Top 5 spaardoelen

Waar sparen Nederlanders voor?

Lukt het u, net als 81% van de Nederlanders (Bron: 'Geldzaken in de praktijk' door het Nibud), om te sparen? Of lukt het niet om regelmatig geld opzij te zetten? Als u spaart voor een bepaald doel zult u zien dat u sneller resultaat heeft. In samenwerking met Gfk deden we onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders. De top 5 spaardoelen die hier uit rolde, leest u in dit blog.
 1. Financiële buffer

  4 op de 10 ondervraagde spaarders spaart voor een financiële buffer zoals een autoreparatie, naheffing van de Belastingdienst of kapotte smartphone. Dit soort tegenvallers komt vrijwel altijd onverwacht en ongelegen. Zowel in praktische als financiële zin. Met een financieel vangnet beschermt u zich tegen zulke onvoorziene kosten. Zo voorkomt u dat u rood staat op uw betaalrekening of een lening moet afsluiten. Hoe u een financiële buffer opbouwt en hoe groot u deze maakt, leest u in Sparen voor een financiële buffer.
 2. Vakanties en reizen

  22% van de ondervraagde spaarders noemen reizen en vakanties als doel. U kunt uw trip zo duur maken als u zelf wilt. Toch is het fijn te weten hoeveel geld u minimaal nodig heeft. Op nibud.nl staan nuttige tips om goed voorbereid op reis te gaan. Bijvoorbeeld: goed verzekerd op reis gaan, slim boeken en een vakantiebegroting en kasboekje maken.
 3. Woningonderhoud of verbouwing

  Een vijfde deel van de Nederlanders zet geld opzij om de woning te onderhouden of te verbouwen. Op verbeteruwhuis.nl vindt u ideeën om uw woning energiebesparend te maken. Bijvoorbeeld door optimaal te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Zulke verbeteringen verlagen niet alleen uw energiekosten, maar leveren ook mogelijke subsidie(s) op. Welke dat zijn, checkt u met de Energiesubsidiewijzer .
 4. Aanvulling op pensioen

  16% van de ondervraagden noemt sparen om het pensioen aan te vullen als doel. Dat is niet vreemd. Uit marktonderzoek van Multiscope blijkt dat 4 op de 10 gepensioneerden nu soberder leeft dan in de tijd vóór het pensioen. Sommigen nemen zelfs een bijbaantje om het zogenoemde pensioengat te dichten. In een onderzoek naar pensioen en vergrijzing door Netspar (onderdeel van de Universiteit van Tilburg) geeft 26% van de gepensioneerden zelfs aan minder pensioen te krijgen dan waar hij of zij minimaal behoefte aan heeft (bron: 'Netspar Brief 2').

  Toch blijkt uit het onderzoek van Multiscope dat 4 op de 5 mensen zich niet of nauwelijks bezighoudt met zijn pensioen. Wilt u wél weten of uw pensioen op schema loopt? En of u (extra) moet sparen voor een zorgeloze oude dag? Doe dan de Pensioencheck. In 7 vragen weet u hoe u ervoor staat.

 5. Aanschaf auto

  15% van de deelnemers aan ons onderzoek spaart voor de aanschaf van een auto. Per 1 januari 2016 is het bijtellingspercentage voor enkele CO2-uitstoot categorieën verhoogd (bron: Rijksoverheid.nl). Misschien heeft dit ervoor gezorgd dat mensen snel een energiezuinige auto op naam van de zaak namen. Hoe energiezuiniger uw auto, hoe voordeliger u deze rijdt.

 

Tips om sparen vol te houden

Heeft u ook een spaardoel, maar lukt het maar niet om er geld voor opzij te zetten? Lees dan ons blog 5 tips om sparen wél vol te houden.