Hoe dicht je een pensioengat?

"Je kunt ook klein beginnen"

Na 17 jaar pensioen te hebben opgebouwd in loondienst, begon Hans Dekker (46) eind 2011 zijn eigen bedrijf, strategisch marketingbureau Ministry of Marketing. Sindsdien heeft hij niet meer gespaard voor zijn pensioen, en dus zit hij met een zogenoemd pensioengat. Daar gaat Hans wat aan doen.

 

Nee, zegt Hans onomwonden, sparen voor zijn pensioen had absoluut geen prioriteit in zijn eerste jaren als ondernemer. Voordat hij voor zichzelf begon, was hij werkzaam in de corporate wereld. "Met Ministry of Marketing ging ik werken voor het midden- en kleinbedrijf. Ik had totaal geen netwerk, dus in de eerste jaren heb ik al mijn tijd en energie gestoken in het opbouwen van een netwerk en het neerzetten van mijn bedrijf."

Bedrijf als pensioen

"Het aannemen van personeel was een kip-eiverhaal", vertelt hij. "Zou ik mensen aannemen en daardoor gaan groeien? Of zou ik eerst groeien en daarna personeel aannemen? Ik koos het eerste en dat bleek de juiste keuze." Inmiddels heeft Hans een mooi klantenbestand en 3 fulltimekrachten in dienst.

De gedachte dat hij geen pensioen opbouwt, blijft hem wel altijd door het hoofd spoken. "Dat maakt me wel enigszins onrustig van binnen", zegt hij. Tegelijkertijd is Hans hard bezig zijn bedrijf te laten groeien. "Ik hoop een mooi bedrijf neer te zetten dat ik op termijn kan verkopen. Dat wordt dan een aanvulling op mijn pensioen." Deze strategie is niet zonder risico, erkent hij. Als de economie in een crisis belandt en zijn bedrijf failliet gaat, heeft hij niets meer.

Huisje in Spanje

Daarom wil Hans binnen nu en een jaar beginnen met maandelijks geld apart zetten voor zijn oude dag. Hij is nu 46 en hij vindt het hoog tijd om dat pensioengat van 6 jaar weg te werken. "Ik wil wat extra zekerheid, je weet immers nooit wat de toekomst brengt." Daarnaast wil Hans graag een bepaalde levensstandaard aanhouden na zijn pensioen. Hij houdt van luxe en lekker eten. Na zijn pensioen zou hij het liefst een huisje in Spanje kopen.

Maar voordat hij gaat sparen voor zijn eigen pensioen, wil hij wil eerst zijn personeel een goede pensioensregeling geven. Hans: "Dat sparen voor je pensioen duur zou zijn, was voor mij geen reden het niet te doen. Sterker nog: pensioensparen hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kunt ook klein beginnen, door maandelijks een bedrag in te leggen. Voor mij was de vraag: houd je alles voor jezelf, of durf je te delen met anderen, en op die manier te vermenigvuldigen? Ik koos voor het laatste. Het hoort naar mijn idee bij goed werkgeverschap."

Hoe kunt ú uw pensioengat dichten?

Net als Hans Dekker hebben veel Nederlanders een pensioengat. Misschien u ook wel. Vier mogelijkheden om het gat te dichten.

 1. Banksparen

  Met banksparen zet u geld apart op een geblokkeerde rekening. Heeft u een pensioengat, dan mag u uw inleg aftrekken voor de inkomstenbelasting, tot het maximum van uw jaarruimte. Het bedrag komt vrij na uw pensioendatum. Tussentijds opnemen kan u een boete opleveren. Bereken hier uw jaarruimte.

 2. Beleggen

  Beleggen kan een mooie manier zijn om te werken aan vermogensopbouw. Hoewel er risico’s aan beleggen kleven, is het potentiële rendement mogelijk stukken hoger dan de rente die u tegenwoordig ontvangt op uw spaarrekening. Beleggen is ook mogelijk via dezelfde constructie als banksparen met een pensioen beleggingsrekening.

 3. Sparen

  Of u zet geld apart op uw spaarrekening. Het grootste voordeel is tegelijkertijd een groot nadeel: u kunt het geld tussentijds opnemen.

 4. Lijfrente

  Een lijfrenteverzekering zorgt voor extra inkomen als u dat nodig heeft, na het bereiken van uw pensioenleeftijd, of als u eerder met pensioen wilt. Een lijfrente sluit u af bij een verzekeraar. U betaalt hiervoor premie. Met een lijfrenteverzekering bent u verzekerd van een periodieke uitkering zo lang als u leeft. U kunt er ook voor kiezen het bedrag na uw pensioen in één keer te laten uitkeren. Komt u tussentijds te overlijden, dan is alle betaalde premie voor de verzekeraar.

Tip