De rit in de emotionele achtbaan die een belegger maakt

Elke belegger - zelfs de koelbloedigste - heeft emoties. Beleggingskeuzes worden voor een groot deel gedreven door die emoties. En bij elke fase op de beurs horen weer andere emoties. De emotionele cyclus van een belegger beschrijft wat een belegger dan kan voelen en denken.

 

De kick als de koers flink oploopt. De frustraties als de koers ineens wegzakt. Het zijn begrijpelijke emoties, want iedere belegger heeft ze. We verliezen door die emoties ook vaak de werkelijkheid uit het oog. En dan kunnen we verkeerde keuzes maken. En een populair aandeel kopen op het moment dat de koers al flink opgedreven is. Of bij een koersval in paniek verkopen, zonder te kijken naar de lange termijn.

En u, weet u hoe u reageert? We nemen u mee in de emotionele cyclus van een belegger. Door de cyclus te begrijpen, kunt u wellicht zelf al te emotionele beslissingen vermijden.

Bron: Thomson Reuters Datastream

Emotie belegger

De emotionele cyclus van een belegger

 1. In de lift

  De koersen op de beurzen stijgen. De belegger voelt zich optimistisch, het gaat immers goed. Omdat het zo goed gaat, wordt hij nog enthousiaster. Ook in de media zijn de berichten over de beurzen alleen maar positief. Dus koopt de belegger nog wat bij. Maar hoe meer zijn beleggingen waard worden, hoe groter de kans dat de koers gaat dalen. Het risico op verlies van (een deel van) de inleg neemt dus toe…

 2. Over de top

  Dan zijn de beurzen ineens over hun top heen. De belegger wordt toch een beetje bezorgd: is het een dipje of het begin van een crash? De beurzen dalen verder. De belegger kan het niet geloven, het ging toch juist zo goed? Maar hij houdt zich vast aan de wetenschap dat je belegt voor de lange termijn…

 3. Op de bodem

  Na een periode van ongeloof, slaat de angst toe als de koersen nog verder dalen. Het optimisme is helemaal weg en de neiging tot verkopen, neemt toe. Omdat sommige beleggers van hun belegging(en) af willen, daalt de koers nog verder. Zo laag is het in jaren niet geweest. De belegger verkoopt in paniek. Met een flink verlies als gevolg…

 4. Uit het dal

  Lage koersen betekent goedkope aandelen. Er zijn een beleggers die dan hun kans pakken en weer gaan kopen. Waardoor de koersen stijgen. Maar pas als de koersen eerst goed gestegen zijn, stapt de gemiddelde belegger weer in. En zodra de stijging weer ingezet wordt, herhaalt de emotionele cyclus zich.

 

Hoe blijft u als belegger uw emoties de baas?

 • Weet dat emoties erbij horen. Zelfs iemand die zeer defensief belegt in breed gespreide obligatiefondsen kan erdoor beïnvloed worden.
 • Als u deze emoties van beleggen leert kennen, kunt u misschien iets rationeler op gebeurtenissen reageren.
 • Als u minder risico neemt en uw risico goed spreidt, kan de curve minder steil worden. De pieken in de koersontwikkelingen zijn dan immers minder hoog en de dalen minder diep. De emoties die daarbij horen zijn dan waarschijnlijk ook minder heftig. 
 • Hoe meer risico u neemt, hoe langer de periode zou moeten zijn waarin u uw beleggingen houdt. Dan kunt u de pieken en dalen van meerdere cycli opvangen.
 • Kijk niet alleen naar de koersen: zoek ook naar informatie over de langetermijnontwikkelingen van bedrijven, markten en sectoren waarin u belegt. Lees onze beurstrends en onze beleggingsupdate bijvoorbeeld. Of raadpleeg onze aandelenopinies in Internet Bankieren.
 • Let ook op de kosten die u maakt. Bedenk dat hoe vaker u verkoopt en terugkoopt, hoe meer kosten u maakt en hoe hoger de koers moet worden om de kosten terug te verdienen.