Inschrijvingspapieren van de Kamer van Koophandel

Uw eigen bedrijf starten

Alles om – zakelijk én privé – succesvol te ondernemen

  • Snel en probleemloos starten met uw bedrijf
  • Hulp bij al uw startersvragen, zakelijk en privé
  • Toegang tot advies van onze experts
  • Een duurzame relatie met ons, nu en in de toekomst

Starten met ondernemen heeft impact, zowel zakelijk als privé. Maar wat is die impact precies? Welke stappen moet u zetten om écht – succesvol – te kunnen beginnen? En welke financiële producten en diensten heeft u nodig? ABN AMRO helpt u op weg. Met inspiratie, advies, belangrijke informatie en oplossingen. Alles om snel én succesvol te kunnen starten met uw eigen bedrijf.

Waiting for a meeting at the reception

Uw eigen bedrijf starten is simpel

Alle financiële producten en diensten die u nodig hebt om te kunnen starten met ondernemen.

In 10 stappen uw eigen bedrijf starten

Stap 1: Maak een ondernemingsplan

Hoe wordt uw bedrijf een succes? Het opstellen van een ondernemingsplan schept veel duidelijkheid en helpt bij het maken van keuzes. Het helpt u kritisch na te denken over wat u wilt gaan doen met uw onderneming en ook over hoe u dit gaat realiseren. Daarbij geeft een ondernemingsplan inzicht in uw ondernemersvaardigheden, de doelen die u met het bedrijf heeft, de marktpositie en of uw ideeën al dan niet haalbaar zijn. Bovendien geeft het een antwoord op veel praktische vragen, zoals:

  • Bied ik mijn diensten aan als zzp’er of neem ik personeel in dienst?
  • Ga ik alleen van start of samen met een partner?
  • Als ik producten ga verkopen, wie wordt dan mijn doelgroep? Consumenten of winkeliers?
  • En ga ik die producten dan verkopen via een webshop of open ik (ook) een fysieke winkel?
  • Hoe benut ik mijn talenten en en wat zijn mijn valkuilen?
  • Word ik bedrijfsleider of laat ik dat liever aan iemand anders over?
  • Welk salaris moet (en kan) ik mezelf uitkeren?
  • Welke impact heeft een eigen bedrijf op mijn privéleven?

Weten hoe een ondernemingsplan eruit ziet? Check het hier.

Stap 2: Kies een naam

Na het ondernemersplan is het tijd voor een volgende stap: het bedenken van een bedrijfsnaam. Een naam moet vooral het juiste gevoel oproepen. Denk dus kritisch na over wat u met uw onderneming wil uitstralen. En bedenk ook of de naam past bij de dienst of het product dat u levert. Verder moet de naam goed te onthouden en niet te ingewikkeld of te moeilijk te spellen zijn. Verder mag de naam natuurlijk niet al bestaan. Check dit in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ook handig: check dan meteen even of de domeinnaam nog vrij is.

Stap 3: Welke rechtsvorm?

In het ondernemersplan heeft u al besloten of u alleen of met partners gaat starten. Nu moet u nog een rechtsvorm kiezen. Gaat u voor een eenmanszaak of toch een B.V. of V.O.F? De rechtsvorm die u kiest, bepaalt onder meer uw belastingverplichtingen en ook wie er bijvoorbeeld aansprakelijk is als uw bedrijf schulden maakt. Natuurlijk heeft de keuze voor de rechtsvorm ook gevolgen voor uw privéleven, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid, voor u en uw partner. Een overzicht van de rechtsvormen en daarbij behorende voorwaarden vindt u op Ondernemersplein.nl.

Als u uiteindelijk hebt gekozen voor de rechtsvorm, vergeet dan niet om uw bedrijf in te schrijven in het UBO-register. Dit is voor een aantal rechtsvormen verplicht, zoals bijvoorbeeld (niet beursgenoteerde) B.V.’s en N.V.’s. Eenmanszaken hoeven niet ingeschreven te worden in het UBO-register​. UBO's (Ultimate Beneficial Owners) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van (of zeggenschap hebben over) een organisatie. Het UBO-register maakt inzichtelijk wie er een (financieel) belang in organisaties hebben. Dit register draagt bij aan de bestrijding van bijvoorbeeld fraude en het witwassen van geld.

Stap 4: Bedrijf inschrijven bij de KvK

Elke onderneming in Nederland moet geregistreerd staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Inschrijven kan vanaf één week voordat u start met uw bedrijf, tot uiterlijk één week na de start. Een afspraak maken voor inschrijven kan online. Let op: het kan druk zijn, begin hier tijdig aan.

De KvK geeft uw gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst. Zij sturen binnen twee weken een omzetbelastingnummer. Dit gebruikt u voor alle toekomstige correspondentie met de Belastingdienst. Ook krijgt u een btw-identificatienummer (btw-id).

De Belastingdienst bepaalt ook of ze u zien als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’, oftewel: moet u inkomstenbelasting betalen of niet? U kunt dit zelf ook controleren via OndernemersCheck.

Stap 5: De impact op uw privéleven

De droom van een eigen bedrijf komt binnenkort uit. U moet veel regelen en aan veel dingen denken, maar gelukkig staat u er niet alleen voor, ABN AMRO denkt graag met u mee. Het starten van uw eigen bedrijf is niet alleen een zakelijke aangelegenheid. Het heeft ook veel impact op uw privéleven.

Heeft u al aan onderstaande zaken gedacht? 

  • Is het wenselijk om mijn privévermogen in te brengen bij de start van mijn onderneming? 
  • Hoe houd ik de juiste balans tussen privé – en zakelijke inkomsten/ uitgaven?
  • Welke mogelijkheden zijn er als startende ondernemer bij het kopen van een huis? 
  • Wat moet ik (notarieel) regelen als ondernemer wanneer ik ga trouwen/ getrouwd ben? 
  • Hoe zorg ik voor voldoende inkomen voor later (pensioen)? 
  • Hoe behoud ik de juiste work-life balance? 
  • Hoe borg ik de continuïteit van mijn onderneming wanneer er iets met mij gebeurt (ziekte)? 
  • Heb ik testamentair alles goed geregeld voor mijn nabestaanden én mijn onderneming?
Stap 6: Open een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is onmisbaar voor u als ondernemer.

Enkele voordelen van een zakelijke rekening:

  • Ontvangen en betalen op een afzonderlijke rekening
  • Gebruik maken van de zakelijke ABN AMRO app
  • Financieel overzicht voor uzelf, de boekhouder en de Belastingdienst
  • Duidelijke scheiding tussen zakelijk en privé (zoals overzicht houden tussen beide geldstromen)
  • Overzicht voor de belastingaangifte
  • Kosten voor een zakelijke rekening zijn aftrekbaar, ook kunt u de btw over zakelijke tankkosten terugvragen
  • Een professionele uitstraling
  • ABN AMRO staat in de top 15% van de meest duurzame banken wereldwijd
Stap 7: Hoe financier ik mijn bedrijf?

Om een bedrijf te starten, is geld nodig. Hoeveel is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw plannen. Voor het werken vanuit huis heeft u andere bedragen nodig dan wanneer u personeel inhuurt of een bedrijfspand laat bouwen.

Maak hierbij wel een duidelijke afweging voor uzelf over de verdeling eigen vermogen en vreemd vermogen. Hoeveel vreemd vermogen is wenselijk en hoeveel geld kunt u zelf inbrengen bij de start? Ook op dit vlak kan ABN AMRO u natuurlijk adviseren.

Heeft u zelf onvoldoende geld op de bank staan? Dan zijn er tal van financieringsmogelijkheden om te kunnen starten. Zoals geld lenen van een bank. Voor al uw financieringsvragen kunt u bij ABN AMRO terecht.

Stap 8: Risico’s afdekken

Een eigen bedrijf brengt altijd risico’s met zich mee. Risico’s zitten in een klein hoekje en kunnen flink in de papieren lopen. Laat u daarom goed adviseren over verschillende risico’s en hoe u ze kunt voorkomen of verzekeren. Met voldoende financiële reserves kunt u bepaalde risico’s zelf dragen. Tegen andere risico’s – zoals cybersecurity, brand of bedrijfsaansprakelijkheid - kunt u zich verzekeren bij ABN AMRO verzekeringen. Voor startende zzp’ers zijn er speciale verzekeringsmogelijkheden, die zoveel mogelijk risico's afdekken.

Er zijn natuurlijk ook risico’s voor u als ondernemer. Denk aan arbeidsongeschiktheid (en hoe dat risico af te dekken is) of bijvoorbeeld een verstoorde werk-privébalans met alle gevolgen van dien.

Weten welke risico’s u loopt als startende ondernemer? Check dan deze Verzekeringen Keuzehulp. Binnen 5 minuten een persoonlijk rapport met inzicht in de bedrijfsrisico’s.

Stap 9: Administratie

Wanneer u een eigen bedrijf start, is een goed doordacht administratief systeem absoluut noodzakelijk. Bespaar tijd en koppel uw boekhoudpakket direct met Internet Bankieren. Bij- en afschrijvingen komen automatisch in uw online boekhoudpakket en u zet vanuit uw boekhoudpakket betalingen en incasso's klaar in Internet Bankieren.

Wettelijk bent u verplicht uw administratie nauwkeurig bij te houden en minstens zeven jaar te bewaren. Dit om bijvoorbeeld controle door de Belastingdienst mogelijk te maken. Alle vastgelegde gegevens maken onderdeel uit van deze administratie. Een eenvoudige manier om uw administratie op orde te krijgen, is bijvoorbeeld met het boekhoudpakket van ABN AMRO.

Een goede administratie houdt ook in dat uw juridische documenten op orde zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, personeel of samenwerkingen. VraagHugo helpt u om contracten op maat te maken in een paar eenvoudige stappen.

Wees wel voorzichtig met het vastleggen van klantinformatie. Dat moet namelijk volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AGV). Gebeurt dit niet, dan is er kans op een forse boete.

Stap 10: Zorg voor een eigen huisstijl (en website)

Een huisstijl is de visuele identiteit van uw bedrijf. Dé manier waardoor (potentiële) klanten uw bedrijf gaan herkennen. Denk daarbij aan een logo (beeldmerk), het lettertype dat u gebruikt in alle communicatie en andere grafische elementen zoals iconen of fotografie. Het is belangrijk dat de huisstijl bij u en uw bedrijf (en bedrijfsnaam) past.

Deze huisstijl vertaalt zich vanzelfsprekend ook door op de website van het bedrijf. Laat professionals uw huisstijl en de bijbehorende website bedenken en bouwen. Zij kunnen echt het verschil voor uw bedrijf maken.

In 10 stappen uw eigen bedrijf starten

Stap 1: Maak een ondernemingsplan

Hoe wordt uw bedrijf een succes? Het opstellen van een ondernemingsplan schept veel duidelijkheid en helpt bij het maken van keuzes. Het helpt u kritisch na te denken over wat u wilt gaan doen met uw onderneming en ook over hoe u dit gaat realiseren. Daarbij geeft een ondernemingsplan inzicht in uw ondernemersvaardigheden, de doelen die u met het bedrijf heeft, de marktpositie en of uw ideeën al dan niet haalbaar zijn. Bovendien geeft het een antwoord op veel praktische vragen, zoals:

  • Bied ik mijn diensten aan als zzp’er of neem ik personeel in dienst?
  • Ga ik alleen van start of samen met een partner?
  • Als ik producten ga verkopen, wie wordt dan mijn doelgroep? Consumenten of winkeliers?
  • En ga ik die producten dan verkopen via een webshop of open ik (ook) een fysieke winkel?
  • Hoe benut ik mijn talenten en en wat zijn mijn valkuilen?
  • Word ik bedrijfsleider of laat ik dat liever aan iemand anders over?
  • Welk salaris moet (en kan) ik mezelf uitkeren?
  • Welke impact heeft een eigen bedrijf op mijn privéleven?

Weten hoe een ondernemingsplan eruit ziet? Check het hier.

Stap 2: Kies een naam

Na het ondernemersplan is het tijd voor een volgende stap: het bedenken van een bedrijfsnaam. Een naam moet vooral het juiste gevoel oproepen. Denk dus kritisch na over wat u met uw onderneming wil uitstralen. En bedenk ook of de naam past bij de dienst of het product dat u levert. Verder moet de naam goed te onthouden en niet te ingewikkeld of te moeilijk te spellen zijn. Verder mag de naam natuurlijk niet al bestaan. Check dit in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ook handig: check dan meteen even of de domeinnaam nog vrij is.

Stap 3: Welke rechtsvorm?

In het ondernemersplan heeft u al besloten of u alleen of met partners gaat starten. Nu moet u nog een rechtsvorm kiezen. Gaat u voor een eenmanszaak of toch een B.V. of V.O.F? De rechtsvorm die u kiest, bepaalt onder meer uw belastingverplichtingen en ook wie er bijvoorbeeld aansprakelijk is als uw bedrijf schulden maakt. Natuurlijk heeft de keuze voor de rechtsvorm ook gevolgen voor uw privéleven, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid, voor u en uw partner. Een overzicht van de rechtsvormen en daarbij behorende voorwaarden vindt u op Ondernemersplein.nl.

Als u uiteindelijk hebt gekozen voor de rechtsvorm, vergeet dan niet om uw bedrijf in te schrijven in het UBO-register. Dit is voor een aantal rechtsvormen verplicht, zoals bijvoorbeeld (niet beursgenoteerde) B.V.’s en N.V.’s. Eenmanszaken hoeven niet ingeschreven te worden in het UBO-register​. UBO's (Ultimate Beneficial Owners) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van (of zeggenschap hebben over) een organisatie. Het UBO-register maakt inzichtelijk wie er een (financieel) belang in organisaties hebben. Dit register draagt bij aan de bestrijding van bijvoorbeeld fraude en het witwassen van geld.

Stap 4: Bedrijf inschrijven bij de KvK

Elke onderneming in Nederland moet geregistreerd staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Inschrijven kan vanaf één week voordat u start met uw bedrijf, tot uiterlijk één week na de start. Een afspraak maken voor inschrijven kan online. Let op: het kan druk zijn, begin hier tijdig aan.

De KvK geeft uw gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst. Zij sturen binnen twee weken een omzetbelastingnummer. Dit gebruikt u voor alle toekomstige correspondentie met de Belastingdienst. Ook krijgt u een btw-identificatienummer (btw-id).

De Belastingdienst bepaalt ook of ze u zien als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’, oftewel: moet u inkomstenbelasting betalen of niet? U kunt dit zelf ook controleren via OndernemersCheck.

Stap 5: De impact op uw privéleven

De droom van een eigen bedrijf komt binnenkort uit. U moet veel regelen en aan veel dingen denken, maar gelukkig staat u er niet alleen voor, ABN AMRO denkt graag met u mee. Het starten van uw eigen bedrijf is niet alleen een zakelijke aangelegenheid. Het heeft ook veel impact op uw privéleven.

Heeft u al aan onderstaande zaken gedacht? 

  • Is het wenselijk om mijn privévermogen in te brengen bij de start van mijn onderneming? 
  • Hoe houd ik de juiste balans tussen privé – en zakelijke inkomsten/ uitgaven?
  • Welke mogelijkheden zijn er als startende ondernemer bij het kopen van een huis? 
  • Wat moet ik (notarieel) regelen als ondernemer wanneer ik ga trouwen/ getrouwd ben? 
  • Hoe zorg ik voor voldoende inkomen voor later (pensioen)? 
  • Hoe behoud ik de juiste work-life balance? 
  • Hoe borg ik de continuïteit van mijn onderneming wanneer er iets met mij gebeurt (ziekte)? 
  • Heb ik testamentair alles goed geregeld voor mijn nabestaanden én mijn onderneming?

Stap 6: Open een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is onmisbaar voor u als ondernemer.

Enkele voordelen van een zakelijke rekening:

  • Ontvangen en betalen op een afzonderlijke rekening
  • Gebruik maken van de zakelijke ABN AMRO app
  • Financieel overzicht voor uzelf, de boekhouder en de Belastingdienst
  • Duidelijke scheiding tussen zakelijk en privé (zoals overzicht houden tussen beide geldstromen)
  • Overzicht voor de belastingaangifte
  • Kosten voor een zakelijke rekening zijn aftrekbaar, ook kunt u de btw over zakelijke tankkosten terugvragen
  • Een professionele uitstraling
  • ABN AMRO staat in de top 15% van de meest duurzame banken wereldwijd

Stap 7: Hoe financier ik mijn bedrijf?

Om een bedrijf te starten, is geld nodig. Hoeveel is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw plannen. Voor het werken vanuit huis heeft u andere bedragen nodig dan wanneer u personeel inhuurt of een bedrijfspand laat bouwen.

Maak hierbij wel een duidelijke afweging voor uzelf over de verdeling eigen vermogen en vreemd vermogen. Hoeveel vreemd vermogen is wenselijk en hoeveel geld kunt u zelf inbrengen bij de start? Ook op dit vlak kan ABN AMRO u natuurlijk adviseren.

Heeft u zelf onvoldoende geld op de bank staan? Dan zijn er tal van financieringsmogelijkheden om te kunnen starten. Zoals geld lenen van een bank. Voor al uw financieringsvragen kunt u bij ABN AMRO terecht.

Stap 8: Risico’s afdekken

Een eigen bedrijf brengt altijd risico’s met zich mee. Risico’s zitten in een klein hoekje en kunnen flink in de papieren lopen. Laat u daarom goed adviseren over verschillende risico’s en hoe u ze kunt voorkomen of verzekeren. Met voldoende financiële reserves kunt u bepaalde risico’s zelf dragen. Tegen andere risico’s – zoals cybersecurity, brand of bedrijfsaansprakelijkheid - kunt u zich verzekeren bij ABN AMRO verzekeringen. Voor startende zzp’ers zijn er speciale verzekeringsmogelijkheden, die zoveel mogelijk risico's afdekken.

Er zijn natuurlijk ook risico’s voor u als ondernemer. Denk aan arbeidsongeschiktheid (en hoe dat risico af te dekken is) of bijvoorbeeld een verstoorde werk-privébalans met alle gevolgen van dien.

Weten welke risico’s u loopt als startende ondernemer? Check dan deze Verzekeringen Keuzehulp. Binnen 5 minuten een persoonlijk rapport met inzicht in de bedrijfsrisico’s.

Stap 9: Administratie

Wanneer u een eigen bedrijf start, is een goed doordacht administratief systeem absoluut noodzakelijk. Bespaar tijd en koppel uw boekhoudpakket direct met Internet Bankieren. Bij- en afschrijvingen komen automatisch in uw online boekhoudpakket en u zet vanuit uw boekhoudpakket betalingen en incasso's klaar in Internet Bankieren.

Wettelijk bent u verplicht uw administratie nauwkeurig bij te houden en minstens zeven jaar te bewaren. Dit om bijvoorbeeld controle door de Belastingdienst mogelijk te maken. Alle vastgelegde gegevens maken onderdeel uit van deze administratie. Een eenvoudige manier om uw administratie op orde te krijgen, is bijvoorbeeld met het boekhoudpakket van ABN AMRO.

Een goede administratie houdt ook in dat uw juridische documenten op orde zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, personeel of samenwerkingen. VraagHugo helpt u om contracten op maat te maken in een paar eenvoudige stappen.

Wees wel voorzichtig met het vastleggen van klantinformatie. Dat moet namelijk volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AGV). Gebeurt dit niet, dan is er kans op een forse boete.

Stap 10: Zorg voor een eigen huisstijl (en website)

Een huisstijl is de visuele identiteit van uw bedrijf. Dé manier waardoor (potentiële) klanten uw bedrijf gaan herkennen. Denk daarbij aan een logo (beeldmerk), het lettertype dat u gebruikt in alle communicatie en andere grafische elementen zoals iconen of fotografie. Het is belangrijk dat de huisstijl bij u en uw bedrijf (en bedrijfsnaam) past.

Deze huisstijl vertaalt zich vanzelfsprekend ook door op de website van het bedrijf. Laat professionals uw huisstijl en de bijbehorende website bedenken en bouwen. Zij kunnen echt het verschil voor uw bedrijf maken.

Zakelijke rekening openen

Betalen

Als u een eigen bedrijf start, heeft u niet alleen behoefte aan onze betaalproducten voor uw privésituatie. Een zakelijke rekening geeft u inzicht in hoe het gaat met uw bedrijf. Kies een van de drie Volop Ondernemen pakketten.

toonbank

Eigen administratie

Overzicht is voor iedere ondernemer onontbeerlijk. Zorg voor een overzichtelijke administratie en een heldere boekhouding. Check hoe deze boekhoudproducten u kunnen ondersteunen.

bedankt schadevrije jaren

Risico’s verzekeren

Iedere ondernemer loopt risico. Maar een groot deel van de risico’s kunt u voorkomen of verzekeren. Hulp of advies nodig? Ontdek de verzekeringen die de meeste starters in ieder geval afsluiten.

eigen bedrijf starten eerste keer

Hulp bij de eerste keer ondernemen

Veel dingen doet u voor de eerste keer: het schrijven van een ondernemingsplan, uw belastingaangifte of het sturen van een factuur. In de reeks 'De Eerste Keer' helpt ABN AMRO Verzekeringen u op weg met praktische video's.

Daarom StartZeker van ABN AMRO

icoon
icoon
icoon

Producten en diensten voor starters

Omdat een ondernemer ook een privéleven heeft: onze producten en diensten voor startende ondernemers die elkaar prima aanvullen.

Praktische informatie en kennis

Informatie en analyses uit de economische sectoren. En tips van andere ondernemers die een eigen bedrijf starten.

Advies van experts

Een eigen bedrijf starten? Onze adviseurs zetten hun kennis en ervaring graag in om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.

icoon

Producten en diensten voor starters

Omdat een ondernemer ook een privéleven heeft: onze producten en diensten voor startende ondernemers die elkaar prima aanvullen.

icoon

Praktische informatie en kennis

Informatie en analyses uit de economische sectoren. En tips van andere ondernemers die een eigen bedrijf starten.

icoon

Advies van experts

Een eigen bedrijf starten? Onze adviseurs zetten hun kennis en ervaring graag in om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.

Man betaald bij kassa

Meer weten?

Gaat u uw eigen bedrijf starten? Wij maken graag kennis met u. Wilt u meer weten over onze producten en diensten, of heeft u een vraag? Wij helpen u graag zakelijk én privé.