Praktijkovername? Houd controle

Zo blijft u emoties de baas bij de overname van een praktijk

Het is zover. U wilt uw praktijk verkopen. Soms lopen emoties bij een praktijkovername zo hoog op dat zorgondernemers bij het eerste bod direct toehappen en vergeten te onderhandelen. Lees hier hoe u controle houdt tijdens de onderhandelingsfase.

 

Zelf aan de onderhandelingstafel

Het kopen en verkopen van een praktijk doet u waarschijnlijk maar 1 keer in uw leven. Het gaat hierbij om veel geld én uw toekomst en dat gaat gepaard met de nodige emoties. Hoe houdt u aan de onderhandelingstafel toch de zenuwen in bedwang? De volgende 3 tips helpen u bij het onderhandelen zodat u het beste bod krijgt voor uw praktijk.

 1. Weet het verschil tussen waarde en prijs

  Haal de begrippen waarde en prijs niet door elkaar. Het vaststellen van de waarde van een praktijk is werk voor een specialist met kennis en ervaring op dat gebied. De meeste zorgondernemers weten intuïtief wel de waarde van hun praktijk. Een koper wil daarom maximaal een prijs betalen die overeenkomt met de waarde die hij in een praktijk ziet. Toch streeft hij er uiteraard naar minder te betalen.

 2. De financieringslasten moeten haalbaar zijn voor de koper

  U moet als verkopende praktijkhouder weten of de overnamekandidaat ook de financieringslasten aankan. Zorg voor een goede voorbereiding en doe de overnamekandidaat dan pas een aanbod. Informeer voordat de overnamegesprekken of de onderhandelingen beginnen, naar de financiële draagkracht van de kopende partij. Stel vooraf de volgende vragen:

  • Welke voorwaarden stelt de bank voor de financiering?
  • Als u die voorwaarden weet, hoe reëel is dan de overnamesom?
  • Vraag ook of de potentiële koper van uw praktijk of zijn privélasten na de overname nog wel te betalen zijn. Of is de financiële last dan zo groot dat de privésituatie onder druk komt te staan, met alle gevolgen van dien?

  Het aanbod moet in alle opzichten voor de overnamekandidaat haalbaar zijn, ook financieel gezien.

 3. Laat u begeleiden door een adviseur

  Laat uzelf en uw overnamekandidaat begeleiden door een eigen adviseur. Rond op zakelijke gronden de transactie af. Houd er rekening mee dat de emotie het op de lange termijn altijd wint van de ratio. De details van de overname vergeet u over een paar maanden, maar de emotie niet. Door hier rekening mee te houden voorkomt u dat emotionele aspecten het koop- en verkoopproces negatief beïnvloeden.


  Dit artikel is geschreven door sectorspecialist Arjan Wijnands.

De juiste koper van uw praktijk

De juiste koper van uw praktijk

De overdracht van uw praktijk is een ingewikkeld proces dat vele jaren voorbereiding vergt. Logisch dat dit veel vragen oproept. Hoe bereidt u zich voor, wie is een geschikte overnamepartner en wat is het juiste moment?

Financieel plan bij praktijkoverdracht

Financieel plan voor uw praktijkoverdracht

U bent druk met uw patiënten en een praktijkoverdracht lijkt allemaal erg ver weg. Toch is het verstandig om nu al een financieel plan te maken voor de toekomst.

Lees meer
Overdracht praktijk

Praktijkoverdracht voorbereiden

Hoe is de financiële situatie van zorgverleners? Kunnen zij straks leven zoals ze zich hebben voorgesteld? Slagen ze erin hun spaarpot aan te vullen met de overdracht van de praktijk?

Een succesvolle praktijkoverdracht

Een succesvolle praktijkoverdracht

Een praktijk verkopen doet u niet dagelijks. Het is best spannend: misschien is het wel een van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Bekijk de 5 tips voor een succesvolle praktijkoverdracht.

Bekijk de tips
Tip