Wanneer uw geld op uw spaarrekening staat, is het daar veilig. Maar met inflatie en de huidige spaarrente wordt het wel steeds minder waard.
Beleggen is risicovoller, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen, maar met (laten) beleggen maakt u kans om meer rendement te halen dan met sparen.
Waarom dan niet meteen duurzaam?
De strategie van de bank is erop gericht om onze klanten te helpen in de overgang naar een duurzame toekomst. We binden ons aan ambities op het gebied van het tegengaan van klimaatverandering, een circulaire economie versterken en sociale impact maken. Daarom is duurzaam de norm bij onze beleggingsoplossingen.
We hebben een streng beleid dat ervoor zorgt dat al onze beleggingen voldoen aan onze duurzaamheidsrichtlijnen. In 4 stappen beoordelen we iedere belegging die we op willen nemen in onze duurzame fondsen.
Duurzaamheid is niet alleen zorgen voor het milieu. De juiste zorg voor mensen en de maatschappij is ook een duurzame keuze. Hoe maken wij onze duurzame keuzes? We zijn altijd helder over onze standpunten.
ABN AMRO neemt duurzaam beleggen serieus. In 2011 lanceerden we Celsius, een van de eerste duurzame beleggingsfondsen voor opkomende markten. Duurzame innovatie volop in de opkomende markten, want landen met specifieke uitdagingen hebben vernieuwing nodig. Zo zijn er in China bedrijven die voorop lopen in milieutechnologie, juist omdat daar een smogprobleem is, en investeren we in Brazilië in snel groeiende onderwijsbedrijven zodat meer mensen toegang hebben tot hoger onderwijs. Ook investeert Celsius relatief veel in IT. Taiwan Semi Conductors steekt qua beurswaarde het Nederlandse ASML naar de kroon.
Celsius heeft 5 ‘globes’ van Morning Star gekregen als beloning voor de duurzame insteek.
Het Privium fonds is in 2014 opgericht voor het alternatieve segment binnen een duurzaam beleggingsportefeuille. Daarbij mikken we niet op hoog financieel rendement, maar op duurzame impact. ABN AMRO is investment advisor voor Privium.
Privium investeert in hernieuwbare energie, financiële inclusie en 'cross border' studentenleningen (voor studenten die van hun thuisland en van het land waar ze studeren geen steun kunnen krijgen) in opkomende landen.
Voor de manier van investeren van Privium is nog geen officiële benchmark, waaraan we de mate van duurzaamheid kunnen toetsen en vergelijken. We hebben daarom zelf strenge eisen gesteld aan het rendement: minimaal 2%-punt hoger dan de korte rente en een bijdrage aan ABN AMRO's duurzaamheidstrategie en -doelstellingen.
In 2018 is duurzaam beleggen de norm geworden bij ABN AMRO. We bieden onze klanten eerst een duurzame beleggingsoplossing aan, en pas als zij dat niet passend vinden, kijken we naar andere mandaten.
Maar we beperken ons als bank niet alleen tot duurzaam beleggen. We hebben ook een Duurzaam Wonen Hypotheek ingevoerd, bijvoorbeeld. En we houden het niet alleen bij de producten: we richten ons erop dat al onze kantoren in 2023 energielabel A hebben, en gebruiken zelf producten en diensten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu.
Als eerste bank in Europa lanceert ABN AMRO MeesPierson, onze Private Banking-tak, een Impact Mandaat. Aandelen worden door onze experts zelf geselecteerd en krijgen niet alleen een duurzaamheidscreening, maar ondergaan ook een impactscreening. We kijken bij het selecteren naar de omzet in relatie tot de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen.
Samen met Aegon Asset Management introduceren we in december het ABN AMRO Aegon Global Impact Equities Fund. Bedrijven worden opgenomen in het fonds het op grond van hun ESG-prestaties en hun positieve bijdrage aan de maatschappij. Bedrijven betrokken bij controversiële activiteiten zijn uitgesloten. Met deze samenwerking worden twee grote, onderscheidende distributienetwerken gecombineerd.
Als u uw geld duurzaam door ons laat beleggen, doet u dat in het Duurzaam Fondsen Mandaat.
Onze beleggingsstrateeg Judith Sanders vertelt hoe de portefeuille van dat mandaat wordt samengesteld.
De video duurt 2.24 minuten.
Duurzaam beleggen met Vermogensbeheer is al mogelijk vanaf € 50.000.
Duurzaam beleggen is een bewuste investering in innovatie, maar het moet ook een bewuste investering in tijd zijn. Het is belangrijk dat u alleen belegt met geld dat u niet direct nodig heeft. Zorg dat u een buffer heeft voor onvoorziene uitgaven.
Waar u zich ook bewust van moet zijn: beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Bel ons met al uw vragen over Vermogensbeheer. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.
Bel 088 388 9779