Naar de navigatie Naar de inhoud

Top 5 spaardoelen


Naar het blogoverzicht

Lukt het u - net als 81% van de Nederlanders (Bron: 'Geldzaken in de praktijk' door het Nibud, 2015) - om te sparen? Of vergeet u simpelweg om geld opzij te zetten? Als u spaart voor een bepaald doel zult u zien dat u sneller resultaat boekt. In juli 2015 deden we in samenwerking met Gfk onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders. De top 5 spaardoelen die hier onder andere uit rolde, delen we graag met u via dit blog. Laat u motiveren door de plannen van anderen en bedenk waar u geld voor opzij wilt zetten. Ook geven we u handige tips om het sparen makkelijk vol te houden.

1. Financiële buffer

Vier op de tien ondervraagde spaarders geeft aan te sparen voor een financiële buffer. Een onverwachte autoreparatie, naheffing van de Belastingdienst of kapotte smartphone. Dit soort tegenvallers komt altijd onverwacht en ongelegen. Zowel in praktische als financiële zin. Als u een financieel vangnet heeft, bent u altijd gewapend tegen zulke onvoorziene kosten. Boor uw reservepotje aan en voorkom dat u rood staat op uw betaalrekening of een lening moet afsluiten. Hoe u een financiële buffer opbouwt en hoe groot u hem maakt, leest u in ons blog Sparen voor een financiële buffer.

2. Vakanties en reizen

Reizen en vakanties worden door 22% van de ondervraagde spaarders genoemd als doel. Uit cijfers van onderzoeksbureau NBTC-NIPO blijkt dat Nederlanders in 2014 bijna 16 miljard euro aan vakanties en reizen uitgaven (bron: TNS-NIPO.com). U kunt uw trip zo duur maken als u zelf wilt. Toch is het wel zo fijn om te weten hoeveel geld u minimaal nodig heeft. Het Nibud geeft nuttige tips om goed voorbereid op reis te gaan. Hiermee voorkomt u nare financiële verrassingen. Voorbeelden van deze tips zijn: goed verzekerd op reis gaan, slim boeken en het maken van een vakantiebegroting en kasboekje (bron: Nibud.nl). 

3. Woningonderhoud of verbouwing

Een vijfde deel van de Nederlanders die geld opzij zetten, doet dit om de woning te onderhouden of verbouwen. Op verbeteruwhuis.nl vindt u allerlei ideeën om uw woning energiebesparend te maken. Bijvoorbeeld door optimaal te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Zulke verbeteringen verlagen niet alleen uw energiekosten, maar leveren ook mogelijke subsidie(s) op. Welke dat zijn, checkt u met de Energiesubsidiewijzer.

4. Aanvulling op pensioen

Sparen om het pensioen aan te vullen wordt door 16% van de ondervraagden genoemd als doel. Dat dit spaardoel hoog eindigt in deze top 5 is niet vreemd. Uit marktonderzoek van Multiscope blijkt dat vier op de tien gepensioneerden nu soberder leeft dan in de tijd vóór het pensioen. Sommigen nemen zelfs een bijbaantje om het zogenoemde pensioengat te dichten. In een onderzoek naar pensioen en vergrijzing door Netspar (onderdeel van de Universiteit van Tilburg) geeft 26% van de gepensioneerden zelfs aan minder pensioen te krijgen dan waar hij of zij minimaal behoefte aan heeft (bron: 'Netspar Brief 2', april 2015).

Ondanks de zorgen die men over het pensioen heeft, blijkt uit het Multiscope onderzoek dat 4 op de 5 mensen zich niet of nauwelijks verdiepen in het pensioen. Wilt u wél weten of uw pensioen op schema loopt? En of u (extra) moet sparen voor een zorgeloze oude dag? Doe dan onze Pensioencheck. In zeven vragen weet u hoe u ervoor staat.

5. Aanschaf auto

15% van de deelnemers aan ons onderzoek spaart voor de aanschaf van een auto. Uit cijfers van de ACEA, de Europese vereniging voor autofabrikanten, blijkt dat in Nederland in 2015 16% meer auto's werden verkocht dan in 2014. In december 2015 liet de Nederlandse markt zelfs een stijging van 91% zien ten opzichte van diezelfde maand het jaar ervoor (bron: Acea.be). De aangescherpte bijtellingsregels voor het privégebruik van een auto van de zaak is een mogelijke oorzaak van de hogere autoverkoopaantallen tegen het einde van 2015. Per 1 januari 2016 is het bijtellingspercentage voor enkele CO2-uitstoot categorieën verhoogd (bron: Rijksoverheid.nl). Misschien heeft dit ervoor gezorgd dat mensen op de valreep een energiezuinige auto op naam van de zaak hebben genomen. Uiteraard blijft de regel: des te energiezuiniger uw auto, des te voordeliger u deze rijdt.

Tips om sparen vol te houden

Heeft u ook een spaardoel, maar lukt het maar niet om er geld voor opzij te zetten? Lees dan ons blog 5 tips om sparen wél vol te houden

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.