Studiekosten van uw kind drukken

10 tips voor minder kosten

De overheid verplicht ouders hun kinderen tot het 21ste levensjaar financieel te ondersteunen. Daar hoort dus ook (een deel van) de studieperiode bij. De kosten voor die periode kunnen flink oplopen, zeker wanneer er meerdere kinderen zijn. De financiële voorbereiding begint daarom bij voorkeur al heel vroeg. Liefst al wanneer uw zoon of dochter nog in de luiers zit.

 

Op dit moment gaat het Nibud uit van gemiddelde maandlasten van € 1.211,- voor een uitwonend studerend kind, hier zit ook het collegegeld bij in. Dat is € 14.532,- per jaar en voor een studie van 4 jaar is het totaalbedrag dan € 58.128,-.

Als ouder kunt u helpen, maar uw kind kan zelf ook veel doen. Hieronder 10 tips om slim om te gaan met de kosten tijdens de studie van uw kind.

 1. Begin zo vroeg mogelijk met geld opzij zetten. Door spaargeld lange tijd vast te zetten, ontvangt u hierop de meeste spaarrente.

 2. Wie de rente op een reguliere spaarrekening te laag vindt en een geldbedrag opzij kan zetten voor langere tijd, kan kiezen voor een spaardeposito. Dit is een soort spaarrekening waarop u een vast bedrag stort voor een bepaalde, langere, periode. Wilt u uw geld opnemen voordat de looptijd is afgelopen, dan betaalt u in de meeste gevallen een boete. De spaarrente op een spaardeposito ligt nu in de meeste gevallen hoger dan op een reguliere spaarrekening.

 3. U kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen. Dat betekent dat u geld investeert in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Stijgt de koers, dan behaalt u rendement, daalt hij, dan neemt de waarde van uw investering af. U kunt zelf kiezen welk risicoprofiel u aan wilt gaan. Het gemiddelde rendement op beleggingen is – ook bij een zeer defensief en dus voorzichtig profiel – hoger dan de spaarrente. Om risico’s te beperken wordt vaak gekozen voor gespreid beleggen, waarbij u in een aantal aandelen- en obligatiefondsen tegelijk investeert.

  Mocht u geen tijd voor hebben om zelf te beleggen of uw belegging liever in handen van een professional laten, dan kunt u beleggen in beleggingsfondsen. Een fondsmanager beheert dan uw beleggingen. Beleggen gaat niet altijd om grote bedragen. U kunt al beleggen met een inleg van bijvoorbeeld € 50,- per maand. U bepaalt zelf wat u maandelijks of eenmalig kunt missen.

 4. Mocht het niet lukken het volledige benodigde bedrag voor de studietijd bij elkaar te hebben op het moment dat het nodig is, dan kan uw kind tegen een gunstig tarief geld lenen van de overheid. De rente op een studielening ligt heel laag, en op dit moment krijgen studenten 35 jaar de tijd om deze schuld terug te betalen. En alleen wie voldoende inkomsten heeft, betaalt terug. Natuurlijk is het wel belangrijk om de lening niet onnodig op te laten lopen.

 5. Maak vooraf samen met uw kind een begroting voor de komende periode. Wat heeft uw kind allemaal nodig, waar gaat hij het geld aan uitgeven en wat komt er binnen? Zo ziet u meteen of er bijgeleend zou moeten worden en kunt u uw kind helpen of adviseren wanneer er iets misgaat in het uitgavenpatroon.

 6. Zowel ouders als kinderen hebben vaak recht op verschillende toeslagen, zoals zorgtoeslag en – wanneer het kind een zelfstandige woning huurt – huurtoeslag. De hoogte van de maximale zorgtoeslag varieert per jaar, maar ligt tegen de € 100,- per maand voor alleenstaande mensen.

 7. Stimuleer uw kind een bijbaan te vinden. Gemiddeld verdienen mannelijke studenten ongeveer € 368,- per maand bij en vrouwelijke € 298,- . Dat zou uw kind dus ook kunnen doen. Bovendien leren kinderen de waarde van geld wanneer ze zelf iets moet bijleggen.

 8. Zorg ervoor dat uw kind tijdig belastingaangifte doet . Mogelijk krijgt hij of zij geld terug. Dit is vaak het geval bij een bijbaan of wanneer het kind zelf de kosten voor studieboeken heeft betaald.

 9. Probeer grotere uitgaven te beperken. Dit kan onder andere door tweedehands meubelen en andere spullen te kopen in plaats van nieuwe.

 10. Door uw kind het eerste jaar thuis te laten wonen bespaart u al snel € 350,- huur per maand, en dat is € 4.200,- per jaar. Dat is een flinke besparing en het geeft uw kind ook nog een jaar extra de tijd om bij te sparen voor de komende studiejaren wanneer hij of zij wel op kamers woont en hogere lasten heeft.

Tip