Zes tips voor een ‘rijk’ leven na uw pensioen

De meeste ondernemers hebben wel nagedacht over hun financiën als ze straks met pensioen gaan. Maar het is minstens zo belangrijk om ook over de emotionele kant na te denken. Zes tips op weg naar een betekenisvol leven na uw pensioen.

 

We kennen het allemaal: uw bedrijf bent u zelf en als u met dat bedrijf stopt, valt er ook een stuk betekenis weg in uw leven. En juist met die overgang hebben veel ondernemers het moeilijk. Ze hebben hun zaakjes financieel dan wel op orde maar… hoe nu verder?

 1. Wat geeft u energie?

  Juist omdat u als ondernemer vaak 24/7 met uw bedrijf bezig bent, kan het contrast tussen werken en pensioen groot zijn. Daarom is het van belang om nu al na te denken over dingen waar u, naast ondernemen, ook energie van krijgt. Dat kan als basis dienen om straks uw leven voor uzelf leuk en betekenisvol te houden. Een lastige vraag waar niet zomaar een antwoord op te geven is.

 2. Gun uzelf de tijd

  Het belangrijkste advies is: gun uzelf straks de tijd. Het zal echt wel even duren voordat u gewend bent aan uw nieuwe levensritme. Waar u nu nog een strakke planning en dagindeling hebt, bent u straks veel flexibeler. Sommige mensen vinden dit heerlijk, anderen hebben moeite met deze grote overgang. Accepteer dat dit een emotioneel proces kan zijn. Het structureren van uw dagen en uzelf kleine doelen zetten kan hierbij helpen.

 3. Word vrijwilliger

  Vrijwilligerswerk is voor veel ondernemers een zeer betekenisvolle invulling van hun pensioen. Ze blijven actief en doen nuttig werk voor anderen en de maatschappij. Goede doelen zijn actief op een breed terrein. Denk aan bescherming van natuur, dierenwelzijn en ontwikkelingssamenwerking. Maar ook voor muziek- en sportverenigingen zijn vrijwilligers onmisbaar. Wist u dat twee op de vijf Nederlanders vrijwilligerswerk doet?

 4. Deel uw kennis

  Veel gepensioneerde ondernemers zoeken na hun pensioen een manier om hun kennis te delen. En terecht: de kennis die u heeft opgebouwd tijdens uw jaren als ondernemer is heel waardevol. Kennis delen kan op talrijke manieren, onbetaald en tegen een vergoeding. Bijvoorbeeld door startups te ondersteunen bij het uitbouwen van hun onderneming. Ook zijn er speciale bemiddelingsorganisaties die gepensioneerden motiveren om hun kennis en ervaring aan te bieden in ontwikkelingslanden.

 5. Tijd voor reizen en vriendschappen

  Ook voor uzelf en uw naasten valt er ook nog genoeg te genieten tijdens uw pensioen. Zijn er bijvoorbeeld dromen die u niet hebt vervuld omdat daar simpelweg geen tijd voor was? Bijvoorbeeld het maken van mooie en verre reizen? Nu kunt u eindelijk genieten van wat de wereld u te bieden heeft. Maar ook het oppakken van nieuwe hobby’s kan veel energie geven. En vergeet uw vriendschappen en dierbare familieleden niet. We weten allemaal dat het onderhouden van sociale contacten mensen gelukkiger maakt: ze zijn het waard om onderhouden te worden en daar heeft u nu alle tijd voor.

 6. Goed pensioen is de basis

  Natuurlijk heeft u als ondernemer nagedacht over uw financiële toekomst. Want voor het vervullen van uw dromen na uw pensioen is een solide financiële basis onmisbaar. Maar kunt u die dromen straks voldoende invullen voor uzelf en uw naasten? Met de ABN AMRO Pensioencheck krijgt u snel en makkelijk de belangrijkste gegevens op een rij. En vanzelfsprekend kunt u ook altijd even sparren met een adviseur van ABN AMRO. Voor zowel zakelijk als privé.

Vermogensadvies

Persoonlijk gesprek over uw vermogen of pensioen

Wat is de beste plek voor uw vermogen, prive of in uw bv? Hoe blijft uw gezin achter bij onverhoopt overlijden? Kunt u eerder stoppen met werken? We helpen u graag met uw vragen. Maak nu een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten.

Wacht u op het nieuwe pensioenakkoord, of onderneemt u nu actie?

Wacht u op het nieuwe pensioenakkoord?

In het pensioenakkoord worden maatregelen voorgesteld die van belang zijn voor de privésituatie van ondernemers. Wat houden deze maatregelen in voor zzp’ers en DGA’s?

U verdient een financieel onbezorgde oude dag

U verdient een financieel onbezorgde oude dag

Elke ondernemer, zzp’er of DGA verdient financiële rust na jaren hard werken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om die onbekommerde toekomst te regelen. Maar wacht niet te lang en vraag advies aan iemand met verstand van pensioenzaken!

Welke eisen stelt u aan uw opvolger

Welke eisen stelt u aan uw opvolger?

Naast de financiële kant van een bedrijfsoverdracht is het ook belangrijk de juiste opvolger te selecteren. Waar moet u dan op letten?