Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

man en vrouw wandelen in het bos

Wat is het nabestaandenpensioen?

Het nabestaandenpensioen is het pensioen dat uw partner ontvangt wanneer u komt te overlijden. Dit moet u wel van tevoren regelen en vastleggen. Hoe dat werkt leest u hieronder.

 

Het pensioen voor de partner

Het is een geruststellende gedachte dat uw partner en eventuele kinderen financieel goed verzorgd achterblijven als u onverhoopt komt te overlijden. Het nabestaandenpensioen is een uitkering aan uw nabestaanden die vanuit uw werkgeverspensioen wordt uitgekeerd.

Algemene nabestaandenwet

De algemene nabestaandenwet (Anw) is een volksverzekering vanuit de SVB. Het is een uitkering voor nabestaanden en deze kan voor iedereen verschillend zijn. Het maximale bedrag komt uit op 70% van het minimumloon. De Anw staat los van het nabestaandenpensioen dat eventueel wordt uitgekeerd vanuit het pensioenfonds van de werkgever.

Aan het uitkeren van een Anw-uitkering zitten verschillende voorwaarden vast. De voorwaarden vindt u op de website van SVB .

Het pensioen voor uw partner

Bouwt u via uw werkgever pensioen op, dan heeft uw partner vaak recht op nabestaandenpensioen wanneer u komt u te overlijden. Uw partner zal direct nabestaandenpensioen gaan ontvangen, ook wanneer de pensioengerechtigde leeftijd nog niet is bereikt. Overlijdt u na uw pensioenleeftijd, dan stopt uw ouderdomspensioen en gaat het nabestaandenpensioen voor uw partner in.

Pensioen voor de kinderen (wezenpensioen)

Veel pensioenfondsen bieden ook pensioen voor de kinderen van een overleden ouder. Vaak stopt deze uitkering als het kind 18 of 21 wordt.

Nabestaandenpensioen voor de ex-partner

Het kan zijn dat uw ex-partner ook nabestaandenpensioen zal ontvangen wanneer u overlijdt, afhankelijk van de afspraken die u met uw ex-partner gemaakt heeft.

Verschillend per pensioenfonds

Hoe het nabestaandenpensioen dat u opbouwt via uw werkgever er voor uw partner uit ziet, hangt af van de pensioenregeling van uw werkgever. Het is verstandig om dit goed uit te zoeken, zodat u en uw partner weten waar uw partner op kan rekenen mocht u komen te overlijden. Meer informatie over uw (nabestaanden)pensioen vindt u het UPO of in de online omgeving van uw pensioenuitvoerder.

Wat moet ik regelen?

Zorg ervoor dat uw partner en kinderen goed achterblijven als u er onverhoopt niet meer bent. Het kan zijn dat uw gezin onvoldoende inkomen heeft om de lasten te kunnen betalen. Maak daarom uw pensioensituatie bij overlijden inzichtelijk. Bepaal wat voor u, uw partner en uw eventuele gezin van belang is en neem zo nodig aanvullende maatregelen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

ABN AMRO

Chatbot Anna

Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over.

Callcenter vrouw

Bel de klantenservice

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

ABN AMRO

Chatbot Anna

Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over.

Callcenter vrouw

Bel de klantenservice

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.