Wat zijn uw mogelijkheden als uw lijfrente vrijkomt?

Jacques Hogerwerf
Expert Kenniscentrum ABN AMRO
29-04-2021

Valt het kapitaal van uw lijfrenteverzekering binnenkort vrij? Dan ontvangt u van uw bank of verzekeraar een brief waarin de uitkering van uw lijfrente wordt aangekondigd. U moet dan gaan bedenken wat u met dit geld wilt doen. Bekijk de mogelijkheden.

 

Laat u uw lijfrente uitkeren? Of kiest u voor een verlenging van uw lijfrente met een aantal jaren? Het maken van uw keuze zal in grote mate afhankelijk zijn van de hoogte van de uitkering en van de belastingregels die van toepassing zijn. 

Jaar van afsluiting is leidend voor fiscale regels

Het jaar waarin u uw lijfrente heeft afgesloten, is bepalend voor de fiscale regels die op uw lijfrente van toepassing zijn. Zo heeft een lijfrente die is afgesloten vóór 2006 de meest flexibele mogelijkheden. Lijfrenteverzekeringen die zijn afgesloten na 2006 zijn minder flexibel, maar kunt u in combinatie met bijvoorbeeld het eerder laten ingaan van uw pensioen goed gebruiken om uw inkomen aan te vullen. Bespreek uw  mogelijkheden  met een adviseur.

Laat u uw lijfrente uitkeren?

Als u het opgebouwde kapitaal van uw lijfrente direct nodig heeft, kunt u uw lijfrente laten uitkeren. Dat kan op de volgende manieren:

  • U vult een aantal jaren uw AOW en pensioen aan.
  • U vult levenslang uw AOW en pensioen aan.
  • U laat het bedrag uitkeren ter overbrugging tot aan uw AOW of pensioen.
  • U laat het bedrag in een keer uitkeren.

Wilt u uw lijfrenteverzekering laten uitkeren? Dan kunt u een bankspaarrekening openen, die u gebruikt voor het omzetten van het opgebouwde lijfrentekapitaal in een vaste uitkering. U ontvangt dan elke maand, elk kwartaal of elk jaar een bedrag over een vooraf afgesproken periode. 

Stelt u de uitkering van uw lijfrente uit?

Heeft u het kapitaal van uw lijfrente nog niet nodig? Dan kunt u meestal uw lijfrente uitkeringen uitstellen en dus verder vermogen opbouwen. Dat kan tot uiterlijk vijf jaar na het jaar waarin u uw AOW-leeftijd bereikt. Hoe u verder vermogen met een lijfrente kunt opbouwen is mede afhankelijk van uw leeftijd en de fiscale regels die van toepassing zijn. 

Vaak kunt u de looptijd van uw lijfrentepolis verlengen door een nieuwe einddatum te kiezen. Ook kunt u kiezen voor het opbouwen van extra vermogen via een nieuwe bankspaarrekening.

Wilt u lijfrentepolissen combineren?

Het kan financieel interessant zijn om het kapitaal van meerdere polissen met elkaar te combineren. Daarbij kunt u op of na de einddatum van uw lijfrenteverzekering of bankspaarrekening naar een andere bank of verzekeraar overstappen. Verzekeraars en banken hebben afspraken gemaakt over hoe ze het lijfrentekapitaal aan elkaar overdragen

Vóór de einddatum overstappen mag ook, bijvoorbeeld omdat u de rente of de voorwaarden beter vindt. Of omdat uw persoonlijke situatie is veranderd. Stapt u over voor de einddatum? Dan kan uw huidige bank of verzekeraar kosten bij u in rekening brengen zoals een boeterente of administratiekosten. Vraag dit na!

Is uw polis onvindbaar?

Heeft u uw lijfrente lang geleden afgesloten? Dan kan het gebeuren dat de lijfrentepolis onvindbaar is. Of dat u tot de ontdekking komt dat de verzekeraar bij wie u de polis heeft afgesloten niet meer bestaat. Wat kunt u dan doen?

  • Informeren bij de verzekeraar
    Kunt u geen polis meer vinden, maar weet u wel de naam van de verzekeraar waar uw lijfrente is afgesloten? Dan kunt u contact opnemen met de verzekeraar. Het wordt lastiger als de verzekeraar niet meer bestaat. In dat geval kunt u contact opnemen met de Informatiedesk van De Nederlandsche Bank om de rechtsopvolger te vinden.
  • Zoekservice verzekeraar
    Heeft u zelf gezocht maar komt u er niet uit? Dan kunt u de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars inschakelen. Het Verbond vraagt de deelnemende verzekeraars te zoeken naar mogelijke polissen van u. Als er een polis gevonden wordt, krijgt u bericht van uw verzekeraar.
 

Tot slot

Het is vaak lastig om een goed beeld te krijgen van alle mogelijkheden als een lijfrente vrij komt. Wat het beste bij u past, hangt af van uw financiële situatie en uw wensen. En van uw huidige lijfrenteproduct en de belastingregels die daarbij horen.

Heeft u vragen of heeft u hulp nodig? Maak gerust een afspraak met een van onze adviseurs voor een gratis oriëntatiegesprek. Bespreek samen met de adviseur uw mogelijkheden en krijg antwoord op uw vragen. 

Preferred Banking

Bijeenkomsten over inkomen voor later

Wilt u meer informatie over het opbouwen van inkomen voor later? Meld u dan nu aan voor een van onze digitale bijeenkomsten of maak een afspraak met een adviseur.

Andere suggesties voor u

Weet u al hoe uw pensioen eruit gaat zien?

Begint uw pensioen in zicht te komen? Dan is dit een goed moment om te bekijken of u uw geldzaken op orde heeft. Als u overzicht heeft over uw inkomen en uw vermogen, weet u waar u aan toe bent.

Eerder met pensioen of minder werken: hoe bouwt u pensioen op?

Veel Nederlanders blijven tot hun AOW-leeftijd werken. Maar misschien wilt u eerder met pensioen gaan of minder gaan werken. In dat geval is het verstandig om daar bij de opbouw van uw vermogen rekening mee te houden. Hoe eerder u hiermee begint, hoe beter u bent voorbereid.

Aandachtspunten eerder stoppen met werken

Heeft u genoeg pensioen opgebouwd? De keuze om eerder te stoppen met werken of minder te gaan werken heeft invloed op uw financiën. En als u stopt met werken begint u aan een nieuwe levensfase. Hoe gaat u uw vrije tijd invullen? Wij zetten voor u enkele aandachtspunten op een rij.