Andries geniet van zorgeloos pensioen

"Maar je leven wordt niet ineens goedkoper"

Als ik met pensioen ben, dan…Velen zien hun toekomstige oude dag als ‘het grote genieten’. Eindelijk alle tijd voor reizen, musea, (klein)kinderen en andere geneugten. Maar genieten wordt lastig als er financiële zorgen zijn. Wat kunt u in uw werkzame leven doen om die problemen voor te blijven? Oud-bestuurder in de zorg Andries Paats (67) uit Alphen aan den Rijn ging 5 jaar geleden met pensioen. Hij geniet, maar wijst er ook op dat je tijdens je pensioen niet opeens kunt doen en laten wat je wilt. "Pensioen betekent ook keuzes maken."

 

Andries had zijn pensioen wel ietsjes anders voorgesteld. Rustiger, vooral. Terugblikkend had het hem niet hoeven te verbazen. Iemand die in zijn werkzame leven druk is, zit nu eenmaal niet van de ene op de andere dag achter de geraniums. "Dat is de aard van het beestje", aldus Andries. Hij zit in de raad van advies van de voedselbank, in de raad van toezicht van een scholenorganisatie en hij is koster in zijn kerk. "Ik wilde het rustig aan gaan doen: reizen met mijn vrouw, samen musea bezoeken. Dat is er nog niet echt van gekomen."

Ruim 40 jaar werkte Andries in de zorg: ziekenhuizen, verpleeghuizen, de psychiatrie, het onderwijs, en later in zijn carrière kreeg hij zitting in de raad van bestuur van een middelgrote zorgorganisatie. Ook was hij jarenlang voorzitter van de lokale Oranjevereniging en speelde hij tientallen jaren voor Sinterklaas. Op zijn 62ste ging hij met pensioen.

Hobby’s kosten ook geld

In zijn ruime en moderne appartement met uitzicht op het centrum van Alphen aan den Rijn vertelt hij over zijn pensioen. Welke keuzes hebben ertoe geleid dat hij nu op financieel gebied zorgeloos kan leven? "Ik heb het geluk gehad dat ik 40 jaar pensioen heb opgebouwd bij hetzelfde fonds." Samen met hun AOW (en geld op de spaarrekening) zorgt dit voor een inkomen waarvan hij en zijn vrouw goed kunnen leven.

Wel ging Andries, zoals de meeste Nederlanders, er bij zijn pensioen financieel gezien op achteruit. Als pensionado mag je dan meer tijd hebben, het is niet zo dat er opeens alle ruimte is voor cruises en wereldreizen. "Pensioen betekent keuzes maken", zegt Andries nuchter. Het leven wordt niet op miraculeuze wijze goedkoper. "Hobby’s kosten ook geld. Ik sta nog even vaak aan de benzinepomp als voorheen." En, ondanks de mogelijkheid tot indexering (het pensioen kan meegroeien met de inflatie), is zijn pensioen in die 5 jaar met geen euro gestegen.

Schuif pensioen niet vooruit

De oud-zorgbestuurder investeerde tijdens zijn werkzame leven in zijn oude dag – al ging dat onbewust. Lachend verwijst hij naar zijn calvinistische opvoeding. De Alphenaar verdiende goed, maar verbraste zijn geld nooit. Hij deed aan beleggen (in goede doelen) en zette geld apart op de spaarrekening. "Zzp’ers die geen pensioen opbouwen, of mensen met een pensioengat, zou ik adviseren om zich op tijd bezig te gaan houden met hun pensioen. Schuif dat niet vooruit. Doe je dat wel, dan ondervind je daar later de gevolgen van. De AOW is geen vetpot. Daar kun je niet van rondkomen."

Zet dan ook geregeld geld apart voor later, luidt zijn advies. Elke euro die je spaart, is er één extra. En beter dan niets. Het profijt komt later – al moeten mensen zich zeker geen illusies maken. Andries: "Het is niet zo van: goh, laat ik nu eindelijk eens al dat spaargeld verbrassen. Welnee. Ik leef niet als een koning."

Maar hij heeft het absoluut naar zijn zin. Hij heeft veel contacten door zijn actieve rol in het vrijwilligerswerk, brengt tijd door met zijn vrouw en kleinkinderen, en kan nu gewoon een uur lang lekker achter de piano zitten. "Ik ben nog steeds actief, maar de verplichtingen zijn weg. Ik geniet van mijn pensioen."

Tip