Naar de navigatie Naar de inhoud

Beleggen in beleggingsfondsen

beleggen in beleggingsfondsen

Wat is een beleggingsfonds?

Bij een beleggingsfonds wordt uw geld belegd samen met het geld van vele andere deelnemers. Het geld wordt belegd in bijvoorbeeld een verscheidenheid aan aandelen of obligaties of onroerend goed. Het kan ook belegd worden in een combinatie van deze categorieën. Elk fonds heeft z’n eigen specialisatie. Voor beginnende beleggers heeft ABN AMRO Begeleid Beleggen, met een keuze uit 6 Profielfondsen.

 

Wat zijn de voordelen van beleggingsfondsen?

 • De beleggingen worden geselecteerd en beheerd door een ervaren fondsmanager. Die wordt weer ondersteund door tal van specialisten. Als belegger in een fonds profiteert u van hun kennis en deskundig beheer. Dit biedt u als belegger veel gemak.
 • De beleggingen van een beleggingsfonds zijn gespreid. Door die spreiding daalt of stijgt de waarde van uw deelname in een fonds vaak minder snel. Zeker vergeleken met beleggingen in individuele  beleggingsproducten. 
 • Sommige beleggingsfondsen geven u de kans om te beleggen in markten of sectoren waar u als particuliere belegger zelf moeilijk toegang tot heeft.
 • De kosten van een beleggingsfonds zijn meestal naar verhouding lager. Als u zelf een vergelijkbare selectie beleggingsproducten koopt of verkoopt, betaalt u naar verhouding meer transactiekosten.

 

Wat zijn nadelen van beleggingsfondsen?

 • Het rendement van uw beleggingen kan tegenvallen. U kunt ook verlies lijden op uw deelname in een beleggingsfonds.
 • Koersen en handelsmogelijkheden van beleggingsfondsen zijn niet van minuut tot minuut beschikbaar.
 • Met beleggen in een fonds zorgt u voor meer spreiding van uw risico. Maar teveel in één soort beleggingsfonds beleggen kan ook nadelig zijn voor uw rendement. Bijvoorbeeld eenzijdig in aandelen of in één sector beleggen.
 • Beleggingsfondsen (m.u.v. de Profielfondsen) volgen niet automatisch uw risicoprofiel. Belegt u in beleggingsfondsen binnen advies? Overleg dan regelmatig met uw adviseur of uw beleggingen nog steeds passend en geschikt voor u zijn.

 

Soorten beleggingsfondsen

Aandelenfondsen Beleggingsfondsen die beleggen in aandelen
Obligatiefondsen Beleggingsfondsen die beleggen in obligaties
Liquiditeitsfondsen Beleggingsfondsen die beleggen in beleggingsproducten en deposito's met een looptijd korter dan 1 jaar
Onroerendgoedfondsen Beleggingsfondsen die beleggen in vastgoed
Mixfondsen Beleggingsfondsen die beleggen in verschillende vermogenscategorieën (bijvoorbeeld aandelen, obligaties, onroerend goed)
Themafondsen Beleggingsfondsen die beleggen met een bepaald thema (bijvoorbeeld duurzaamheid, nieuwe energie, milieu)
Hedgefondsen Beleggingsfondsen met een speciale beleggingsstrategie

 

Hoe belegt u in zo’n fonds?

U koopt een deel van het beleggingsfonds, ook wel een participatie genoemd. Die participatie kunt u ook weer verkopen. Bij ABN AMRO kunt u op diverse manieren beleggen in beleggingsfondsen. Dit zijn de drie meest gekozen beleggingsvormen:

Begeleid Beleggen in ABN AMRO Profielfondsen: Gemakkelijk beginnen met beleggen in een van de 6 Profielfondsen, passend bij uw wensen en grenzen. In deze mixfondsen kunt u ook periodiek beleggen vanaf € 50,- per maand. 

Zelf Beleggen: Zelf kopen en verkopen van o.a. aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Fondsadvies: Persoonlijk advies of online advies over het kopen en verkopen van zo’n 250 beleggingsfondsen.


Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 22 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215 (uitleg belkosten)

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief