Duurzaam beleggen bij ABN AMRO

ABN AMRO beheert € 8 miljard aan duurzame beleggingen

Steeds meer particulieren kiezen voor duurzaam beleggen. ABN AMRO Nederland beheerde in 2005 nog € 150 miljoen aan duurzaam belegd vermogen. Inmiddels is dat ruim € 4 miljard. Wordt het beheerd vermogen in Frankrijk en Duitsland meegeteld, dan staat de teller op € 8,2 miljard. "Particulieren hebben duurzaam beleggen ontdekt", zegt directeur duurzaam beleggen bij ABN AMRO Jan Willem Hofland.

 

Het etiket ‘duurzaam’ wordt tegenwoordig op zo veel zaken geplakt. Daarom is het niet altijd meer helder wat het nu eigenlijk betekent. Als het gaat om duurzaam beleggen grijpt Hofland dan ook regelmatig naar een ander woord: ‘volhoubaarheid’. "Dat is Zuid-Afrikaans en de letterlijke vertaling van sustainability. Het verwoordt beter waar we het over hebben: in welke mate is iets vol te houden? Als je weet dat we in 30 jaar van 7 miljard naar 10 miljard wereldbewoners groeien, wat is dan houdbaar? En vaak is de vraag stellen de vraag beantwoorden."

Vooruitstrevend

Dat is dan ook de leidraad in de filosofie van ABN AMRO met betrekking tot duurzaam beleggen, legt Hofland uit. "We beleggen in bedrijven die de uitdagingen snappen." Concreet betekent dit: geen tabak en fossiele energie; wel elektrische auto’s, gezond voedsel en hernieuwbare energie. Vooruitstrevende bedrijven dus, die innoveren met het oog op de uitdagingen van de toekomst. De duurzame belegger stimuleert naast het milieu ook mensenrechten en onderwijs, door te beleggen in bedrijven die actief zijn in of bijdragen aan deze sectoren.

Duurzaam beleggen is in de derde groeifase beland. De eerste golf kwam van particulieren die iets goeds wilden nalaten of principieel duurzaam wilden beleggen. Pioniers noemt Hofland ze. "Mensen met een intrinsieke motivatie, het rendement was niet leidend." Daarna volgden de ondernemers die steeds meer werden geconfronteerd met duurzaamheidsvragen en -eisen. Inmiddels zitten we in de derde golf: de particulier gaat duurzaam beleggen.

"Het had tijd nodig", blikt Hofland terug. "Eerst vonden beleggers duurzaam beleggen nog spannend. Oké, het is duurzaam, maar het risico en het rendement moesten niet te veel afwijken in negatieve zin. De afgelopen 5 tot 10 jaar hebben bewezen dat er met duurzaam beleggen prima rendementen worden behaald. Het is een volwassen beleggingspropositie geworden."

Groen beleggen

Duurzaam beleggen moet niet worden verward met groen beleggen. Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die door de fiscus zijn erkend en die investeren in projecten voor milieubescherming. Beleggers profiteren dan van fiscale voordelen. "Een lager rendement voor de goede zaak", typeert Hofland het. "En de fiscus geeft daarvoor subsidie." Duurzaam beleggen is niet gesubsidieerd, maar komt neer op geld verdienen terwijl een bijdrage wordt geleverd aan de goede zaak.

Iedereen is gediend met duurzaam beleggen: de aarde, het milieu en - niet onbelangrijk - de mens zelf. Hofland: "Het gaat vaak over de toekomst van de planeet. Maar die planeet, die is er over 300 jaar nog wel. De vraag is eerder: zijn wij mensen er dan nog, en hoe zullen de mensen met elkaar op deze planeet leven?"

Duurzaam beleggen bij ABN AMRO

  • Bij het vormen van onze opinies over aandelen en obligaties kijken we ook naar de duurzaamheid van een bedrijf. Deze informatie kunt u gebruiken als u duurzaam wilt beleggen. Duurzame beleggingsfondsen kunt u selecteren in het actuele koersoverzicht. En aankopen met Zelf Beleggen van ABN AMRO.

  • Heeft u een vermogen van € 50.000,- of meer, dan kunt u uw beleggingsportefeuille laten beheren door een team van beleggingsexperts. Met het Duurzaam Fondsen Mandaat bestaat uw portefeuille volledig uit duurzame beleggingsfondsen.
Tip