Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Wanneer vult u de pensioenpot aan?

Handige momenten om uw pensioen aan te vullen

Vanaf het moment dat u met pensioen gaat, leeft u gemiddeld nog 20 jaar. Dat is 20 jaar waarin u inkomen nodig heeft. In veel gevallen is het verstandig om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Het aanvullen van uw pensioenpot kunt u op verschillende momenten doen.

 

Meer geld nodig dan u denkt

Het is een prettig vooruitzicht om van uw pensioen te kunnen genieten. Maar daar is wel genoeg inkomen voor nodig. Als u met pensioen gaat is vaak uw hypotheek al afbetaald, net als de studie van de kinderen. Daarom heeft u ongeveer 70% van uw laatst verdiende salaris nodig aan inkomen. Gemiddeld heeft u dus 20 jaar lang 70% van uw laatst verdiende salaris nodig. Dat is een flink bedrag.

Leg maandelijks een vast bedrag in

Met een pensioenrekening kunt u uw pensioen aanvullen. Bereken voordat u inlegt altijd eerst hoeveel jaarruimte u heeft. Ook als er iets verandert in uw situatie, bijvoorbeeld een nieuwe baan, moet u eerst uw jaarruimte berekenen. Doet u dit niet en legt u onbedoeld teveel in op uw pensioenrekening, dan is het teveel niet aftrekbaar en krijgt u hierover geen belastingvoordeel.

Jaarruimte

Jaarlijks mag u een bepaald bedrag belastingvriendelijk inleggen op uw pensioenrekening. Bekijk voor het eind van het jaar of u nog jaarruimte of reserveringsruimte overheeft en leg dit in op uw Pensioenaanvulling.

Het is handig om een vast maandelijks bedrag in te leggen, op basis van uw jaarruimte en het geld dat u maandelijks kunt missen. Zie uw pensioenaanvulling als vaste maandelijkse lasten die betaald moet worden.

Momenten om uw pensioen aan te vullen

Naast de mogelijkheid om een vast bedrag per maand in te leggen, zijn er misschien jaarlijks momenten waarop u een extraatje ontvangt. Deze bedragen kunt u extra toevoegen aan uw pensioenrekening zolang u binnen uw jaarruimte blijft:

 • Vakantiegeld
  Veel mensen in loondienst ontvangen jaarlijks in mei vakantiegeld. Vaak is dit 8% van uw jaarinkomen.
 • Geld terug van de belasting
  Het kan zijn dat u na het invullen van uw inkomstenbelasting geld terug krijgt van de belasting.
 • Eindejaarsbonus
  Op basis van de regeling of afspraken op werk ontvangt u misschien een eindejaarsbonus. Dit bedrag varieert.
 • 13e maand
  Sommige werkgevers betalen aan het eind van het jaar een 13e (extra) maand salaris uit.
 • Een goed jaar gedraaid
  Bent uw ondernemer en heeft u een goed jaar gedraaid? Onderzoek dan of uw (een gedeelte van) de winst kunt inleggen op uw pensioen.

Doe een jaarlijkse check op uw pensioen

Een goed inzicht in uw pensioen begint met regelmatig uw pensioen checken. Dit hoeft natuurlijk niet wekelijks. Wij raden u aan om jaarlijks uw pensioen inzichtelijk te maken. Sommige veranderingen in uw privéleven hebben ook invloed op uw inkomen voor later. Of ze kunnen kansen bieden om (extra) pensioen op te bouwen, met fiscaal voordeel. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • promotie, meer of juist minder werken 
 • samenwonen of trouwen 
 • nieuwe werkgever

Ook interessant voor u

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 3 stappen om zelf uw pensioen aan te vullen.

Belastingvoordeel bij vermogen opbouwen voor uw pensioen

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen en pensioenbeleggen. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.