Beleggen: verschil tussen man en vrouw

Wat ze van elkaar kunnen leren

Of mannen en vrouwen anders beleggen? Ja zeker. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk, wat kunnen ze van elkaar leren en wie behaalt het meeste rendement?

 

Er is relatief veel onderzoek gedaan naar de manieren waarop mannen en vrouwen beleggen. De conclusies zijn interessant. Vrouwen beleggen internationaal bijvoorbeeld gemiddeld minder dan mannen, maar ze halen over het algemeen wel een iets beter rendement.

Meer rendement

Mannen en vrouwen beleggen anders wat betreft beleggingsstijl én resultaat. Een groot verschil tussen mannen en vrouwen is dat vrouwen minder beleggingen aanhouden dan mannen. Maar als ze beleggen, dan boeken vrouwen gemiddeld genomen betere resultaten. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar beleggingsresultaten uit 2016. In dat jaar behaalden vrouwen een rendement dat gemiddeld 0,3% hoger lag dan dat van mannen.

Zoek de verschillen

Van verschillen kun je leren, dus waarin onderscheiden mannen en vrouwen zich verder? Vrouwen nemen minder risico. Dat uit zich op 2 manieren.

  1. In de eerste plaats sparen vrouwen meer, dus nemen ze relatief kleinere beleggingsposities in. Dit beperkt zowel hun winsten als verliezen.
  2. In de tweede plaats zijn vrouwen minder snel geneigd om te beleggen in producten met een hoger potentieel rendement. Voorbeelden zijn derivaten, opties en turbo’s. Mannen nemen dus meer risico. En dat gaat natuurlijk ook weleens fout.

Spreiden

Vrouwen schakelen eerder een (beleggings)adviseur in en spreiden hun beleggingen ook meer. Mannen beleggen vaker in grote, bekende bedrijven dan vrouwen. Vrouwen kiezen vaker voor bedrijven die niet dagelijks de voorpagina’s halen, maar doorgaans traditioneler zijn. Dat deze bedrijven minder bekend zijn, betekent echter niet dat het rendement lager is. Mannen lezen weer meer relevante informatie over producten en markten, waardoor ze goed beslagen ten ijs komen.

Haastige spoed en strategie

Wat tot slot niet onvermeld mag blijven, is dat vrouwen hun beleggingen langer aanhouden dan mannen. Mannen kopen en verkopen veel sneller. Hun beleggingsportefeuille verandert daarmee sneller van samenstelling. Vrouwen kiezen vaker voor de strategie van ‘buy and hold’; ze beleggen voor de langere termijn. Dat kan ook flink schelen op de transactiekosten. Buy and hold is de beleggingsstrategie die bijvoorbeeld superbelegger en miljardair Warren Buffett al jaren propageert.

Al met al kunnen vrouwen van mannen leren om meer te beleggen, want áls vrouwen beleggen, halen ze een hoger rendement dan mannen. Mannen aan de andere kant zouden hun beleggingen wat langer mogen aanhouden. De 'vrouwenstrategie' van buy and hold levert op de langere termijn meer rendement op. Je moet er alleen geduld voor hebben.

Tip