Naar de navigatie Naar de inhoud

Top 5 spaardoelen

Hier sparen Nederlanders voor

Waar sparen Nederlanders voor?

Lukt het u - net als 81% van de Nederlanders (Bron: 'Geldzaken in de praktijk' door het Nibud, 2015) - om te sparen? Of vergeet u simpelweg om geld opzij te zetten? Als u spaart voor een bepaald doel zult u zien dat u sneller resultaat boekt. In juli 2015 deden we in samenwerking met Gfk onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders. De top 5 spaardoelen die hier onder andere uit rolde, delen we graag met u via dit blog. Laat u motiveren door de plannen van anderen en bedenk waar u geld voor opzij wilt zetten. Ook geven we u handige tips om het sparen makkelijk vol te houden.

1. Financiële buffer

Vier op de tien ondervraagde spaarders geeft aan te sparen voor een financiële buffer. Een onverwachte autoreparatie, naheffing van de Belastingdienst of kapotte smartphone. Dit soort tegenvallers komt altijd onverwacht en ongelegen. Zowel in praktische als financiële zin. Als u een financieel vangnet heeft, bent u altijd gewapend tegen zulke onvoorziene kosten. Boor uw reservepotje aan en voorkom dat u rood staat op uw betaalrekening of een lening moet afsluiten. Hoe u een financiële buffer opbouwt en hoe groot u hem maakt, leest u in ons blog Sparen voor een financiële buffer.

2. Vakanties en reizen

Reizen en vakanties worden door 22% van de ondervraagde spaarders genoemd als doel. Uit cijfers van onderzoeksbureau NBTC-NIPO blijkt dat Nederlanders in 2014 bijna 16 miljard euro aan vakanties en reizen uitgaven (bron: TNS-NIPO.com). U kunt uw trip zo duur maken als u zelf wilt. Toch is het wel zo fijn om te weten hoeveel geld u minimaal nodig heeft. Het Nibud geeft nuttige tips om goed voorbereid op reis te gaan. Hiermee voorkomt u nare financiële verrassingen. Voorbeelden van deze tips zijn: goed verzekerd op reis gaan, slim boeken en het maken van een vakantiebegroting en kasboekje (bron: Nibud.nl). Met de zomervakantie in zicht, plaatsen we binnenkort een nieuw blog over (be)sparen op vakantie. Houd het overzicht van onze blogs over sparen in de gaten.

3. Woningonderhoud of verbouwing

Een vijfde deel van de Nederlanders die geld opzij zetten, doet dit om de woning te onderhouden of verbouwen. Op verbeteruwhuis.nl vindt u allerlei ideeën om uw woning energiebesparend te maken. Bijvoorbeeld door optimaal te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Zulke verbeteringen verlagen niet alleen uw energiekosten, maar leveren ook mogelijke subsidie(s) op. Welke dat zijn, checkt u met de Energiesubsidiewijzer.

Heeft u voldoende spaargeld voor de aanpassingen aan uw huis? Dan hoeft u geen lening af te sluiten of uw hypotheek uit te breiden. Zeker als u naar verhouding veel spaargeld heeft, is het verstandig dit te besteden aan iets nuttigs als uw wooncomfort. Heeft u meer dan € 24.500,- opzij gezet, dan betaalt u namelijk belasting over elke euro aan meer gespaard geld (bron: Belastingdienst.nl). Meer weten over hoeveel u belastingvrij kunt sparen? Lees ons blog Sparen met uw belastingvoordeel.

4. Aanvulling op pensioen

Sparen om het pensioen aan te vullen wordt door 16% van de ondervraagden genoemd als doel. Dat dit spaardoel hoog eindigt in deze top 5 is niet vreemd. Uit marktonderzoek van Multiscope blijkt dat vier op de tien gepensioneerden nu soberder leeft dan in de tijd vóór het pensioen. Sommigen nemen zelfs een bijbaantje om het zogenoemde pensioengat te dichten. In een onderzoek naar pensioen en vergrijzing door Netspar (onderdeel van de Universiteit van Tilburg) geeft 26% van de gepensioneerden zelfs aan minder pensioen te krijgen dan waar hij of zij minimaal behoefte aan heeft (bron: 'Netspar Brief 2', april 2015).

Ondanks de zorgen die men over het pensioen heeft, blijkt uit het Multiscope onderzoek dat 4 op de 5 mensen zich niet of nauwelijks verdiepen in het pensioen. Wilt u wél weten of uw pensioen op schema loopt? En of u (extra) moet sparen voor een zorgeloze oude dag? Doe dan onze Pensioencheck. In zeven vragen weet u hoe u ervoor staat.

5. Aanschaf auto

15% van de deelnemers aan ons onderzoek spaart voor de aanschaf van een auto. Uit cijfers van de ACEA, de Europese vereniging voor autofabrikanten, blijkt dat in Nederland in 2015 16% meer auto's werden verkocht dan in 2014. In december 2015 liet de Nederlandse markt zelfs een stijging van 91% zien ten opzichte van diezelfde maand het jaar ervoor (bron: Acea.be). De aangescherpte bijtellingsregels voor het privégebruik van een auto van de zaak is een mogelijke oorzaak van de hogere autoverkoopaantallen tegen het einde van 2015. Per 1 januari 2016 is het bijtellingspercentage voor enkele CO2-uitstoot categorieën verhoogd (bron: Rijksoverheid.nl). Misschien heeft dit ervoor gezorgd dat mensen op de valreep een energiezuinige auto op naam van de zaak hebben genomen. Uiteraard blijft de regel: des te energiezuiniger uw auto, des te voordeliger u deze rijdt.

Tips om het sparen vol te houden

1. Kies een realistisch spaardoel. Ga niet meteen de helft van uw inkomen sparen. Begin klein, bijvoorbeeld met 5% van uw inkomen. Als uw salaris stijgt, zet dan ook meer geld opzij. Zo merkt u in uw portemonnee niet dat u spaart en blijft het leuk.

2. Richt uw pijlen op één spaardoel. Meerdere dingen tegelijk doen levert in de praktijk vrij weinig op. Kies daarom één duidelijk spaardoel en ga hier vol voor. Is uw spaardoel bereikt, ga dan aan de slag met het volgende.

3. Deel uw spaardoel met vrienden en familie. Meld via social media als Facebook en Twitter hoe goed uw spaarplan vordert. Zo kan uw sociale kring rekening houden met uw doel en u erop aanspreken als u zich er niet aan houdt. De beste motivatie die er is.

4. Kies een gunstig startmoment. Sparen komt financieel gezien niet altijd goed uit. Begin daarom op het moment dat u inkomsten krijgt of een financiële meevaller heeft. Denk hierbij aan de uitkering van uw salaris, vakantiegeld, bonus, kinderbijslag, belastingteruggave en huur- en zorgtoeslag.

5. Ga automatisch sparen. Stel in dat u elke week of maand een bepaald bedrag laat overmaken naar uw spaarrekening. Dan groeit u spaargeld zonder omkijken. Pinsparen kan ook. Dan wordt een zelfgekozen percentage van elk bedrag dat u pint, overgeboekt naar uw spaarrekening. 

6. Geef aan waarvoor u spaart in de Mobiel Bankieren app. U ziet in één oogopslag de voortgang van uw spaardoel, wat motiverend werkt. Door te kiezen voor 'periodieke overboeking' kunt u hier meteen automatisch sparen instellen. Dan gaat het sparen nóg sneller

Wilt u ook beginnen met sparen, maar heeft u nog geen spaarrekening? Bekijk dan welke manier van sparen het beste bij u past.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten)

Sparen met een doel

Vermogens Spaarrekening

Backpacker op vakantie

Spaart u voor een nieuwe auto of een wereldreis? Dan laat u uw spaargeld voor langere tijd staan. Kies voor de Vermogens Spaarrekening en u krijgt extra rente. Dat is mooi meegenomen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief