Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Kijk nog eens goed als het snel moet

#rekenafmetfraude

De vraag is niet óf u met oplichters te maken krijgt, maar wanneer. Bent u zich daarvan bewust? We doen veel online. Dat weten oplichters ook en het maakt u kwetsbaar voor oplichting. Om u te misleiden gebruiken ze angst, mooie aanbiedingen en noodsituaties. We reageren dan vaak vanuit emotie en klikken of betalen voordat we het doorhebben. Als u een paar seconden wacht, beseft u misschien: dit kan niet kloppen. Laat u niet misleiden en kijk nog eens goed. Zeker als het snel moet.

Echt of nep? Wat oplichters vaak doen

Phishing

2 op de 3 Nederlanders zegt het afgelopen jaar ten minste één keer een e-mail of ander bericht te hebben ontvangen dat waarschijnlijk van een oplichter was. Weet u waarop u moet letten om phishing te herkennen? 

Internetoplichting

Vorig jaar zijn ruim 1 miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van oplichting via internet. Ze kochten online een product, dat nooit geleverd werd. Check onze tips om veilig online te shoppen en hoe u nep-webshops kunt herkennen.  

Bankhelpdeskfraude

Bankhelpdeskfraude, als iemand zich voordoet als medewerker van de bank, is met afstand de meest schadelijke fraudevorm. In 2022 was de totale schade in Nederland € 61 miljoen. Daarvan hebben oplichters ruim € 50 miljoen buitgemaakt via bankhelpdeskfraude.

Fraude via WhatsApp

15% van de Nederlanders heeft een poging tot fraude via WhatsApp meegemaakt. Deze fraudevorm gaat vaak volgens een vast patroon, en dat begint met iemand in nood. De gemiddelde schade is € 2.500 per slachtoffer.

Betaalpasfraude

Consumenten zijn in 2022 voor 2,7 miljoen euro opgelicht via fraude met betaalpassen. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, wisseltrucs, meekijken terwijl u pint of een verzoek van zogenaamd uw bank om uw betaalpas op te sturen of mee te geven.

Fraude via verkoopplatforms

Een advertentie plaatsen op Facebook, eBay of Marktplaats is heel eenvoudig. Dat maakt het ook voor oplichters een laagdrempelig medium. Een advertentie bestaat vaak slechts een paar dagen, maar maakt veel slachtoffers.

Gloeilamp