Chat met chatbot Anna. Zo werkt het.

De duurzaamheid van jouw beleggingen
Deze inzichten vind je in je kwartaalrapportage
In je kwartaalrapportage vind je veel informatie over de duurzaamheid van jouw beleggingen. Maar wat betekenen de begrippen en grafieken in die rapportage precies? Op deze pagina geven we meer uitleg.

Kwartaalrapportage
In je kwartaalrapportage zie je hoe jouw beleggingen het in het afgelopen kwartaal hebben gedaan. Je krijgt ook inzicht in de duurzaamheid van je portefeuille. Je ziet bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van je portefeuille en in hoeverre deze uitstoot in lijn is met de afspraken in het Akkoord van Parijs. De kwartaalrapportage vind je in Internet Bankieren, onder Vermogensrapportage in het overzicht van je beleggingsrekening.
Deze gegevens vind je in de kwartaalrapportage
De CO2-uitstoot van je portefeuille
De CO2-uitstoot van beleggingen laat zien hoeveel een bedrijf bijdraagt aan CO2-uitstoot. Als we de uitstoot meten en vergelijken met een maatstaf, zien we of een bedrijf haar milieudoelen haalt.
Wat is CO2 precies?
CO2 of koolstofdioxide is een natuurlijk broeikasgas in de atmosfeer. Het houdt warmte van de zon vast. De uitstoot komt vooral door verbranding van fossiele brandstoffen, maar ook mensen en dieren stoten CO2 uit. Hoge CO2-uitstoot versnelt de opwarming van de aarde. Bomen en planten nemen CO2 op en zetten het om in zuurstof, maar dit is niet voldoende om de opwarming te stoppen.
Andere broeikasgassen hebben ook een schadelijke impact. Omdat de impact van verschillende broeikasgassen verschillend is, worden alle emissies omgerekend naar CO2-equivalenten per jaar. Dit wordt weergegeven in tCO2e.
De CO2-uitstoot van jouw portefeuille
In je kwartaalrapportage zie je onderstaande figuur (maar dan met andere cijfers). Wat betekenen die cijfers? Om te beginnen tellen we de broeikasgassenuitstoot (tCO2e) van alle bedrijven in jouw portefeuille bij elkaar op. Die verrekenen we met het bedrag waarin je belegd bent in die bedrijven. Het resultaat vergelijken we met de maatstaf. In de figuur zie je:
- de gemiddelde CO2-uitstoot van het aandelengedeelte van je portefeuille
- de tCO2e van de overeengekomen maatstaf
Het verschil in uitstoot tussen de portefeuille en de maatstaf is in dit voorbeeld 162. Hoe lager de score onder de maatstaf blijft, hoe beter.
We maken dat cijfer tastbaar door het te vergelijken met de CO2-uitstoot van retourvluchten Amsterdam – New York. De 162 tCO2 in dit voorbeeld staan gelijk aan 94 retourvluchten. Die berekening maken we met hulp van de onafhankelijke website CO2 Emissiefactoren.
Om de broeikasgassenuitstoot van bedrijven te bepalen, werken we samen met dataleverancier ISS Oekom. Zij onderzoeken de uitstoot per bedrijf. Ze tellen de directe uitstoot van eigen bronnen en de indirecte uitstoot door bijvoorbeeld ingekochte energie bij elkaar op.
De ESG-risicoscore van je beleggingen
De ESG-risicoscore geeft aan hoe duurzaam een bedrijf werkt. De afkorting ESG staat voor:
- Environmental (milieu)
Hoe zet een bedrijf zich in om bijvoorbeeld CO2-uitstoot, watergebruik en afval te verminderen? Doet het bedrijf aan recyclen? Rapporteert het bedrijf over de eigen impact op het milieu? - Social (maatschappelijk)
Zorgt een bedrijf voor veilige werkomstandigheden en een goede beloning voor de werknemers? Is er beleid tegen bijvoorbeeld discriminatie? Hoe gaat het bedrijf om met haar toeleveranciers? Wat doet het bedrijf om kinderarbeid uit haar productieproces te weren? - Governance (bestuur)
Is het bedrijf gevoelig voor corruptie? Hoe is de raad van commissarissen samengesteld? Doet het bedrijf aan lobbyen bij de overheid? Hoe transparant is het bedrijf over het beleid en haar activiteiten?
Wat is de ESG-risicoscore van jouw portefeuille?
In je kwartaalrapportage zie je een infographic als hieronder (maar dan met andere cijfers). Daarin zie je de ESG-risicoscore en de benchmark waarmee we deze vergelijken. Het is gunstig als je ESG-risicoscore onder de benchmark blijft. De gegevens zijn gebaseerd op ESG-onderzoek door onze partner Sustainalytics. Maar wat zie je precies in die grafiek?
Bovenin zie je drie gekleurde blokken. Het blauwe blok toont de totale risicoblootstelling. Dat is het opgetelde risico op ESG-gebied van de bedrijven in jouw portefeuille. Het groengrijze deel toont het beheerste risico. Dat is het deel van het risico dat de bedrijven in jouw portefeuille onder controle hebben. In het donkergroen zie je het deel dat niet onder controle is. Dat is de ESG-risicoscore van de bedrijven in je portefeuille. In het voorbeeld is de ESG-risicoscore dus 52 – 34 = 18.
In het onderste deel van de grafiek zie je jouw ESG-risicoscore naast de benchmark. Daaronder zie je een grafiek die ESG-risicoscores weergeeft van Zeer laag tot Zeer hoog. De score 18 valt in het blok Laag, de benchmark zit in het blok Gemiddeld. Je ziet ook dat ESG-risicoscores vanaf 30 gelden als Hoog en vanaf 40 als Zeer hoog.

Jouw beleggingen en de SDG-doelen
De Verenigde Naties hebben in 2015 de Sustainable Development Goals opgesteld, oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het streven is om deze doelen te bereiken in 2030. In je kwartaalrapportage zie je hoe jouw portefeuille positief of negatief bijdraagt aan een betere wereld volgens deze ontwikkelingsdoelen.
De SDG’s zijn 17 ontwikkelingsdoelen, zoals:
- Geen armoede
- Geen honger
- Goede gezondheid en welzijn
- Gendergelijkheid
- Schoon water en sanitair
- Verantwoorde consumptie en productie
- Klimaatactie
Hoe positief of negatief is de impact op de SDG’s van de bedrijven in jouw portefeuille? In je kwartaalrapportage laten we dat zien op basis van gegevens van dataleverancier ISS Oekom. De door ISS Oekom berekende scores laten we zien in een cirkeldiagram en een staafdiagram.
In het cirkeldiagram zie je in één keer hoe groot het aandeel in jouw portefeuille is van bedrijven met bijvoorbeeld een negatieve impact of een positieve impact. Daarnaast zie je net zo’n diagram voor de benchmark, zodat je beide kunt vergelijken.
Het staafdiagram toont 15 duurzaamheidscategorieën die ISS Oekom heeft afgeleid uit de SDG’s. Dat zijn sociale en milieu-categorieën als:
- Gezondheid garanderen
- Bijdragen aan duurzaam energiegebruik
- Educatie leveren
- Duurzame land- en bosbouw realiseren
- Water besparen.
Je ziet per categorie hoeveel procent van de bedrijven in jouw portefeuille een positieve of negatieve impact hebben.

Jouw beleggingen en het Akkoord van Parijs
Het Akkoord van Parijs is een verdrag dat in 2015 is gesloten tussen 195 lidstaten van de Verenigde Naties om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In de kwartaalrapportage zie je of jouw beleggingen in lijn zijn met het behalen van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs.
Wat zijn die doelstellingen? De belangrijkste zijn:
- de stijging van de wereldwijde temperatuur beperken tot maximaal 2°C in 2050, met inspanningen om de stijging verder te beperken tot 1,5°C
- zo snel mogelijk de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen te verminderen
- eens per 5 jaar de doelstellingen afmeten aan de wetenschappelijke kennis over klimaatverandering van dat moment en waar nodig bijstellen
Het Akkoord van Parijs in jouw rapportage
Onze dataprovider ISS Oekom stelt de verwachte uitstoot van bedrijven vast. Per bedrijf berekent ISS Oekom wat de verwachte emissie in de toekomst zal zijn. Dat hangt samen met de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf en de sectoren waarin het actief is.
In je rapportage zie je onderstaande figuur. Je ziet op as 1 jaartallen en op as 2 de hoeveelheid tCO2e. De groene balk is de verwachte uitstoot van de bedrijven in je portefeuille.
Het gele streepje laat voor elk jaar het ‘uitstootbudget’ van je portefeuille zien. Dat is de hoeveelheid die uitgestoten mag worden om te voldoen aan de richtlijnen van het Akkoord van Parijs. Het verdrag wordt steeds strenger om de doelstellingen te halen, daarom zie je in toekomstige jaren het streepje naar links gaan.
Aan de hand van deze 2 gegevens kunnen we zien of je portefeuille in lijn is met de doelstellingen van het Akkoord van Parijs.


Informatie over duurzaamheid
Hoe belangrijk vind je duurzaamheid voor jouw beleggingen? Samen bespreken we je voorkeuren en bepalen we je duurzaamheidsprofiel. Lees meer over de verschillende duurzaamheidsprofielen en welke informatie over de duurzaamheid van je beleggingen je bij ons krijgt.

Denk je na over beleggen en duurzaamheid?
Je kunt altijd vrijblijvend in gesprek met een vermogensbeheerder. Laat je gegevens achter en we bellen je terug op een moment dat het jou uitkomt. Daarna kun je al snel op weg zijn naar een positieve impact.
Beleggen kent risico's
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onverwachte uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.
Bel ons direct
Bel ons met al je vragen over Vermogensbeheer op 088 388 9779 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur). Word je zelf gebeld door dit nummer en vertrouw je het niet? Vraag dan om een Gesprek Check. Zo weet je zeker met wie je belt en kun je fraude voorkomen.
Maak een afspraak
Laat je gegevens achter en je wordt gebeld om een afspraak in te plannen.