Eenmalig of periodiek beleggen

Dit zijn de verschillen

Wilt u beleggen, dan bepaalt u zelf hoe u dat doet. U kunt in 1 keer een groot bedrag inleggen of kiezen voor een automatische, periodieke inleg. Of een combinatie daarvan. Wat zijn de verschillen?

 

Periodiek beleggen en eenmalig inleggen zijn geen beleggingsvormen. Het zijn manieren waarop u invulling geeft aan de door u gekozen beleggingsvorm.

Grotere impact bij een eenmalig groot bedrag

Bij een eenmalige inleg legt u in 1 keer een (vaak aanzienlijk) bedrag in, meestal voor de lange termijn. Het kan dan gaan om spaargeld waar u niets mee doet, een erfenis, een belastingteruggave of een leuke winstuitkering. Deze manier van beleggen heeft als voordeel dat u meteen met een groot bedrag aan het beleggen bent. Door het volume gaat u sneller resultaten zien. Stijgen de beurzen met 2% (of dalen ze met 2%), dan heeft dit, gemeten in euro’s, een grotere impact dan wanneer u met een klein bedrag belegt, of wanneer u elke maand een klein bedrag bijstort.

Risico spreiden met periodieke inleg

Elke maand een klein bedrag bijstorten heet Periodiek Beleggen. Met Periodiek Beleggen stelt u zelf het bedrag in (via Internet Bankieren) dat u elke maand, elk kwartaal of elk jaar wilt inleggen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke laatste dag van de maand € 50 in te leggen op uw beleggingsrekening. U bouwt langzaam aan uw beleggingsportefeuille en spreidt het risico: door niet in 1 keer een groot bedrag in te leggen, voorkomt u dat u met al uw geld per ongeluk instapt op de top van de markt en daarna snel veel verliest.

Geringere impact

De andere kant van de medaille is dat u met Periodiek Beleggen minder snel ‘een grote klapper’ zult maken. Eventuele beursschommelingen hebben een geringere impact, vanwege het dempende effect van de gespreide inleg. Omdat Periodiek Beleggen vaak gekozen wordt door mensen die gaan voor stabiliteit en de lange termijn, wordt het ontbreken van grote impact in 1 keer door hen niet als nadeel gezien. Periodiek Beleggen is dan ook geschikt voor beginnende beleggers of mensen met minder geld die toch aan vermogensopbouw willen doen.

Rekenvoorbeelden

  1. Voorbeeld eenmalige inleg
    Peter (41) heeft een erfenis ontvangen van € 40.000. Daarvan gebruikt hij € 10.000 voor een grote vakantie. Omdat hij van zijn inkomen goed kan rondkomen, wil hij de resterende € 30.000 beleggen. Als extraatje voor zijn oude dag of voor zijn kinderen. Peter heeft geen zin in kleine stapjes en besluit het resterende bedrag in 1 keer op een beleggingsrekening te storten. Het eerste jaar haalt hij een rendement van 6%: na 12 maanden is zijn belegd vermogen met € 1.800 gegroeid. Had hij besloten in eerste instantie slechts € 5.000 in te leggen, dan was zijn vermogen bij hetzelfde rendement dat eerste jaar slechts met € 300 gegroeid. Door in 1 keer in te leggen, profiteert Peter maximaal van stijgende beurskoersen.

  2. Voorbeeld Periodiek Beleggen
    Kim (35) is zelfstandig ondernemer en wil iets aan pensioenopbouw gaan doen. Ze ziet het niet zitten om het geld (met belastingvoordeel) weg te zetten op een geblokkeerde rekening, omdat ze bij slechte tijden in het uiterste geval wel bij het geld wil kunnen. Daarom kiest ze ervoor te gaan beleggen (Begeleid Beleggen) en dit periodiek te doen. Ze wil klein beginnen en legt elke maand € 75 euro in. Na een jaar heeft ze een beleggingsportefeuille van € 925 (€ 900 inleg en € 25 rendement). Omdat ze een goed jaar heeft gehad, besluit ze een eenmalige extra inleg te doen van € 1.000, en verhoogt ze haar maandelijkse inleg naar € 100. Ze is blij op deze laagdrempelige en flexibele manier toch iets te kunnen doen voor haar pensioen.

Welke vorm past bij u?

Om te bepalen welke vorm (of welke vormen) bij u past, moet u goed kijken naar wat u met beleggen wilt bereiken. Heeft u vermogen, bent u niet bang voor wat risico, en wilt u graag maximale impact en het hoogst haalbare resultaat, dan kunt u kiezen voor een eenmalige inleg. Heeft u minder geld tot uw beschikking of wilt u rustig opbouwen, dan kiest u voor Periodiek Beleggen. Een combinatie van beide vormen is uiteraard ook mogelijk. In elk geval kan beleggen een verstandige keuze zijn voor vermogensopbouw, vooral in deze tijden van lage spaarrentes.

Meer lezen over Periodiek Beleggen
Tip