Wanneer de mist optrekt

Beleggingsstrategie

Door het coronavirus is de economische situatie op kortere termijn in mist gehuld. In deze Beleggingsstrategie kijken we daarom niet alleen naar de tweede helft van 2020. We kijken ook naar de langere termijn. Hoe ziet de beleggingswereld eruit wanneer de mist eenmaal optrekt?

Lees ook de Beleggingsstrategie update van 23 september

Beleggen vanaf de tweede helft van 2020: hoe nu verder?

Als gevolg van het coronavirus zit de economie momenteel in een diepe recessie. Wat betekent dat voor de beleggingsvooruitzichten op de korte en middellange termijn? Hoofd Beleggingsstrategie Ralph Wessels neemt u mee. Op dit moment zijn we nog terughoudend in onze portefeuille, maar kijken we met een 12 tot 18-maands blik, dan zijn wij positief en denken we dat aandelen dé beleggingscategorie zijn.

Strategische richting

De economie heeft te lijden onder ongekende lockdowns die ingesteld zijn om het coronavirus te bestrijden. Als we naar de komende maanden kijken, is er veel onzekerheid. Want het blijft onduidelijk in hoeverre de economie kan worden heropend zonder dat de medische risico's toenemen. Voor de langere termijn is het al duidelijk dat de huidige pandemie langdurige gevolgen zal hebben.

Vijf redenen waarom het herstel tijd zal vergen

Nu de beperkingen van de economische activiteit geleidelijk worden opgeheven, hangt er optimisme in de lucht. Wij verwachten niet dat de economie snel een aanhoudend, sterk herstel zal laten zien. Een opleving van de activiteit rond het midden van dit jaar zal hoogstwaarschijnlijk gevolgd worden door hernieuwde economische zwakte. Wij geven vijf redenen om te verwachten dat het herstel tijd zal vergen.

Aandelen

Aandelen: ‘bears’ versus ‘bulls’

Door de coronacrisis zijn aandelenkoersen in minder dan een maand tijd met 30 tot 40% gedaald. Gelukkig kwamen centrale banken snel in actie. Monetaire stimuleringsmaatregelen zorgden voor een sterke opleving van de aandelenmarkt. Hoe nu verder? Laten we eens kijken naar de argumenten die worden gebruikt door beleggers die neigen naar een pessimistische visie, de ‘bears’ (beren), en hun optimistische tegenhangers, de ‘bulls’ (stieren).

Meer informatie
Obligaties

Zonnig plaatje voor bedrijfsobligaties

Centrale banken hebben beleidsmaatregelen genomen in reactie op het coronavirus. Hierdoor is de rente op toonaangevende staatsobligaties fors omlaag gegaan. In de markten zagen we de afgelopen tijd sterk risicomijdend gedrag; hierbij zijn ook de risicopremies op bedrijfsobligaties (credit spreads) aanzienlijk toegenomen. Dit laatste biedt een kans voor beleggers, met name bij obligaties die door de ECB worden gekocht in het kader van haar opkoopprogramma.

Meer informatie
Aandelen

Coronavirus als versneller van verandering

Als gevolg van de coronacrisis raken langetermijntrends versneld ingeburgerd. Beleggers kunnen van die trends profiteren. We zien kansen op gebieden als online winkelen, digitaal betalen, home entertainment en technologie die thuiswerken mogelijk maakt (zoals cloud computing en cybersecurity). Bedrijven brengen nu ook hun toeleveringsketens dichter bij huis, wat leveranciers van industriële automatisering ten goede komt.

Meer informatie
Valuta

Langetermijnbeeld verslechtert voor dollar

De Amerikaanse dollar is dit jaar gestegen versus een aantal belangrijke valuta’s. Ten opzichte van een breder mandje van valuta’s is de dollar zelfs meer gestegen. Zal de dollar verder stijgen? We denken dat op korte termijn (tot drie maanden) de dollar verder omhoog kan. Maar op langere termijn voorzien we vooral een daling van de dollar.

Meer informatie
Grondstoffen

Voorzichtigheid geboden ondanks verwacht herstel

De prijzen van bijna alle grondstoffen zijn de eerste maanden van dit jaar sterk onder druk gekomen. Alleen de prijs van goud is iets gestegen. Hoewel grondstofprijzen zich kunnen herstellen als de economie aantrekt, zijn wij voorzichtig. Grondstofvoorraden zijn momenteel groot. Dit betekent dat het opwaarts prijspotentieel beperkt is.

Meer informatie
Portfolio allocatie

Lessen uit de geschiedenis

Elke economische en financiële crisis is anders. Dat geldt zeker voor de coronacrisis. We hebben nog nooit zo'n wereldwijde lockdown van economische activiteiten meegemaakt. En niet eerder hebben overheden en centrale banken zulke enorme steunmaatregelen genomen. Laten we eens kijken naar eerdere forse marktcorrecties: hoe gedragen dalende markten zich? Wat gebeurt er voor en na een dieptepunt op de markten?

De risico’s van beleggen

Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico’s voor u op een rij gezet.

Kijk het webinar over de Beleggingsstrategie terug

Onze experts Mary Pieterse-Bloem en Ralph Wessels bespraken op 12 juni de Beleggingsstrategie uitgebreid tijdens een webinar. U kunt dit gesprek van een half uur op uw gemak terugkijken.