Financiële analyse bij start praktijk

Waarom een realistische analyse belangrijk is

Een eerst zo interessante praktijkstart blijkt toch niet zo gunstig. Dit ondervindt een tandarts wanneer we de financieringsaanvraag preciezer bekijken.

 

Hoge kosten

Een tandarts en zijn partner komen met het plan om een praktijk te starten in Zoetermeer. Er wordt een groot appartementencomplex gebouwd. Het idee: bewoners in het complex zullen zich sneller aanmelden bij een tandarts in datzelfde pand. Dit lijkt een goed plan. De huurprijs is alleen hoog en ze zijn verplicht een veel grotere ruimte af te nemen dan nodig is. Met het oog op groei, lijkt dat handig. Maar het nieuwe pand wordt casco opgeleverd, dus de inrichting vraagt een hoge investering.

Groot financieel risico

De prognose van de accountant is rooskleurig en gaat uit van de landelijk gemiddelde omzet per patiënt en een zeer forse instroom. Zo lijkt het beter dan de werkelijkheid. In het echt is de instroom een stuk lager. De inkomsten zijn dus te optimistisch ingeschat en de kosten naar verhouding te hoog. Dus zoeken we samen naar manieren om kosten te besparen en investeringen uit te stellen. In het nieuwe voorstel laten we bijvoorbeeld de inrichting van de extra ruimte weg. Maar na het doorrekenen van diverse scenario’s komen we tot de conclusie: het starten van deze praktijk brengt een te groot financieel risico met zich mee.

Nieuwe kans

Anderhalf jaar later brengen we de tandarts en zijn partner in contact met een tandarts in Zoetermeer. Die wil stoppen met werken en zijn praktijk in fases overdragen. De kopende partij heeft een andere accountant in de arm genomen, die samen met de financieel adviseur van de verkopende tandarts, tot een realistische overeenkomst komt. Het gaat om een goedlopende praktijk, maar het pand – een verbouwd woonhuis – is te klein en gedateerd. Het lukt om dit pand buiten de overeenkomst te houden. Het plan zit goed in elkaar en er volgt een financiering.

Nieuw pand

De nieuwe praktijkeigenaar opent 500 meter verderop een nieuw praktijkpand op een perfecte locatie, tussen twee wijken aan een doorlopende weg. Zijn partner richt zich op de website die hoog scoort in Google, en wordt actief op social media. Ze organiseert ook een open dag. De praktijk loopt snel nog beter en ze breiden uit. De twee hebben nu ook een mondhygiënist en een meewerkend tandarts in dienst. Een succesverhaal!

Wilt u een praktijk starten?

Start uw eigen praktijk in 5 stappen. Bekijk het stappenplan praktijk starten.
Financieel plan bij praktijkoverdracht

Financieel plan voor uw praktijkoverdracht

U bent druk met uw patiënten en een praktijkoverdracht lijkt allemaal erg ver weg. Toch is het verstandig om nu al een financieel plan te maken voor de toekomst.

Lees meer
Overdracht praktijk

Praktijkoverdracht voorbereiden

Hoe is de financiële situatie van zorgverleners? Kunnen zij straks leven zoals ze zich hebben voorgesteld? Slagen ze erin hun spaarpot aan te vullen met de overdracht van de praktijk?

Een succesvolle praktijkoverdracht

Een succesvolle praktijkoverdracht

Een praktijk verkopen doet u niet dagelijks. Het is best spannend: misschien is het wel een van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Bekijk de 5 tips voor een succesvolle praktijkoverdracht.

Bekijk de tips
Tip