Reizen en het coronavirus

Hoe zit dat met mijn reisverzekering en annuleringsverzekering?

Het coronavirus heeft de reisplannen flink in de war gegooid. We hebben de belangrijkste vragen over de invloed die dit heeft op uw reisverzekering verzameld. Heeft u vragen over corona en de rechtsbijstandverzekering? Lees onze pagina over het coronavirus en uw rechten.

 

Is het slim nu een reisverzekering af te sluiten?

Het is altijd een goed idee om een reisverzekering af te sluiten voor u op reis gaat. Daarmee bent u voor veel onvoorziene gevallen gedekt. Bijvoorbeeld als uw bagage wordt gestolen. Houd er wel rekening mee dat niet alle kosten die zijn ontstaan door het coronavirus worden gedekt. Hieronder leest u wat wel en niet gedekt is.

Corona en de reisverzekering

Nee, uw reisverzekering geeft geen dekking als u naar een gebied reist dat wordt afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volg de instructies op van de plaatselijke overheid en politie. Houd het actuele  reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken  in de gaten. U kunt zich aanmelden bij de  informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken . Zo bent u altijd op de hoogte van de reisadviezen.
Het  Calamiteitenfonds  geeft dekking voor kosten die ontstaan door rellen, terrorisme of natuurrampen. Kosten die ontstaan als gevolg van het coronavirus vallen hier niet onder.
Het kan zijn dat u vanwege het coronavirus langer op uw reisbestemming moet blijven en daardoor extra kosten maakt. Deze extra reis- en verblijfkosten zijn alleen verzekerd als u of een medeverzekerde ernstig ziek wordt tijdens uw reis én we vooraf toestemming geven om deze extra kosten te maken.
De regeling Bijzondere Bijstand Buitenland is stopgezet op 8 april 2020. Het is niet meer mogelijk u hiervoor te registreren. Neem contact op met de organisatie waar u uw reis heeft geboekt om te bespreken hoe u naar huis kunt komen. Heeft u uw reis niet geboekt via een reisorganisatie of touroperator en heeft u hulp nodig? Bel dan naar het ministerie van Buitenlandse Zaken op +31 247 247 247. Dit nummer is 24/7 bereikbaar.
Ja, uw reisverzekering blijft geldig als u kunt laten zien dat u al in dit land was. U moet het land wel zo snel mogelijk verlaten. Doet u dit niet, dan heeft u geen dekking meer op uw reisverzekering. Houd daarom het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten.

Corona en de annuleringsverzekering

De uitbraak van het coronavirus is geen geldige annuleringsreden en wordt niet vergoed. Wilt u uw reis annuleren vanwege een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken? Neem dan contact op met uw reisorganisatie. Veel organisaties maken op dit moment een uitzondering op hun normale boekingsregels. Daardoor is het vaak mogelijk om de reis om te boeken.
Allereerst, veel sterkte en beterschap gewenst. Uw verzekering biedt dekking bij ernstige ziekte van u, uw partner of familieleden. Een familielid is een kind, ouder, kleinkind, grootouder, broer, zus, zwager, schoonzus of partner.
 
Ziekte door corona is dus gedekt op uw verzekering. Maar alleen als het virus binnen 7 dagen voor vertrek is vastgesteld bij u of een familielid (aantoonbaar met een doktersverklaring).
 
Soms kunt u uw reis omboeken. Neem contact op met uw reisorganisatie om de mogelijkheden te bespreken. 

Uw annuleringsverzekering is geldig als u in quarantaine moet, omdat het coronavirus bij u, uw partner, uw kinderen of uw huisgenoot is vastgesteld. U moet dit kunnen aantonen met een doktersverklaring. 

In sommige gevallen is het mogelijk om uw reis om te boeken of kunt u een voucher krijgen van uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Uw kortlopende annuleringsverzekering is geldig vanaf het moment van afsluiten. U heeft dus al dekking gehad. Heeft u een voucher gekregen van uw reisorganisatie? Dan verlengen we de geldigheid van uw kortlopende annuleringsverzekering. Neem hiervoor contact op met 038 - 49 67 082.
Annulering vanwege een inreisverbod is niet verzekerd. In sommige gevallen is het mogelijk om uw reis om te boeken of kunt u een voucher krijgen van uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.
Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd? Gebruik dan de Flight Claim. Deze krijgt u standaard bij uw rechtsbijstandverzekering. Met de Flight Claim kijkt een jurist van ARAG of u recht heeft op een vergoeding. Heeft u de module Consument en Wonen? Dan wordt uw zaak kosteloos behandeld en gaat ARAG Flight Claim voor u naar de rechter als het nodig is.
Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden. Neem contact op met uw reisorganisatie, touroperator, accommodatie of vervoersmaatschappij om te kijken of u de reis kunt verzetten of een voucher kunt krijgen.
Ja, het is handig om uw annuleringverzekering aan te houden. Zo bent u goed verzekerd als u onverwachts uw reis moet annuleren door een gedekte gebeurtenis. Bijvoorbeeld vanwege het overlijden van een verzekerde of het verliezen van een vaste baan.
Ja, uw annuleringverzekering aanhouden is in dit geval een goed idee. Wilt u uw annuleringsverzekering tijdelijk uitzetten? Dat kan na het eerste verzekeringsjaar. Vergeet niet de annuleringsverzekering uiterlijk binnen 7 dagen na het boeken van een nieuwe reis weer aan te zetten.
Vragen over corona en reisverzekering

Andere vragen?

Heeft u nog een andere vraag? Neem contact met ons op via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten) . Vanwege voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus is de wachttijd langer dan normaal. U kunt uw schade ook online melden.