Vermogen opbouwen voor later

Gertjan Kruijk spaart voor ondernemerschap

Gertjan Kruijk (39) zet maandelijks een vast én een flexibel bedrag opzij om over 2 jaar mede-eigenaar te worden van het foodconceptbedrijf waarbij hij werkt. "Dit zou een mooie stap in mijn carrière zijn. Ik wil graag meer verantwoordelijkheid, niet meer gewoon in loondienst werken en goede mensen om me heen hebben met wie ik samenwerk. Dat is precies wat het mede-eigenaarschap me biedt", vertelt hij.

 

"5 jaar geleden werkte ik binnen een multinational op gebied van onder andere voedingsmiddelen als accountmanager voor een ijsmerk", vervolgt Gertjan. "Om mijn kennis op gebied van ijsproductie te vergroten heb ik via mijn werk een praktijkgerichte opleiding tot professioneel ijsbereider gevolgd. Ik heb ik nog even overwogen om zelf een ijssalon te openen, maar dagelijks hetzelfde ijs maken leek me toch niet de meest uitdagende invulling op werkgebied. Gelukkig kreeg ik rond die tijd wel een nieuwe functie binnen dezelfde multinational. Ik mocht een nieuw ijsmerk voor horecaprofessionals introduceren. Deze nieuwe functie gaf me meer zelfstandigheid, iets wat voor mij de liefde voor ondernemerschap aanwakkerde."

Ondernemerschap

"Sindsdien ben ik gaan uitkijken naar mogelijkheden om echt zelf te gaan ondernemen. Toch vond ik de stap om vanaf 0 te beginnen te groot en spannend, en ik heb andere mensen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Ik kwam op een gegeven moment in contact met een ondernemer met een bedrijf dat heel erg bij me past en samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden voor mij om mede-eigenaar te worden. Omdat het bedrijf al een paar jaar goed draait, heb ik een vermogen nodig om me in te kunnen kopen en een aandeel in het bedrijf te nemen. Over een paar jaar hoop ik een aanzienlijk bedrag te hebben gespaard. Dit zal ik moeten combineren met een lening om uiteindelijk het gewenste aandeel te krijgen in het bedrijf. Die lening zal ik tegen die tijd bij de bank afsluiten of regelen via de werkgever."

Vermogen opbouwen

"Ik ben tijdens de praktijkopleiding tot ijsbereider begonnen met serieus sparen voor de toekomst. Toen was nog niet duidelijk wat mijn precieze doel zou zijn, maar dat het iets met ondernemerschap te maken zou hebben, wist ik eigenlijk al wel. Ik ben sindsdien maandelijks het bedrag dat ik aan het einde van de maand overhield, over gaan maken naar een reguliere spaarrekening. Na 2 jaar had ik € 6.000,- gespaard. Vervolgens ben ik 2 jaar lang maandelijks een vast bedrag van € 500,- over gaan maken, om gerichter met sparen bezig te zijn. Dit maandbedrag heb ik vorig jaar, na een salarisverhoging, verhoogd naar € 750,-. En nog steeds vul ik dit bedrag aan met het geld dat ik aan het einde van de maand overhoud. Omdat ik iets meer op mijn geld ben gaan letten vergeleken met een paar jaar terug, is deze aanvulling vaak ook nog wel een paar 100 euro."

Aandeel in het bedrijf

"Over 2 jaar hoop ik een vermogen van € 55.000,- te hebben opgebouwd. Het geld staat op een spaarrekening, omdat ik de flexibiliteit wil behouden dat mócht ik het ergens anders voor nodig hebben, ik erbij kan. Mijn vrouw en ik hebben serieus overwogen om te gaan beleggen, maar besloten dat we dit alleen willen doen met geld dat we ‘over’ hebben. Niet met geld dat we willen investeren in onze (nabije) toekomst."

Flexibiliteit

"Ik vind het prettig om flexibiliteit te behouden in het sparen. In duurdere maanden, rond de vakantieperiode bijvoorbeeld, wil ik de mogelijkheid hebben om geld van mijn spaarrekening op te nemen. Het leven met een gezin met 2 kinderen is best duur. Toch lukt het me nu veel beter dan vroeger om gedisciplineerd te sparen, doordat ik een doel voor ogen heb. Ik geef minder uit aan ‘overbodige’ extraatjes, zoals koffie en lunch onderweg, maar ik wil tegelijk ook niet beknibbelen op de leuke dingen in het leven."

Weten welke vorm van sparen bij jou past? Doe de Spaarwijzer .

Tip