Naar de navigatie Naar de inhoud

Beleggingsfondsen

risico spreiden in een beleggingsfonds

Wat is een beleggingsfonds?

Samen sta je sterker: bij een beleggingsfonds wordt uw geld samen met het geld van vele andere deelnemers belegd. Het geld wordt door experts belegd in bijvoorbeeld een verscheidenheid aan aandelen of obligaties of onroerend goed. Of een combinatie daarvan. Elk fonds heeft z’n eigen specialisatie. Bent u op zoek bent naar online gemak bij het beleggen in fondsen? Daar heeft ABN AMRO Begeleid Beleggen voor, met een keuze uit 6 Profielfondsen. 

Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door de overheid, een instelling of een bedrijf is aangegaan.
 

Wat zijn de voordelen van beleggingsfondsen?

  • Een ervaren fondsmanager selecteert en beheert de beleggingen. De fondsmanager wordt ondersteund door tal van specialisten. Als belegger in een fonds profiteert u van hun kennis en deskundig beheer. Dit biedt u als belegger veel gemak.
  • De beleggingen van een beleggingsfonds zijn gespreid. Door die spreiding daalt of stijgt de waarde van uw deelname in een fonds vaak minder snel. Zeker vergeleken met beleggingen in individuele  beleggingsproducten. 
  • Sommige beleggingsfondsen geven u de kans om te beleggen in markten of sectoren waar u als particuliere belegger zelf moeilijk toegang tot heeft.
  • De kosten van een beleggingsfonds zijn meestal naar verhouding lager. Als u zelf een vergelijkbare selectie beleggingsproducten koopt of verkoopt, betaalt u naar verhouding meer transactiekosten.

 

Wat zijn nadelen van beleggingsfondsen?

  • Het rendement van uw beleggingen kan tegenvallen. U kunt ook verlies lijden op uw deelname in een beleggingsfonds.
  • Koersen en handelsmogelijkheden van beleggingsfondsen zijn niet van minuut tot minuut beschikbaar.
  • Met beleggen in een fonds zorgt u voor meer spreiding van uw risico. Maar teveel in één soort beleggingsfondsen beleggen kan ook nadelig zijn voor uw rendement. Bijvoorbeeld eenzijdig in aandelenfondsen of in één sector beleggen.
  • Beleggingsfondsen (m.u.v. de Profielfondsen) volgen niet automatisch uw risicoprofiel. Belegt u met advies in beleggingsfondsen? Overleg dan regelmatig met uw adviseur of uw beleggingen nog steeds passend en geschikt voor u zijn.

 

Soorten beleggingsfondsen

Aandelenfondsen Beleggingsfondsen die beleggen in aandelen
Obligatiefondsen Beleggingsfondsen die beleggen in obligaties
Liquiditeitsfondsen Beleggingsfondsen die beleggen in beleggingsproducten en deposito's met een looptijd korter dan 1 jaar
Onroerendgoedfondsen Beleggingsfondsen die beleggen in vastgoed
Mixfondsen Beleggingsfondsen die beleggen in verschillende vermogenscategorieën (bijvoorbeeld aandelen, obligaties, onroerend goed)
Themafondsen Beleggingsfondsen die beleggen met een bepaald thema (bijvoorbeeld duurzaamheid, nieuwe energie, milieu)
Hedgefondsen Beleggingsfondsen met een speciale beleggingsstrategie

Hoe belegt u in zo'n fonds?

U koopt een deel van het beleggingsfonds, ook wel een participatie genoemd. Die participatie kunt u ook weer verkopen. Geïnteresseerd in beleggingsfondsen. Bij ABN AMRO kunt u hierin beleggen met twee beleggingsvormen: Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen.

Begeleid Beleggen

Wilt u gemakkelijk beginnen met online beleggen in beleggingsfondsen? Met Begeleid Beleggen belegt u in het ABN AMRO Profielfonds dat het beste past bij uw wensen en grenzen.

Lees meer

Zelf Beleggen

Heeft u al ervaring met beleggen? Dan is het zelf kopen en verkopen van o.a. aandelen, obligaties en beleggingsfondsen misschien iets voor u. Met Zelf Beleggen kunt u kiezen uit een groot aantal fondsen uit binnen- en buitenland.

Lees meer

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )