Schenken aan minderjarigen

Schenken aan uw minderjarige kinderen of kleinkinderen? Tot de 18e verjaardag zijn de ouders verantwoordelijk en hoort de schenking bij het vermogen van de ouders. Wij leggen u uit waarmee u rekening moet houden. 

 

Schenken aan uw minderjarige kind(eren)

Schenken aan uw kinderen

Zijn uw kinderen nog geen 18, maar wilt u ze nu alvast een bedrag schenken? Bijvoorbeeld voor hun toekomstige studie? Een mooi gebaar. We zetten graag een paar belangrijke punten voor u op een rij.

18 jaar betekent zelf bepalen

U kunt elk jaar een bedrag op de spaarrekening van uw kinderen storten, tot hun 18e. Dat zijn schenkingen van u aan uw kinderen. Zijn ze 18 jaar of ouder? Dan krijgen ze de beschikking over de spaarrekening en kunnen ze zelf bepalen waar ze het geld aan uitgeven. Dat hoeft dus niet per se voor hun studie te zijn. Omdat ze al volwassen zijn, heeft u daar geen invloed op.

Meer controle over besteding

Wilt u meer te zeggen hebben over wat de kinderen doen met uw schenking als ze 18 zijn? Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat ze het geld ook daadwerkelijk besteden aan de studie? Dan kunt u kiezen voor schenken onder bewind.

Uw schenking en belasting

Uw schenking heeft gevolgen voor de eventuele belasting die u en uw kinderen betalen. Zijn uw kinderen minderjarig, dus nog geen 18? Dan hoort voor de belasting hun spaargeld bij uw eigen vermogen. Bij de Belastingdienst vindt u meer over bezittingen en schulden van uw minderjarige kinderen

Zijn uw kinderen 18? Dan zijn zij verplicht hun spaargeld zelf op te geven voor de belasting. Het hebben van spaargeld (of ander vermogen) kan gevolgen hebben voor het recht van uw kinderen op een uitkering of toeslag, bijvoorbeeld huurtoeslag. Kijk bij de Consumentenbond voor voorbeelden van toeslagen . Het is goed om daar rekening mee te houden.

 

Schenken aan uw kleinkinderen

Een steuntje in de rug voor uw kleindochter, zodat zij later kan studeren. Of uw kleinzoon vast op weg helpen voor zijn rijbewijs. Wilt u schenken aan uw minderjarige kleinkinderen? Zo bent u goed voorbereid.

Ga in gesprek met uw kinderen

Wilt u uw kleinkinderen een bedrag schenken, maar zijn ze nog geen 18? Dan zijn hun ouders –uw kinderen– nog verantwoordelijk. Zij beheren het geld, totdat uw kleinkinderen 18 zijn. Bespreek uw schenking daarom eerst met hen. 

Als uw kleinkinderen 18 jaar zijn is het geld van hun en bepalen zij zelf waaraan ze het uitgeven. Als u zelf wilt beslissen waar ze het geld aan uitgeven, kunt u dit regelen met schenken onder bewind. Advies: maak daarover van tevoren duidelijke afspraken.

Wie betaalt de inkomstenbelasting?

Omdat uw kleinkinderen nog geen 18 zijn, betalen zij geen inkomstenbelasting over het geld. Dat doen de ouders – uw kinderen. Zij moeten de schenking opgeven als ze belastingaangifte doen. De ouders mogen het bedrag wel gebruiken voor het betalen van hun inkomstenbelasting over het geld van hun minderjarige kinderen. 

Zijn uw kleinkinderen 18 jaar of ouder? Dan moeten ze zelf inkomstenbelasting betalen over de schenking. Daarnaast krijgen ze misschien minder uitkering of toeslag. Het is goed om daar rekening mee te houden.

Voor wie is de rente?

Ouders hebben tot hun kinderen 18 zijn het ‘ouderlijk vruchtgenot’ van de schenking. Dit betekent dat ze de rente van het geschonken bedrag zelf mogen gebruiken. Wilt u niet dat de ouders dit recht hebben? Dan kunt u dat voorkomen door in de schenkingsovereenkomst vast te leggen dat het ouderlijk vruchtgenot niet geldt.

We helpen u graag verder

Heeft u specifieke vragen? Of wilt u uw keuze nog even met ons bespreken? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. 

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur.