Voorzichtige zonnestralen

Beleggingsstrategie

In deze Beleggingsstrategie presenteren we onze visie op de huidige economische situatie en delen we onze verwachtingen voor 2020. We zien veel wolken op de economische weerkaart. Maar er breken wat voorzichtige zonnestralen door.

Bekijk onze Beleggingsstrategie voor 2020

Beleggingsstrateeg Ralph Wessels neemt u in 6 stappen mee in onze beleggingsvooruitzichten voor 2020. De laatste tijd breekt af en toe de zon even door. Reden voor een iets optimistischere visie. Wat kunt u verwachten? Met welke risico’s moet u als belegger rekening houden? En: waar liggen uw kansen?

Onze strategische richting

De economische groei vertraagde in 2019. Veel beleggers vreesden dat er een recessie in aantocht was. Maar inmiddels zien we wat voorzichtige zonnestralen doorbreken. En dus is er reden om iets optimistischer te zijn. Wij verwachten in 2020 geen recessie. Daarmee is de weg vrij voor een periode van lage maar positieve economische groei.

Beleggingskansen in energieopslag

Overheden en bedrijven spannen zich in om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Onze stroomvoorziening zal steeds meer afhankelijk zijn van duurzame energie. En ook om onze elektrische auto’s te laten rijden hebben we duurzame energie nodig. Dit brengt met zich mee dat energieopslag van cruciaal belang wordt. En dat levert kansen op voor beleggers.

Macro-economisch: het handelsconflict

Wereldeconomie: in de goede richting

Voor beleggers was 2019 een jaar vol onzekerheden. Denk aan het handelsconflict tussen de VS en China, en de Brexit. Onzekerheden zullen in 2020 een rol blijven spelen. Toch is het plaatje niet alleen maar negatief.

Aandelen

Aandelen: evenwichtige benadering

Aandelenmarkten presteerden tot dusver prima in 2019, mede dankzij de ommezwaai in het beleid van centrale banken en de afnemende politieke risico’s. Maar de economische situatie en de bedrijfswinsten lieten een ander beeld zien. 

Impactbeleggen

Impactbeleggen

Het verschil maken – dat willen we allemaal. We willen iets positiefs doen voor onze familie, voor onze gemeenschap, voor onze toekomst, voor de wereld om ons heen. Duurzame beleggers ondersteunen positieve ontwikkelingen wereldwijd. Impactbeleggen kan hierbij een rol spelen.

Obligaties

Obligaties: de druk neemt toe

De rente op veel Europese staatobligaties is negatief. Daarom hebben wij het zwaartepunt van obligatieportefeuilles sinds enige tijd verlegd naar investment-grade bedrijfsobligaties. Voor 2020 blijven wij deze strategie aanbevelen. Maar waakzaamheid is vereist: zelfs de kleinste economische zonnestraaltjes kunnen ertoe leiden dat de obligatiemarkt hogere rentes gaat verwachten.

Grondstoffen & Valuta

Grondstoffen & Valuta: gemengd beeld

Goud en olie zijn twee belangrijke componenten van de grondstoffensector. Hoewel beide grondstoffen gevoelig zijn voor ontwikkelingen op het wereldtoneel, lijken de prijzen van goud en olie op dit moment geen duidelijke richting te hebben. Maar in 2020 kan daar verandering in komen: wij denken dat zowel de goud- als de olieprijs eind 2020 hoger zal liggen dan nu.

Portfolio allocatie

Factorbeleggen: extra rendement

Factorbeleggen kan een interessante bron van extra rendement zijn. Bij factorbeleggen wordt over de grenzen van de traditionele beleggingscategorieën heen gekeken. Het doel: rendement behalen door te focussen op specifieke factoren. Beleggingen met een focus op, bijvoorbeeld, waarde, groei of omvang, kunnen een premie opleveren. En dat is geen overbodige luxe nu de lage rente de verwachte portefeuillerendementen drukt.

De risico’s van beleggen

Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico’s voor u op een rij gezet.

En wat is uw strategie?

Ziet u kansen met beleggen? ABN AMRO helpt u graag. Zelfs als u er niet veel tijd aan wilt besteden, hebben wij een geschikte beleggingsvorm voor u. U kunt al beginnen met beleggen vanaf € 50. Met de keuzehulp ontdekt u snel welke beleggingsvorm het best bij u past.