Het is zover. U wilt uw praktijk verkopen. Soms lopen emoties bij een praktijkovername zo hoog op dat zorgondernemers bij het eerste bod direct toehappen en vergeten te onderhandelen. Lees hier hoe u controle houdt tijdens de onderhandelingsfase.
Het kopen en verkopen van een praktijk doet u waarschijnlijk maar 1 keer in uw leven. Het gaat hierbij om veel geld én uw toekomst en dat gaat gepaard met de nodige emoties. Hoe houdt u aan de onderhandelingstafel toch de zenuwen in bedwang? De volgende 3 tips helpen u bij het onderhandelen zodat u het beste bod krijgt voor uw praktijk.
Haal de begrippen waarde en prijs niet door elkaar. Het vaststellen van de waarde van een praktijk is werk voor een specialist met kennis en ervaring op dat gebied. De meeste zorgondernemers weten intuïtief wel de waarde van hun praktijk. Een koper wil daarom maximaal een prijs betalen die overeenkomt met de waarde die hij in een praktijk ziet. Toch streeft hij er uiteraard naar minder te betalen.
U moet als verkopende praktijkhouder weten of de overnamekandidaat ook de financieringslasten aankan. Zorg voor een goede voorbereiding en doe de overnamekandidaat dan pas een aanbod. Informeer voordat de overnamegesprekken of de onderhandelingen beginnen, naar de financiële draagkracht van de kopende partij. Stel vooraf de volgende vragen:
Het aanbod moet in alle opzichten voor de overnamekandidaat haalbaar zijn, ook financieel gezien.
Dit artikel is geschreven door sectorspecialist Arjan Wijnands.
U bent druk met uw patiënten en een praktijkoverdracht lijkt allemaal erg ver weg. Toch is het verstandig om nu al een financieel plan te maken voor de toekomst.
Hoe is de financiële situatie van zorgverleners? Kunnen zij straks leven zoals ze zich hebben voorgesteld? Slagen ze erin hun spaarpot aan te vullen met de overdracht van de praktijk?
Een praktijk verkopen doet u niet dagelijks. Het is best spannend: misschien is het wel een van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Bekijk de 5 tips voor een succesvolle praktijkoverdracht.