ETF’s - Beleggers academy

 

Wat is een ETF?

Een exchange traded fund (ETF) is vergelijkbaar met een beleggingsfonds. Beleggingen in een ETF zijn gespreid, net als in beleggingsfondsen. Meestal volgt een ETF een index zoals de AEX of de Dow Jones. Vandaar dat het ook indexbeleggen of een index tracker genoemd wordt. Maar ETF’s kunnen ook een bepaald ‘mandje’ met beleggingen uit een bepaalde sector of regio volgen. Het verschil met de meeste beleggingsfondsen is dat een ETF de koers van een index of mandje volgt, terwijl de meeste beleggingsfondsen proberen om beter te presteren dan die index of dat mandje. Omdat de meeste ETF’s de koers volgen, zijn ze ook bekend als ‘trackers’ of passieve fondsen.

Gemakkelijk kopen en verkopen

Zoals de naam achter de afkorting al verraadt, zijn ETF’s continu verhandelbaar op de beurs. Net als aandelen. Dat is een voordeel in vergelijking met beleggingsfondsen, die één keer per dag tegen één koers verhandelbaar zijn. ETF’s kopen en verkopen gaat dus gemakkelijk. Hier zit ook gelijk een nadeel aan. In volatiele (beweeglijke) markten kan het verschil tussen de bied- en de laatkoers (bid/ask spread) van de ETF groter worden. Hierdoor gaat u mogelijk voor uw kooporder een hogere prijs betalen of voor uw verkooporder een lagere prijs ontvangen.

Meestal lagere kosten dan bij een beleggingsfonds

Er zijn actieve en passieve beleggingsfondsen en er zijn actieve en passieve ETF’s. Het grote verschil tussen actief en passief is dat passieve fondsen (beleggingsfondsen en ETF’s) een index (benchmark) volgen en dat actieve fondsen proberen om het beter te doen dan de index. Bij passieve fondsen is er daarom minder beheer door een fondsbeheerder nodig dan bij actieve fondsen. Dit heeft als voordeel voor beleggers dat de beheerkosten van passieve fondsen een stuk lager zijn. Over het algemeen kunnen we stellen dat de kosten van passieve beleggingsfondsen zoals indexfondsen en passieve ETF’s die een index volgen, vaak lager zijn dan de kosten van vergelijkbare actieve beleggingsfondsen en actieve ETF’s.
 

Fysieke ETF’s? Synthetische ETF’s?

Bij ABN AMRO kunt u handelen in een selectie van fysieke en synthetische ETF’s:

 • Een fysieke ETF die een index of een mandje volgt, koopt echt beleggingen. Fysieke ETF’s kopen een-op-een de onderliggende beleggingen van de gevolgde index om hetzelfde rendement te halen als van de index (volledige replicatie) of ze kopen een deelselectie van de beleggingen om daarmee hetzelfde rendement te halen van de index (gedeeltelijke replicatie). Het risicoprofiel van fysieke ETF’s is vergelijkbaar met het risicoprofiel van de gevolgde index.
 • De synthetische ETF die een index of een mandje volgt, is kunstmatig: er worden geen beleggingen gekocht. Er zijn dus geen fysieke beleggingen als onderliggende waarden. De synthetische ETF bootst de waardeontwikkeling na. Het werkt met een zogenoemde ‘swap’: een financiële overeenkomst met een grote financiële partij. Deze partij staat er borg voor dat de ETF de waardeontwikkeling van de index volgt. Deze partij ontvangt hiervoor een vergoeding. De fondsbeheerder verwerkt deze kosten in de koers van de ETF, net als de andere kosten die de ETF maakt. Meestal zijn synthetische ETF’s goedkoper dan fysieke ETF’s. Maar het risicoprofiel van synthetische ETF’s is vaak hoger dan het risicoprofiel van de gevolgde index. 
 

Wat zijn de voordelen van een ETF?

 • Eenvoudig de index volgen zonder dat u veel beleggingen hoeft te kopen en verkopen.
 • De meeste ETF’s hebben lagere beheerkosten dan actieve beleggingsfondsen.
 • U kunt de koersen van de meeste ETF’s van minuut tot minuut volgen en de meeste ETF’s doorlopend kopen en verkopen.
 • ETF’s bieden de mogelijkheid tot goede spreiding van uw beleggingen.
 • Er zijn ETF’s voor verschillende beleggingen: onder andere aandelen, obligaties en onroerend goed.
 • U kunt in sectoren of thema’s beleggen die voor particuliere beleggers verder onbereikbaar zijn.

Wat zijn de nadelen van een ETF?

 • U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
 • Ook ETF’s hebben koersrisico. Als de index daalt die de ETF volgt, dan daalt de koers van uw ETF. En in volatiele markten kan het verschil tussen de bied- en laatkoers (bid/ask spread) groter worden.
 • Een passieve ETF presteert nooit beter dan een onderliggende index of mandje. Met een actief beleggingsfonds heeft u die kans wel. 
 • Ingewikkelde ETF’s, zoals synthetische ETF’s zijn lastig te begrijpen. Ze kunnen moeilijk verhandelbaar zijn en speciale risico’s met zich meebrengen.
 • Bij synthetische ETF’s loopt u onder andere tegenpartijrisico, het risico dat de tegenpartij  niet de in de swap-overeenkomst afgesproken waardeontwikkeling kan leveren.
 

Beleggen in ETF’s bij ABN AMRO

Om te kunnen beleggen in ETF's heeft u een beleggingsvorm nodig: Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus.

U kunt ETF's kopen en verkopen met de ABN AMRO app of in Internet Bankieren. Lees hoe u in een paar stappen een order opgeeft. Met Zelf Beleggen Plus heeft u ook de beschikking over Mijn Dealingroom.

 

Zelf Beleggen Basis

U heeft toegang tot aandelen en ETF’s van een aantal Nederlandse en internationale beurzen. Keuze uit ruim 100 beleggingsfondsen, die u kunt kopen en verkopen zonder transactiekosten.

Voor de geïnteresseerde belegger:

Zelf Beleggen Plus

Met ons professionele en betrouwbare platform Mijn Dealingroom kunt u 24/7 orders opgeven om beleggingen te kopen of verkopen. U heeft keuze uit een ruim assortiment beleggingsproducten.

Voor de actieve belegger:

 • Makkelijk en betrouwbaar platform
 • Professionele analysetools
 • Toegang tot beurzen wereldwijd
 • Ook handelen in complexe producten