Financiële buffer studietijd kinderen

Nu vast sparen voor hoge maandlasten straks

Roland van den Eijnden (41) is getrouwd en vader van 3 zonen van 12, 6 en 4 jaar oud. Samen met zijn vrouw zet hij maandelijks een vast bedrag voor de kinderen opzij, om er zeker van te kunnen zijn dat er straks financiële ruimte voor ze is om te kunnen gaan studeren. Roland en zijn vrouw sparen sinds de geboorte van de kinderen en stoppen hiermee op hun 18e verjaardag.

 

"We leggen voor ieder kind maandelijks € 50,- in", vertelt Roland. "Bij de oudste 2 hebben we hiervoor een KinderToekomstSpaarrekening geopend. Voor onze jongste hebben we een beleggersrekening geopend. Tot hun 18e jaar mogen ze niet aan deze rekeningen komen, daarna kunnen ze bij hun geld. We willen niet dat ze hun kroegbezoekjes straks met het spaargeld gaan financieren. Als ze ouder zijn, zullen we daarom afspraken maken over waarvoor het geld is bedoeld. We hebben nog niet precies voor ogen welk deel van de kosten ze met spaargeld kunnen dekken en welk deel met geld dat zij zelf verdienen of lenen. Daar gaan we tegen die tijd wel een berekening van maken."

Buffer voor studietijd

"We willen ervoor zorgen dat onze kinderen straks de mogelijkheid hebben om te studeren, ongeacht onze financiële situatie. Als we ervan uitgaan dat de kinderen allemaal gaan doorleren, kunnen de kosten voor hun opleiding rond hun 18e behoorlijk oplopen, tot duizenden euro’s per jaar. Die kosten zitten in collegegeld, boeken, huur van een kamer, een zorgverzekering en natuurlijk ook allerlei andere bijkomende kosten. Het voelt goed om nu alvast een buffertje op te bouwen, zodat we die hoge lasten straks voor een deel kunnen dragen."

Eindbedrag

"Volgens onze berekening moet er op hun 18e verjaardag in elk geval € 15.000,- op de spaarrekeningen staan. Wat er op de beleggingsrekening gebeurt, is natuurlijk iets onzekerder. Toen we de rekening 4 jaar geleden openden, stond de spaarrente net als nu ook al laag. Daarom leek dit ons een interessante optie. We konden aangeven met welk risicoprofiel we wilden gaan beleggen en hebben gekozen voor een defensief beleggingsprofiel. Volgens dat profiel is de kans het grootst dat deze rekening op ongeveer hetzelfde bedrag uitkomt als de andere rekeningen. Met een beetje mazzel wordt het iets meer en bij pech ietsje minder. Het eindbedrag op basis van de historische beurs ligt net boven de € 18.000,- en bij een slechte beurs net onder de € 10.000,-. We kunnen de stand van de rekening ondertussen online in de gaten houden, maar dat doen we eigenlijk nooit."

Gerust gevoel

"Doordat we voor een lange tijd een relatief klein bedrag opzij zetten voor de kinderen, voorkomen we dat we straks enorme maandlasten hebben. Per kind zal dat in de studietijd gaan om een paar honderd euro per maand. Door nu al te sparen en beleggen, willen we voorkomen dat we deze lasten straks niet aankunnen en onze kinderen vrijwel alles zelf moeten betalen. We hebben een lange horizon voor ons doelbedrag, waardoor we gespreid kunnen beleggen. Het geeft ons een gerust gevoel dat we dit hebben geregeld."

Tip