Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

""

Energie besparen met een hybride warmtepomp

Gijs woont met zijn gezin in een nieuwbouwhuis in Rotterdam. Comfortabel, maar niet gasvrij. Helaas, vindt Gijs, en dus gaat hij op zoek naar oplossingen om zijn huis te verduurzamen en zo min mogelijk gas te verbruiken. Hij vindt de oplossing in een groen dak en hybride warmtepomp. “Met de sterk gestegen gasprijzen is de terugverdientijd nog maar een jaar of vier, schat ik.”

 

Hoewel er tegenwoordig misschien niet veel meer te verduurzamen valt in een nieuwbouwwoning, was dat in de tijd dat Gijs er één kocht wel anders. “Er lagen wel zonnepanelen op het dak bij de oplevering, daarmee laad ik mijn elektrische auto op”, vertelt hij. 

Maar Gijs wil graag gasvrij wonen en vroeg na de koop aan de aannemer of de HR-ketel vervangen kon worden door een warmtepomp. “Dat ging niet, hoorden we. We waren al te ver in het proces. Er was nog geen heipaal geslagen! Zo’n 80% van de kopers in de wijk had deze wens. Daarbij: iedereen weet toch dat we gasvrij moeten gaan leven?’ Maar goed, om nou een nieuwe HR-ketel van 3.000 euro uit het huis te slopen…” 

Hybride warmtepomp 

Gijs vond een tussenoplossing: een hybride warmtepomp. Tot een buitentemperatuur van 0 graden verwarmt hij zijn huis nu elektrisch, onder de 0 graden gaat het gezin automatisch over op gas. En dat scheelt natuurlijk enorm in het gasverbruik. 

“De terugverdientijd van onze warmtepomp bijvoorbeeld is zes à zeven jaar. Met die sterk gestegen gasprijzen is die tijd nog maar een jaar of vier, schat ik. In februari verbruikten we 40 m³ gas. Als we warm water gebruiken, schakelt onze warmtepomp over op gas, dus dit ging voornamelijk over douchen. Onze buren verbruikten diezelfde maand 250 m³ gas!” 

Groen dak

Om maar zoveel mogelijk te besparen, kijkt Gijs ook naar andere energiebesparende maatregelen. Zoals een groen dak. “Dat is een goede isolatie van je huis. In de zomer is het door die sedumplantjes minstens 2 graden koeler in huis. Daarnaast is het beter voor het milieu: hier komen de bijtjes op af. En het ziet er mooi uit.” 

Goed advies over duurzamer wonen 

Doordat Gijs zich heeft verdiept in warmtepompen, weet hij wat de voor- en nadelen zijn. Dat is handig, want zo kan hij er anderen ook advies over geven. “Als iemand een huis huurt, ga ik niet over een warmtepomp beginnen. Maar een groen dak kan dan wel interessant zijn. Ik vind het leuk om mensen te helpen duurzamer te wonen, juist omdat ik er zelf zo mee bezig ben. Het is echt practice what you preach!” 

Wilt je net als Gijs energie besparen? Met de Energie Bespaarcheck weet je binnen drie minuten wat je kunt doen, hoeveel dat kost en welke subsidies je kunt gebruiken. Je krijgt een persoonlijke stappenplan via e-mail. Wel zo makkelijk!