Moet ik een expert zijn om goed te kunnen beleggen?

Gelukkig niet. Dan zou zelfstandig beleggen maar voor weinig mensen geschikt zijn. Met de juiste basiskennis kunt u al beginnen. Bovendien kunt u gebruik maken van de kennis van experts binnen en buiten ABN AMRO.

 

Wat moet u vooral weten?

Het belangrijkste dat u moet weten is dat u met beleggen risico neemt. Uw beleggingen  kunnen meer maar ook minder waard worden. Als u snel geld wilt verdienen met het kopen en verkopen van aandelen, is het risico het grootst. Dit noemen wij ook geen beleggen, maar traden of speculeren. U kunt ervoor zorgen dat uw risico beter gespreid is. Daarmee heeft u meer kans op rendement op de lange termijn.

Bepaal eerst een doel

Het ontwikkelen van een goed plan of strategie begint altijd met een duidelijk doel. Dan kunt u bepalen hoeveel vermogen u nodig heeft om dat doel te behalen. Met een duidelijk doel bent u gemotiveerder om uw plan ook uit te voeren. Controleer wel minimaal jaarlijks of uw doel nog steeds hetzelfde is. Doe dit ook bij grote veranderingen in uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld de geboorte van een kind, pensionering, scheiding of langdurige ziekte.

Wilt u weten met welke inleg of in hoeveel tijd u uw doel kunt bereiken? Doe dan een berekening in de rekentool op de informatiepagina over Zelf Beleggen.

Er zijn meer beleggingen dan Nederlandse aandelen

In de Nederlandse media wordt veel aandacht besteed aan de Nederlandse beurs en de index van deze beurs: de AEX.  Gelukkig heeft u bij Zelf Beleggen Basis meer mogelijkheden om in te beleggen, zoals buitenlandse aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s. Via de beleggingsfondsen en ETF’s heeft u weer toegang tot vele buitenlandse markten en sectoren. Als u uw investering verdeelt over meer beleggingscategorieën, regio’s en sectoren, kunt u uw risico beter spreiden.

Maak gebruik van onze kennis en tools

Voor het kopen en verkopen van aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s hebben we veel informatie beschikbaar.

  • Lees maandelijks de update van onze Beleggingsstrategie
  • Kies en vergelijk beleggingsfondsen en ETF’s met de Fondsselector
  • Lees de Fundamentele opinie van experts over het aandeel waarin u geïnteresseerd bent. U logt in en gaat naar uw beleggingsrekening. U klikt op ‘Nieuwe order’ en kiest het aandeel. Onderaan de pagina met aandeeldetails vindt u de ABN AMRO opinie.
  • Bekijk de beurskoersen

Let op de kosten

Bij beleggen komen ook kosten kijken. Deze kosten hebben invloed op het rendement van uw beleggingen. U betaalt servicekosten en (per order) transactiekosten. Bij de koop of verkoop van beleggingsfondsen betaalt u bij Zelf Beleggen Basis geen transactiekosten.