Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Pensioenpotjes samenvoegen: zo werkt dat

Heeft u verschillende werkgevers gehad? Dan heeft u misschien een of meer kleine werkgeverspensioenen opgebouwd. Het is mogelijk om uw opgebouwde pensioenpotjes samen te voegen. Hoe dat precies werkt leest u hier.

 

Samenvoegen kleine pensioenen

Sinds 1 januari 2019 kunnen pensioenuitvoerders kleine pensioenen samenvoegen. U kunt ervoor kiezen om uw kleine pensioenen over te dragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder. Dat heet waardeoverdracht. Van een klein pensioen is sprake als de uitkering per jaar tussen de € 2 en € 594,89 bruto is (2023).

Check of u nog ergens een (heel) klein pensioen hebt opgebouwd

Bent u vaak van baan gewisseld maar weet u niet meer precies waar u pensioen heeft opgebouwd? U kunt dit zelf makkelijk nagaan via www.mijnpensioenoverzicht.nl .

Heeft u nog ergens wat opgebouwd? Neem dan contact op met het betreffende pensioenfonds en vraag wat de mogelijkheden zijn. Meestal is het mogelijk om het kleine pensioen samen te voegen met het pensioen van uw huidige pensioenuitvoerder. Als uw huidige baan betere doorgroeimogelijkheden heeft kan het overgedragen pensioen beter meegroeien.

Voor- en nadeel samenvoegen pensioenpotjes

Al uw pensioenen samenvoegen is natuurlijk wel zo fijn. En handig als u straks met pensioen gaat. Nadeel: het zou wel kunnen zijn dat de indexatie van de nieuwe regeling minder gunstig is. Check dit bij de pensioenuitvoerders.

Illustratie van vrouw die geld over potten verdeeld

Pensioen afkopen

U kunt ook kiezen voor afkoop (uitbetalen) van een klein pensioen. Pensioen afkopen betekent dat u uw pensioen in 1 keer laat uitkeren, vóór uw pensioenleeftijd. De belasting die u hierover betaalt kan wel flink oplopen. Daarnaast ontvangt u later, wanneer u met pensioen gaat, geen of minder maandelijkse pensioenuitkering van dit pensioen. Uw partner heeft ook geen recht meer op het partnerpensioen als u komt te overlijden. Weeg daarom goed af of pensioen afkopen voor u wenselijk is. Kiest u voor afkopen en is er sprake van nabestaandenpensioen in het af te kopen pensioen? Dan moet uw eventuele partner ook toestemming geven.

Het is vaak gunstiger om uw kleine pensioen pas uit te laten betalen in het jaar nadat uw AOW ingaat. U betaalt dan minder belasting over dat extra inkomen (tenzij u een te hoog inkomen heeft).

Afkoopgrens

Voorheen mocht u kleinere pensioenen, die u bij verschillende werkgevers had opgebouwd, uit laten betalen. Sinds 2019 is de wetgeving hiervoor veranderd. Ieder jaar wordt een afkoopgrens vastgesteld; een maximaal bedrag dat u van uw pensioen mag afkopen. In 2023 is dat € 594,89 per jaar. Neem altijd contact op met de pensioenuitvoerder om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoeveel pensioen heeft u later?

Weet u hoeveel pensioen u later krijgt? Met de Pensioencheck heeft u inzicht in uw inkomsten later. Wij halen uw gegevens op bij de Belastingdienst en Mijnpensioenoverzicht.nl . Aan de hand daarvan vergelijkt de Pensioencheck uw huidige inkomen met uw verwachte pensioen. Komt uit de berekening dat u minder pensioen opbouwt dan u denkt nodig te hebben? U kunt er ook voor kiezen om zelf extra te sparen voor uw pensioen.

Zo zorgt u voor een goed pensioen voor later

Door vroeg te beginnen met pensioen opbouwen, heeft u later een mooi inkomen. Het kan zijn dat u geen of te weinig pensioen opbouwt via uw werkgever. Werkgevers zijn namelijk niet verplicht een pensioenregeling aan te bieden. Doen zij dit wel, dan staat ook niet vast dat er volledig pensioen voor u wordt opgebouwd. Het kan dus zijn dat u een pensioengat heeft. Dit kunt u zelf aanvullen door te sparen op een pensioenrekening. Check uw pensioen via mijnpensioenoverzicht.nl en kijk of u ruimte heeft om extra te sparen met de jaarruimtetool.

Pensioenaanvulling bij ABN AMRO

Met Pensioenaanvulling kunt u (extra) pensioen opbouwen met mogelijk belastingvoordeel. Lees hier alles over hoe dit werkt en wat de voorwaarden zijn.

Ook interessant voor u

De 5 pijlers van het pensioenstelsel

Het pensioenstelsel bestaat uit 5 pijlers. U kunt aanvullend pensioen opbouwen in de derde pijler. Ontdek alles over uw pensioen.

Belastingvoordeel bij banksparen

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen, ook wel fiscaal sparen genoemd. Maar wat komt er allemaal kijken bij fiscaal sparen?

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.