Blijf de baas over je portemonnee

Yes, je gaat studeren! Je staat te popelen om te beginnen. Nieuwe mensen leren kennen, een nieuwe omgeving. Wat minder enthousiast word je van de kosten waarmee je te maken krijgt als je gaat studeren. 

 

Uitgaven die je ouders misschien tot nu toe voor je betalen, zoals je collegegeld, je boeken en zorgverzekering. En ga je (straks) op kamers, denk dan aan je huur, je dagelijkse boodschappen en internetaansluiting. Hoe zorg je voor een goed overzicht van je inkomsten en (nieuwe) uitgaven?

Meer inzicht, minder schuld

Aan het begin van je studie komt er veel op je af. Je denkt dan misschien niet meteen aan jouw financiële plaatje. Maar toch is zo’n overzicht van al je inkomsten en uitgaven erg belangrijk. Want als je precies weet waar jij je geld aan uitgeeft, blijf je de baas over je eigen portemonnee. En dan bouw je minder snel een schuld op.

Zo maak je een overzicht

Veel studenten met een bijbaantje zijn een deel van hun inkomen kwijt door de coronacrisis. Dan wordt het moeilijker om iedere maand rond te komen. In onze handig app Grip zie je precies hoeveel je uitgeeft aan snacks, kleding, uitgaan en abonnementen. Zo ontdek je misschien wel iets waarop je kunt besparen.

Om je een inschatting te geven hebben we hieronder de gemiddelde inkomsten en uitgaven voor een student onder elkaar gezet.

Inkomsten Uitgaven
Bijdrage ouders + € 100 Huur - € 426
DUO + € 167 Collegegeld - € 200
Bijbaan + € 300 Studiemateriaal - € 49
Etc. Vervoer (naast OV) - € 72

Ontspanning, uitgaan en sport - € 124

Kleding en schoenen - € 53

Zorgverzekering - € 115

Telefoon - € 19
Bron: Nibud

Tips

  • Maak een begroting, wat vind je belangrijk?
  • Vraag je zorgtoeslag aan 
  • Houd een maand lang al je uitgaven bij (ook de tussendoortjes)
  • Bepaal waarop je kunt besparen als dat nodig is
  • Check bij je studiegenoten hoeveel zij maandelijks uitgeven
  • Bijna afgestudeerd? Zet je Studentenrekening over naar een gewone rekening
Tips en informatie voor studenten

Zo kom jij de maand wel door

Een hele maand rondkomen van je geld is vaak lastig. Maar met wat simpele besparingen ben je klaar voor de volgende uitverkoop.

-

Hoeveel euro's snack jij per week?

Welke snack kun jij echt niet laten liggen als je trekt hebt? Als je die lekkere trek toch kunt weerstaan, bespaar je daar best veel geld mee. Wil je weten hoeveel? 

Overzicht van je inkomsten en uitgaven

Overzicht van al je geldzaken

Hi student, enig idee hoeveel je afgelopen maand hebt uitgegeven aan boodschappen? Met de gratis Grip app zie je precies waar je je geld aan uitgeeft.