Man buiten leunend op railing

Wat is jaarruimte?

Fiscaal voordelig uw pensioen aanvullen

Wanneer u ervoor kiest om extra pensioen op te bouwen, kunt u daarbij mogelijk gebruikmaken van belastingvoordeel. Dit kan door uw jaarruimte of reserveringsruimte te benutten. Op deze pagina ontdekt u wat jaarruimte precies is en hoe het werkt.

 

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag dat u van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Dit bedrag hangt af van uw inkomen als u in loondienst bent of van uw bruto winst als u ondernemer bent. Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken of u nog jaarruimte overheeft en u via een pensioenproduct uw pensioen kunt aanvullen.

Belastingvoordeel behalen met jaarruimte

Het benutten van uw jaarruimte geeft belastingvoordeel om 3 redenen:

  • Als u pensioenopbouw vergelijkt met sparen, dan betaalt u over het gespaarde geld op een spaarrekening vanaf  € 57.000 (2023) belasting in box 3. Benut u uw jaarruimte en spaart u via een pensioenproduct, dan valt het gespaarde bedrag in box 1 bij de Belastingdienst en betaalt u hier geen belasting over.
  • U kunt uw inleg in een pensioenproduct tot het bedrag van uw jaar- en/of reserveringsruimte in aftrek brengen bij uw aangifte inkomstenbelasting. Zo betaalt u minder loonbelasting.
  • Vanaf het moment dat u AOW ontvangt, betaalt u belasting over het bedrag dat vrijkomt. Mogelijk wordt u dan in een lagere belastingschijf belast en heeft u tariefvoordeel.

Jaarruimte voor werknemers

Veel mensen bouwen pensioen op via een werkgever, dat noemt men het werkgeverspensioen. Het is niet vanzelfsprekend dat u hiermee een volledig pensioen opbouwt. Zo kan het zijn dat u bijvoorbeeld maar een deel van uw pensioen opbouwt via het werkgeverspensioen. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van het overige deel. Daar kunt u uw jaarruimte voor inzetten.

Het is ook mogelijk dat u wel volledig pensioen opbouwt via uw werkgever. In dat geval houdt u geen jaarruimte over. De hoogte van uw werkgeverspensioen vindt u terug in het laatste overzicht van uw pensioenfonds. Het is wel mogelijk dat u reserveringsruimte heeft die u kunt benutten voor het aanvullen van uw pensioen.

Bereken uw jaar- of reserveringsruimte

Bent u in loondienst en wilt u uw jaarruimte berekenen? Houd dan uw loonstrook bij de hand, uw factor A en het bedrag dat u al heeft ingelegd in een lijfrente product. De factor A vindt u op het laatste overzicht van uw pensioenuitvoerder.

Jaarruimte voor ondernemers

Bent u ondernemer, zzp'er of DGA? Dan bouwt u geen pensioen op bij een werkgever. U bent volledig zelf verantwoordelijk voor de opbouw van uw pensioen. Ook u kunt met fiscaal voordeel pensioen opbouwen, door uw jaarruimte te benutten.

U kunt uw jaarruimte berekenen aan de hand van uw bruto winst en de dotatie aan de fiscale oudedagsreserve. Bent u in het huidige jaar of in de afgelopen 7 jaar in loondienst geweest en heeft u pensioen opgebouwd bij een werkgever, dan heeft u ook de factor A nodig. Deze vindt u op het UPO (uniform pensioenoverzicht) van het pensioenfonds van het betreffende jaar.

Jaarruimte of reserveringsruimte?

Als u vorig jaar te weinig of helemaal geen pensioen heeft opgebouwd, dan spreken we van een pensioentekort of een pensioengat. Dit gat vult u op door uw jaarruimte te benutten. Bouwt u al meerdere jaren te weinig pensioen op? Dan kunt u gebruik maken van uw reserveringsruimte. Zo noemen we de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Begin bij reserveringsruimte altijd eerst met het inzetten van het oudste jaar. Dat vervalt als eerste.

Let op: Leg niet meer dan uw jaar- en reserveringsruimte in

Uw jaarruimte geeft het maximale bedrag aan dat u dit jaar mag inleggen op een pensioenproduct. Stort u meer en past dit niet binnen uw reserveringsruimte, dan is de inleg niet aftrekbaar. De uitkering is echter wel belast. Bereken daarom altijd vóórdat u inlegt op uw pensioenrekening hoeveel jaarruimte en reserveringsruimte.

Vul uw pensioen aan

U bent al aan het onderzoeken hoe u uw pensioen kunt aanvullen. Dat is verstandig, want hoe eerder u hiermee begint, hoe groter de kans op genoeg inkomen later. Alleen de AOW zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om later te blijven genieten zoals u dat nu doet. Voor een comfortabel pensioen is meer geld nodig dan u denkt en het zou zonde zijn als er later, wanneer u juist zo veel vrije tijd heeft, geen geld is om eropuit te gaan.

Met Pensioenaanvulling van ABN AMRO spaart u voor extra pensioen op een geblokkeerde rekening met variabele rente. Zo komt u tussentijds niet in de verleiding om geld op te nemen. U kunt jaarlijks tot uw jaar- en reserveringsruimte inleggen en geniet hierdoor van mogelijk belastingvoordeel.

Ook interessant

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 5 manieren om zelf uw pensioen aan te vullen.

Belastingvoordeel bij banksparen

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen, ook wel fiscaal sparen genoemd. Maar wat komt er allemaal kijken bij fiscaal sparen?

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.