Naar de navigatie Naar de inhoud

Exchange-traded fund

Beleggen in ETF

Wat is een ETF?

Een exchange traded fund (ETF) is vergelijkbaar met een beleggingsfonds. Beleggingen in een ETF zijn gespreid, net als in beleggingsfondsen. Meestal volgt een ETF een index zoals de AEX of de Dow Jones. Vandaar dat het ook indexbeleggen genoemd wordt. Maar ETF’s kunnen ook een bepaald ‘mandje’ met beleggingen uit een bepaalde sector of regio volgen. Het verschil met beleggingsfondsen is dat een ETF de koers van een index of mandje volgt, terwijl een beleggingsfonds probeert om beter te presteren dan die index of dat mandje. Omdat ETF’s de koers volgen, zijn ze ook bekend als ‘trackers’ of passieve fondsen.

Een Exchange Traded Fund is een beursgenoteerd, open-end beleggingsfonds met als doel om zo nauwkeurig mogelijk een onderliggende beursindex te volgen.
 

Lagere kosten dan bij een beleggingsfonds

Het grote verschil met een beleggingsfonds is dat een ETF de index volgt en niet probeert om het beter te doen dan de index. Daarom is er ook geen actief beheer door een fondsbeheerder nodig. Dit heeft als voordeel voor beleggers dat de beheerkosten van een ETF een stuk lager zijn. Passief beleggen met ETF’s is daarmee vaak een goedkoper alternatief voor beleggingsfondsen.

Gemakkelijk kopen en verkopen

Zoals de naam achter de afkorting al verraadt, zijn ETF’s continu verhandelbaar op de beurs. Net als aandelen. Dat is nog een voordeel in vergelijking met beleggingsfondsen. Kopen en verkopen gaat dus gemakkelijk.

 

Wat zijn de voordelen van een ETF?

 • Eenvoudig de index volgen zonder dat u veel beleggingen hoeft te kopen en verkopen.
 • ETF’s hebben lagere beheerkosten dan beleggingsfondsen.
 • U kunt de koersen van ETF’s van minuut tot minuut volgen.
 • Handelen in ETF’s is vrij eenvoudig.
 • ETF’s bieden de mogelijkheid tot goede spreiding van uw beleggingen.
 • Er zijn ETF’s voor verschillende beleggingen: onder andere aandelen, obligaties  en onroerend goed.
 • U kunt in sectoren of thema’s beleggen die voor particuliere beleggers verder onbereikbaar zijn.

Wat zijn de nadelen van een ETF?

 • Ook ETF’s hebben koersrisico. Als de index daalt die de ETF volgt, dan daalt de koers van uw ETF. 
 • Een ETF presteert nooit beter dan onderliggende index of mandje. Met een beleggingsfonds heeft u die kans wel.
 • Minder liquide ETF’s kunnen moeilijk verhandelbaar zijn en daardoor hogere transactiekosten hebben.
 • Naast gewone fysieke ETF’s zijn er steeds meer varianten die ingewikkelder opgebouwd zijn en daarmee lastig te begrijpen. Een voorbeeld daarvan zijn synthetische ETF’s.

 

Fysieke ETF’s? Synthetische ETF’s?

Bij ABN AMRO kunt u handelen in een groot aantal fysieke en synthetische ETF’s. De fysieke ETF volgt een index of een mandje en koopt echt beleggingen. De synthetische ETF biedt ook spreiding en lagere kosten, maar is kunstmatig. Bij een synthetische ETF zijn er geen fysieke beleggingen als onderliggende waarden, maar is er een ‘swap’: een financiële overeenkomst met een grote financiële partij die ervoor zorgt dat de ETF de waardeontwikkeling volgt.

Hoe belegt u in ETF’s?

Beleggen in ETF’s is mogelijk in de beleggingsvorm Zelf Beleggen. U koopt dan een ETF per stuk, net als een aandeel. Deze ETF kunt u dagelijks weer verkopen.

Documentatie

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )