Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Een mobiele telefoon voor uw kind

Hoe gaat u hier als ouder om mee om?

Steeds meer kinderen willen een eigen mobiele telefoon. Al hun vriendjes hebben er toch ook een? Ouders geven hun kinderen op steeds jongere leeftijd een mobieltje. Ze vinden het een prettig idee dat hun kind altijd bereikbaar is, of in nood altijd kan bellen. Maar hoe houdt u het gebruik en de kosten in de gaten?

 

Vanaf welke leeftijd hebben kinderen een mobiele telefoon?

De leeftijd waarop kinderen in Nederland hun eerste telefoon krijgen, gaat elk jaar naar beneden. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat sommige kinderen al op 4-jarige leeftijd een mobieltje hebben. Van de 9-jarige kinderen heeft ongeveer de helft een mobiele telefoon. De meeste ouders beginnen aan een mobieltje voor hun kind aan het begin van de middelbare school. Bijna alle 12-jarigen hebben dan ook een mobieltje. Hun mobiel is dan het belangrijkste middel om contact met vriendjes en vriendinnetjes te hebben.

Prepaid of (sim-only) abonnement voor uw kind?

Voor- en nadelen van prepaid
Met een prepaidkaart kan uw kind bellen of internetten, totdat het vooraf betaalde tegoed op is. Daarom kiezen de meeste ouders in eerste instantie hiervoor. Zo houdt u controle over de kosten en leert uw kind met geld omgaan. Dat uw kind niet kan bellen als het tegoed verbruikt is, is ook weer een nadeel. Al kan uw kind wel gebeld worden en in geval van nood altijd 112 bellen. Ook zijn de tarieven vaak hoger dan bij een abonnement.

Voor- en nadelen van een (sim-only) abonnement
Als u kiest voor een abonnement voor uw minderjarige kind, staat deze op uw naam. Uw kind mag pas vanaf 18 jaar zelf een abonnement afsluiten. Omdat u de rekening achteraf betaalt, kunt u voor een vervelende verrassing komen te staan. U kunt ook kiezen voor sim-only: een abonnement dat goedkoper is omdat er geen telefoon bij zit. Handig als u nog ergens een oude telefoon heeft liggen. Bij een abonnement kunt u vaak een bel- en datalimiet instellen. En een paar telefoonnummers die uw kind nog kan bellen als het 'belplafond' is bereikt.

Hoe houdt u de kosten in de hand?

Het gemiddelde verbruik ligt voor 9- tot 15-jarigen rond € 10 per maand. Vanaf de middelbare school gaan de kosten omhoog. Verbruiken 13-jarigen gemiddeld nog € 13 per maand, op hun 18e zijn de maandelijkse kosten gemiddeld € 24. Met een mobieltje met een beperkt beltegoed houdt u deze kosten onder controle. Ook leert uw kind zo dat het tegoed soms op is. Met een 'kindvriendelijk' abonnementen met een bel- en datalimiet, houdt u de kosten ook beter in de gaten. En waarom zou u alles betalen? Als uw kind oud genoeg is om (een deel van) de kosten zelf te betalen, leert het gelijk wat die telefoon nou echt kost. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat kinderen gemiddeld vanaf hun 12e zelf hun telefoonrekening betalen.

Let op de financiële valkuilen

Kinderen zijn goed van vertrouwen en zijn gevoeliger voor mooie praatjes. Leg uw kind daarom uit dat de volgende diensten vaak geld kosten:

 • Sms-diensten, bijvoorbeeld na het downloaden van gratis ringtones. Ook zijn vaak alleen de eerste paar downloads gratis. U kunt inzien via payinfo.nl welke sms-diensten er aan een nummer gekoppeld zijn en deze opzeggen of blokkeren.
 • Apps, of aankopen binnen apps. Kinderen hebben vaak niet door dat ze met echt geld betalen voor extra functies of credits in een spel. U kunt deze 'in-app aankopen' blokkeren of annuleren.
 • Sms'jes om te stemmen bij televisie-uitzendingen zoals The voice of Holland. Niet alleen de verstuurde berichten kosten geld, ook elk ontvangen bericht kost geld.

Aanbieders van betaalde sms-diensten mogen geen overeenkomst sluiten met minderjarige kinderen. Krijgt u toch een hoge rekening? Dan kunt u dat geld misschien terugkrijgen . Dit geldt overigens niet als uw kind een overeenkomst vanaf úw mobiel heeft afgesloten.

Veilig mediagebruik door uw kind

Een mobieltje is veel meer dan een apparaat om mee te bellen. Uw kind kan ermee internetten en mag vanaf zijn 13e zelf een account aanmaken op social media - al doen kinderen dit vaak al op jongere leeftijd. Veel ouders maken zich hier zorgen over. Steeds meer scholen besteden aandacht aan de risico's van internet en social media, zoals cyberpesten en sexting. Hoe gaat dat op de school van uw kind? Kinderen weten vaak niet dat de foto's en informatie die ze delen overal terecht kan komen. Ga het gesprek aan met uw kind en maak er samen duidelijke afspraken over. U vindt handige tips en informatie over veilig mediagebruik op sites als veiliginternetten.nl , nji.nl  en mediawijsheid.nl .

Handig om vooraf te bespreken

Maak vooraf afspraken met uw kind over het gebruik van de mobiele telefoon. Bijvoorbeeld:

 • Wie betaalt het als uw kind over de belbundel gaat of een extra prepaid-kaart nodig heeft?
 • Betaalt u ook een internetbundel, of mag uw kind alleen via wifi op internet?
 • Wanneer is het tijd voor een 'nieuwe' telefoon?
 • Wanneer verwacht u dat uw kind even appt of belt? Elke dag na school, of alleen als er iets is?
 • Mag de telefoon gebruikt worden aan tafel, bij het huiswerk of vlak voor naar bed gaan?
 • Wat deelt uw kind van zichzelf of van anderen op social media?
 • En natuurlijk: mobieltjes en verkeer gaan niet samen!
 

Meer tips

 • Schrijf allebei het nummer van de provider op om de simkaart te kunnen blokkeren bij verlies of diefstal.
 • Laat uw kind zien hoe het 112 belt. Dit nummer is altijd bereikbaar, óók als het beltegoed op is.
 • Kan uw kind al omgaan met een eigen betaalrekening en betaalpas? Dan is dat misschien een goed moment uw kind toegang te geven tot de Mobiel Bankieren app. Spannend idee om uw kind gelijk toegang te geven tot de 'echte' Mobiel Bankieren app? Oefen dan eerst met de zakgeld-app Gimi. Zo leert uw kind spelenderwijs omgaan met een eigen rekening.
ABN AMRO

Ook interessant voor u

Gratis toegang de eerste leuke bank-app voor kinderen

De Gimi app is de leukste bank-app speciaal voor kinderen. Zo leren ze spelenderwijs over de waarde van geld en checken ze hun eigen saldo zonder dit uit te kunnen geven. En nog veel meer! Onze jongste klanten krijgen nu gratis toegang tot de pro-versie van Gimi bij een jongerenrekening.

5 tips om uw kind te leren sparen

Het is altijd goed op te sparen. Maar sparen voor later is best lastig voor een kind. Met deze tips maakt u sparen leuker én begrijpelijker.

Sparen voor een studie of rijbewijs

Bent u ook benieuwd hoe andere ouders de financiën voor hun kinderen regelen? Bekijk wat de kosten van enkele populaire spaardoelen voor kinderen zijn.