Wat kunt u doen om genoeg pensioen op te bouwen?

Mannen van 60 jaar en ouder hebben gemiddeld meer pensioen opgebouwd dan vrouwen. Waar komen deze verschillen vandaan?

 

Mannen van 60 jaar en ouder hebben gemiddeld 55% meer pensioen opgebouwd dan vrouwen. Volgens onderzoek van het  CBS is het pensioen van mannen in deze leeftijdsgroep € 14.900 bruto per jaar, tegenover € 6.800 van vrouwen. Waar komen deze verschillen vandaan? En belangrijker nog: 'Wat kunt u doen om uw pensioen aan te vullen?'

Wat is pensioen precies?

Uw pensioendatum lijkt misschien te ver weg om er nu al over na te denken. Toch is het belangrijk om vroeg te starten met de opbouw van uw pensioen. Uw inkomen voor later, bouwt u immers nu op. Het pensioen ziet er voor iedereen anders uit. Waarschijnlijk bestaat een deel uit een AOW-uitkering. Dit is het pensioen dat u elk jaar dat u in Nederland woont, opbouwt. Dit bedrag is voor zowel mannen als vrouwen gelijk. Daarnaast kunt u pensioen opbouwen via uw werkgever of via een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen. Tot slot kunt u natuurlijk ook zelf vermogen opbouwen voor uw pensioen. De pensioenverschillen tussen mannen en vrouwen ontstaan vooral door het opgebouwde pensioen via werkgevers en door zelfstandig opgebouwde pensioenen.

Waar komen de verschillen door?

Er zijn meerdere redenen te geven voor het gemiddeld lagere opgebouwde pensioen door vrouwen.

  1. De verschillen in arbeidsparticipatie. Vrouwen nemen vaker de zorg voor kinderen op zich en worden vaker mantelzorger. Hierdoor werken ze vaak korter bij een werkgever dan mannen en bouwen daardoor minder pensioen op. 
  2. Vrouwen worden gemiddeld ouder dan mannen. Daardoor moeten ze hun opgebouwde pensioen over meerdere jaren spreiden en krijgen ze maandelijks minder uitgekeerd. 
  3. Het salaris van vrouwen is gemiddeld lager dan dat van mannen, en minder vrouwen bouwen zelf individueel pensioen op.

Hoe zorg ik dat ik later meer pensioen heb?

U heeft de mogelijkheid tot individuele pensioenopbouw deels zelf in de hand. 

Een manier om uw pensioen zelf aan te vullen, is door te gaan beleggen. Houd hierbij wel rekening met de risico’s. U kunt uw inleg verliezen. U kunt zelfstandig beleggen of begeleid beleggen. En als u ten minste € 50.000 aan vrij besteedbaar vermogen heeft, kunt u ook starten met Vermogensbeheer.

Een andere manier om uw pensioen zelfstandig verder aan te vullen, is met een Pensioenaanvulling. U spaart dan op een geblokkeerde spaarrekening met een variabele rente. Zo komt u vóór uw pensioendatum niet in de verleiding om geld op te nemen en profiteert u meestal van meer rente dan op een gewone spaarrekening. Daarnaast mag u het bedrag dat u jaarlijks stort, mogelijk aftrekken van de belasting.

Bent u benieuwd of u straks een goed pensioen heeft opgebouwd? Doe dan de pensioencheck. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Masterclass pensioen

In deze masterclass geeft prof. dr. Mary Pieterse Bloem antwoord op prangende vragen die gaan over het aanvullen van het pensioen, het pensioenstelsel en wanneer eerder stoppen met werken tot de mogelijkheden behoort. Bekijk de video.