Naar de navigatie Naar de inhoud

Zelf Beleggen kosten

De kosten van Zelf Beleggen

Op deze pagina ziet u een overzicht van de kosten die komen kijken bij Zelf Beleggen. Heeft u hier vragen over? Maak dan een afspraak voor een gesprek met een van onze adviseurs Inkomen en Vermogen.

terug naar overzicht direct aanvragen
Kosten van Zelf Beleggen

Dit betaalt u ons

U betaalt ons servicekosten en transactiekosten. Servicekosten zijn kosten voor de administratie van uw beleggingsportefeuille en de informatie die wij u daarover verstrekken. Daarnaast betaalt u kosten bij aankoop en verkoop van uw beleggingen. Dit noemen we transactiekosten. In bijzonder gevallen betaalt ook andere kosten. Als u geld inlegt in beleggingsfondsen via Periodiek beleggen, betaalt u geen transactiekosten.

Dit betaalt u aan andere partijen

Als u beleggingsfondsen in uw portefeuille heeft, moet u rekening houden met de kosten die deze fondsen maken. Dit zijn bijvoorbeeld beheerkosten en administratiekosten. Dit noemen wij de lopende kosten. Deze zijn al verwerkt in de koers van het beleggingsfonds. In de Essentiële Beleggersinformatie van elk fonds staat wat de kosten zijn.Kostenoverzicht

Soort Kosten Tarief
Servicekosten 0,18% van de waarde van uw beleggingsportefeuille
Minimum servicefee € 15 per jaar
Transactiekosten per order* zie Tarievenkaart Zelf Beleggen (pdf, 80kB)
Minimum transactiebedrag € 20
*Als u kiest voor Periodiek Beleggen in beleggingsfondsen, betaalt u geen transactiekosten.

 

Rekenvoorbeeld

Joris maakt gebruik van de beleggingsvorm 'Zelf Beleggen'. De waarde van zijn beleggingsportefeuille is € 25.000. Zijn beleggingsportefeuille bestaat helemaal uit aandelen en obligaties. Joris doet per jaar 10 transacties via Euronext, met een waarde van € 1.250,- per transactie. Dit zijn ongeveer de jaarlijkse kosten:

Soort kosten Bedrag Percentage
Servicekosten € 45 0,18%
Transactiekosten € 100 0,40%
Totale kosten € 145 0,58%
 

De invloed van kosten op het rendement van uw belegging

Zelf Beleggen kost minimaal € 15 per jaar. Vooral als de waarde van uw beleggingen minder dan € 5.000 is, kunnen de kosten uw rendement sterk verminderen. In dit rekenvoorbeeld ziet u de invloed van alle kosten op het rendement van uw belegging. We gebruiken hiervoor een vast rendement van 4% per jaar. Uw werkelijke rendement kan dus anders zijn. Met dit vaste rendement kunt u een goede vergelijking maken van onze kosten met die van andere aanbieders van beleggingsdiensten.

Dit is geen voorspelling, maar een rekenvoorbeeld. Als het rendement hoger of lager uitkomt dan in dit voorbeeld, zullen over het algemeen ook de kosten hoger of lager uitkomen.


Waarde belegging bij begin: € 100.000 Verkoop na 1 jaar Verkoop na 3 jaar Verkoop na 5 jaar
Uitkomst op basis van 4% rendement per jaar € 104.000 € 112.486 € 121.665
Kosten van onze beleggingsdienstverlening 0,18% per jaar € 180 € 541 € 903
Kosten van alle instrumenten in uw portefeuille 0,53%* per jaar € 530 € 1.625 € 2.769
Totale kosten € 710 € 2.166 € 3.672
Totale kosten als percentage van de uitkomst 0,68% 1,93% 3,02%

*Voorbeeldpercentage, gebaseerd op de samenstelling van de beleggingsinstrumenten in de portefeuille.

De kosten zijn berekend op basis van de totale waarde van de portefeuille per jaar. De totale kosten als percentage zijn berekend als totale betaalde kosten na 1,3 en 5 jaar gedeeld door de (bruto) uitkomst.

Direct regelen

U kunt Zelf Beleggen online aanvragen. In het begin van de aanvraag stellen we u nog een paar vragen. Zo weet u of Zelf Beleggen goed bij u past.

direct aanvragen
Zelf Beleggen

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )