Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw met kleinkind

Wanneer vult u de pensioenpot aan?

Handige momenten om uw pensioen aan te vullen

Vanaf het moment dat u met pensioen gaat, leeft u gemiddeld 25 jaar. Dat is 25 jaar waarin u inkomen nodig heeft. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van dit inkomen, uw pensioen. Het aanvullen van uw pensioenpot kunt u op verschillende momenten doen.

 

Meer geld nodig dan u denkt

Het is een prettig vooruitzicht om van uw pensioen te kunnen genieten. Om later uw leven op dezelfde manier in te vullen als nu. Maar daar is wel genoeg inkomen voor nodig. Als u met pensioen gaat is vaak uw hypotheek al afbetaald, net als de studie van de kinderen. Daarom heeft u gemiddeld 70% van uw laatst verdiende salaris nodig aan inkomen. Gemiddeld heeft u dus 25 jaar lang 70% van uw laatst verdiende salaris nodig. Dat is een flink bedrag.

Begin op tijd

Hoe eerder u begint met het opbouwen van pensioen, hoe groter de kans op voldoende inkomen later. Bent u in loondienst, dan biedt uw werkgever mogelijk een pensioenregeling aan. Uw werkgever betaalt meestal een gedeelte van de premie en de rest betaalt u zelf. Of dit opgebouwde pensioen genoeg is voor voldoende inkomen later, hangt af van de pensioenregeling en wanneer u bent begonnen met werken. Het kan zijn dat uw opgebouwde pensioen niet voldoende is, en u dit zelf moet aanvullen. Een extra pensioenpotje is dan handig.

Zelf pensioen regelen

Bent u zzp’er, ondernemer, werkloos of biedt uw werkgever geen pensioenregeling aan? Dan moet u zelf uw pensioen regelen. Vaak wordt het opbouwen van pensioen uitgesteld, maar het is belangrijk om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Hoe langer u de tijd heeft om in te leggen, hoe hoger uw inkomen later zal zijn.

Jaarruimte

Jaarlijks mag u een bepaald bedrag belastingvriendelijk inleggen op uw pensioenrekening. Het is aan te raden om dit gehele bedrag te benutten. Bekijk voor het eind van het jaar of u nog jaarruimte of reserveringsruimte overheeft en leg dit in op uw Pensioenaanvulling.

Leg maandelijks een vast bedrag in

Vult u zelf uw pensioen vanuit jaarruimte aan, bijvoorbeeld met Pensioenaanvulling, dan kunt u zelf inleggen op de pensioenrekening. Bereken voordat u inlegt altijd eerst hoeveel jaarruimte u heeft. Ook als er iets verandert in uw situatie, bijvoorbeeld een nieuwe baan, moet u eerst uw jaarruimte berekenen. Doet u dit niet en legt u onbedoeld teveel in op uw pensioenrekening, dan is het teveel niet aftrekbaar en geniet u hierover dus geen fiscaal voordeel.

Heeft u berekend hoeveel jaarruimte u heeft, dan kunt u starten met inleggen. Het is handig om een vast maandelijks bedrag in te leggen, op basis van uw jaarruimte en het geld dat u maandelijks kunt missen voor pensioenopbouw. Zo weet u zeker dat uw pensioeninleg er niet bij inschiet. Zie uw pensioenaanvulling daarom als een vaste kostenpost die betaald moet worden.

De beste momenten om uw pensioen aan te vullen

We hebben het hierboven al benoemd, maar u kunt het beste maandelijks een vast bedrag inleggen op uw pensioenrekening. Daarnaast komen er jaarlijks wellicht momenten voorbij waarop u een extraatje ontvangt. Deze bedragen kunt u extra toevoegen aan uw Pensioenaanvulling.

 • Vakantiegeld
  Bent u in loondienst, dan ontvangt u jaarlijks in mei uw vakantiegeld. Vaak is dit 8% van uw jaarinkomen.
 • Geld terug van de belasting
  Het kan zijn dat u na het invullen van uw inkomstenbelasting geld terug krijgt van de belasting.
 • Eindejaarsbonus
  Op basis van uw prestaties op werk ontvangt u wellicht een eindejaarsbonus. Dit bedrag varieert.
 • 13e maand
  Sommige werkgevers betalen aan het eind van het jaar een 13e (extra) maand salaris uit.
 • Geld over aan het eind van het jaar
  Maakt u jaarlijks een kostenberekening en blijft er aan het eind van het jaar als meevaller geld over?
 • Een goed jaar gedraaid
  Bent uw ondernemer en heeft u een goed jaar gedraaid? Onderzoek dan of uw (een gedeelte van) de winst kunt inleggen op uw pensioen.

Pensioenaanvulling

Met ABN AMRO Pensioenaanvulling kunt u extra pensioen opbouwen via banksparen. U spaart daarmee op een geblokkeerde rekening met variabele rente. Zo komt u niet in de verleiding om het gespaarde pensioen op te nemen voor uw pensioenleeftijd. U betaalt geen vermogensbelasting over het gespaarde bedrag en u betaalt geen inkomstenbelasting over het inkomen dat u op de bankspaarrekening inlegt. Zo bouwt u belastingvriendelijk extra pensioen op, voor meer financiële zekerheid later.

Ook interessant voor u

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 5 manieren om zelf uw pensioen aan te vullen.
Bekijk de 5 manieren

Belastingvoordeel bij banksparen

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen, ook wel fiscaal sparen genoemd. Maar wat komt er allemaal kijken bij fiscaal sparen?

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.