Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

2 mannen en vrouw bekijken gemaakte schade aan auto

Directe Schadeafhandeling (DSA)

Makkelijk en snel autoschade afhandelen met uw eigen verzekeraar

Heeft iemand schade veroorzaakt aan uw auto? Met Directe Schadeafhandeling (DSA) kunt u de veroorzaakte autoschade indienen bij uw eigen verzekeraar. Dat scheelt u veel tijd en regelwerk.

man en vrouw staan bij auto

Makkelijk schade melden

Heeft iemand anders schade gemaakt aan uw auto en heeft u een autoverzekering met WA-dekking of WA Beperkt Casco bij ABN AMRO Verzekeringen? Dan helpen we u graag bij het afhandelen van de autoschade. U meldt de schade en wij beoordelen of de schade in aanmerking komt voor DSA. Is dat het geval, dan regelen wij de rest. We nemen namens u contact op met de verzekeraar van de aansprakelijke partij en dienen de schadeclaim in. De schade vergoeden we direct aan u.

Bent u WA Volledig Casco verzekerd? Dan is DSA niet nodig. U bent dan al verzekerd voor schade door toedoen van iemand anders.

twee mannen bekijken autoschade

Voordelen

Directe Schadeafhandeling heeft verschillende voordelen voor u:

 • Schade melden bij uw eigen, vertrouwde verzekeraar
 • Schade wordt door ons sneller en makkelijker afgehandeld
 • U hoeft niet meer zelf in gesprek te gaan met de aansprakelijke partij

Directe Schadeafhandeling is niet verplicht. Schade indienen bij uw rechtsbijstandverzekering of de verzekeraar van de aansprakelijke partij is nog steeds mogelijk.

Wanneer geldt Directe Schadeafhandeling?

Icoon verificatie

Directe Schadeafhandeling geldt:

 • Bij een botsing van een personenauto, verzekerd op een particuliere polis, met een ander motorrijtuig
 • Als de bestuurder van het andere motorrijtuig volledig of gedeeltelijk aansprakelijk is voor de botsing
 • Als zowel de personenauto als het andere motorrijtuig is voorzien van een Nederlands kenteken geregistreerd bij RDW
Icoon waarschuwing

Directe Schadeafhandeling geldt niet:

 • Bij letsel- en overlijdensschade
 • Als de aansprakelijke partij onbekend of onverzekerd is
 • Als het onduidelijk is wie aansprakelijk is voor de schade
 • Als u geen geldige Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam-verzekering) heeft
 • Bij schade door het gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of andere middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden, fraude of als de bestuurder niet mag rijden

Veelgestelde vragen

Nee, uw verzekeringspremie stijgt niet door de regeling Directe Schadeafhandeling. Dit is een extra dienst die alle verzekeraars verlenen aan hun verzekerden met een autoverzekering met WA-dekking of WA Beperkt Casco.
Nee, Directe Schadeafhandeling is niet nodig als u WA Volledig Casco (allrisk) verzekerd bent. In dat geval wordt ook de schade aan uw auto door iemand anders toedoen al vergoed via uw eigen verzekeraar.

Nee, het is nog steeds verstandig om autorechtsbijstand te hebben. In sommige gevallen geldt Directe Schadeafhandeling niet. Dan kunt u gebruikmaken van autorechtsbijstand. Denk bijvoorbeeld aan de juridische hulp die u nodig heeft als u te maken krijgt met letselschade of blijvende invaliditeit. Of wanneer u een aanrijding heeft met een voertuig met een buitenlands kenteken. Daarnaast is autorechtsbijstand ook handig als u een conflict heeft met een garagebedrijf of merkdealer.

Helaas geldt Directe Schadeafhandeling in dit geval niet. U kunt een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds voor het Motorverkeer. Het Waarborgfonds is er voor iedereen die te maken heeft met schade door een onbekende of onverzekerde dader. Check voor het indienen de voorwaarden waaraan uw claim moet voldoen.