Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man buiten leunend op railing

Wat is jaarruimte?

Fiscaal voordelig uw pensioen aanvullen

Wanneer u ervoor kiest om extra pensioen op te bouwen, kunt u daarbij mogelijk gebruikmaken van belastingvoordeel. Dit kan door uw jaarruimte of reserveringsruimte te benutten. Op deze pagina ontdekt u wat jaarruimte precies is en hoe het werkt.

 

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag dat u van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Dit bedrag hangt af van uw inkomen als u in loondienst bent of van uw bruto winst als u ondernemer bent. Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken of u nog jaarruimte overheeft en u via een pensioenproduct uw pensioen kunt aanvullen.

Belastingvoordeel behalen met jaarruimte

Het benutten van uw jaarruimte geeft belastingvoordeel om 3 redenen:

  • Als u pensioenopbouw vergelijkt met sparen, dan betaalt u over het gespaarde geld op een spaarrekening vanaf  € 57.000 (2023) belasting in box 3. Benut u uw jaarruimte en spaart u via een pensioenproduct, dan valt het gespaarde bedrag in box 1 bij de Belastingdienst en betaalt u hier geen belasting over.
  • U kunt uw inleg in een pensioenproduct tot het bedrag van uw jaar- en/of reserveringsruimte in aftrek brengen bij uw aangifte inkomstenbelasting. Zo betaalt u minder loonbelasting.
  • Vanaf het moment dat u AOW ontvangt, betaalt u belasting over het bedrag dat vrijkomt. Mogelijk wordt u dan in een lagere belastingschijf belast en heeft u tariefvoordeel.

Jaarruimte voor werknemers

Veel mensen bouwen pensioen op via een werkgever, dat noemt men het werkgeverspensioen. Het is niet vanzelfsprekend dat u hiermee een volledig pensioen opbouwt. Zo kan het zijn dat u bijvoorbeeld maar een deel van uw pensioen opbouwt via het werkgeverspensioen. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van het overige deel. Daar kunt u uw jaarruimte voor inzetten.

Het is ook mogelijk dat u wel volledig pensioen opbouwt via uw werkgever. In dat geval houdt u geen jaarruimte over. De hoogte van uw werkgeverspensioen vindt u terug in het laatste overzicht van uw pensioenfonds. Het is wel mogelijk dat u reserveringsruimte heeft die u kunt benutten voor het aanvullen van uw pensioen.

Bereken uw jaar- of reserveringsruimte

Bent u in loondienst en wilt u uw jaarruimte berekenen? Houd dan uw loonstrook bij de hand, uw factor A en het bedrag dat u al heeft ingelegd in een lijfrente product. De factor A vindt u op het laatste overzicht van uw pensioenuitvoerder.

Jaarruimte voor ondernemers

Bent u ondernemer, zzp'er of DGA? Dan bouwt u geen pensioen op bij een werkgever. U bent volledig zelf verantwoordelijk voor de opbouw van uw pensioen. Ook u kunt met fiscaal voordeel pensioen opbouwen, door uw jaarruimte te benutten.

U kunt uw jaarruimte berekenen aan de hand van uw bruto winst en de dotatie aan de fiscale oudedagsreserve. Bent u in het huidige jaar of in de afgelopen 10 jaar in loondienst geweest en heeft u pensioen opgebouwd bij een werkgever, dan heeft u ook de factor A nodig. Deze vindt u op het UPO (uniform pensioenoverzicht) van het pensioenfonds van het betreffende jaar.

Jaarruimte of reserveringsruimte?

Als u vorig jaar te weinig of helemaal geen pensioen heeft opgebouwd, dan spreken we van een pensioentekort of een pensioengat. Dit gat vult u op door uw jaarruimte te benutten. Bouwt u al meerdere jaren te weinig pensioen op? Dan kunt u gebruik maken van uw reserveringsruimte. Zo noemen we de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. Begin bij reserveringsruimte altijd eerst met het inzetten van het oudste jaar. Dat vervalt als eerste.

Let op: Leg niet meer dan uw jaar- en reserveringsruimte in

Uw jaarruimte geeft het maximale bedrag aan dat u dit jaar mag inleggen op een pensioenproduct. Stort u meer en past dit niet binnen uw reserveringsruimte, dan is de inleg niet aftrekbaar. De uitkering is echter wel belast. Bereken daarom altijd vóórdat u inlegt op uw pensioenrekening hoeveel jaarruimte en reserveringsruimte.

Vul uw pensioen aan

U bent al aan het onderzoeken hoe u uw pensioen kunt aanvullen. Dat is verstandig, want hoe eerder u hiermee begint, hoe groter de kans op genoeg inkomen later. Alleen de AOW zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om later te blijven genieten zoals u dat nu doet. Voor een comfortabel pensioen is meer geld nodig dan u denkt en het zou zonde zijn als er later, wanneer u juist zo veel vrije tijd heeft, geen geld is om eropuit te gaan.

Met Pensioenaanvulling van ABN AMRO spaart u voor extra pensioen op een geblokkeerde rekening met variabele rente. Zo komt u tussentijds niet in de verleiding om geld op te nemen. U kunt jaarlijks tot uw jaar- en reserveringsruimte inleggen en geniet hierdoor van mogelijk belastingvoordeel.

Ook interessant

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 5 manieren om zelf uw pensioen aan te vullen.

Belastingvoordeel bij vermogen opbouwen voor uw pensioen

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen en pensioenbeleggen. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.