireert Mariska vooral haar omgeving om aan de slag te gaan met duurzaam wonen. De buren bijvoorbeeld. “Die hebben nu dezelfde zonnepanelen op hun dak als wij. Mijn schoonouders hebben ervoor gekozen om kleiner te gaan wonen, in plaats van flinke energiebesparende maatregelen te nemen. Ze woonden namelijk vrij groot met een tuin en zonder dubbelglas. Dan is kleiner wonen ook verduurzamen. Voor iedereen is er winst te behalen. Waar en hoe precies, daar moet je even induiken.” Want, zo eindigt Mariska haar verhaal: “Elk huis is anders, elke situatie is anders.” 

Wilt u net als Mariska energieverbruik verminderen? Met de Energie Bespaarcheck weet u binnen drie minuten wat u kunt doen in uw woning, hoeveel dat kost en welke subsidies u kunt gebruiken. Uw persoonlijke stappenplan ontvangt u vervolgens per e-mail. Wel zo makkelijk!