Mogelijkheden om uw overwaarde te benutten

23-04-2020

De laatste jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor zien veel huiseigenaren de overwaarde van hun huis toenemen. Hoe kunt u deze overwaarde benutten? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor u op een rij.

 

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een huis en de hypotheek die er nog op rust. Stel uw woning is € 350.000 waard en u heeft een hypotheek van € 100.000. Dan is de overwaarde € 250.000. Een flinke overwaarde ontstaat als de actuele verkoopwaarde van een huis fors is gestegen en de hypotheek vrijwel helemaal is terugbetaald.

Waarvoor kunt u de overwaarde van uw woning gebruiken?

Er kunnen diverse redenen zijn om de overwaarde van uw woning te benutten. Enkele voorbeelden:

 • Wilt u zo lang mogelijk blijven wonen in uw huidige woning? En wilt u uw woning aanpassen? Dan kunt u de overwaarde gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing of voor groot onderhoud aan uw woning.
 • Ook kunt u overwegen om de overwaarde te gebruiken voor een schenking aan uw kinderen. Zo kunt u hiermee uw kinderen helpen bij de aankoop van een woning of de aflossing van een hypotheek.
 • Misschien heeft u een laag inkomen. Dan kunt u overwegen om een deel van de overwaarde als extra inkomen maandelijks te laten uitkeren.

Hoe kunt u de overwaarde van uw huis benutten?

De overwaarde van uw huis kunt u op verschillende manieren vrijmaken en opnemen:

 1. U verhuist naar een huurhuis
  Een eerste mogelijkheid om de overwaarde van uw huis te benutten, is uw huis verkopen om daarna te verhuizen naar een huurwoning. Als u uw koopwoning heeft verkocht, moet u de resterende hypotheek helemaal afbetalen. Is de verkoopwaarde hoger dan uw hypotheek? Dan heeft u overwaarde en kunt u makkelijk uw schuld aflossen. De overgebleven overwaarde kunt u vrij besteden.

 2. U verhuist naar een nieuwe koopwoning
  Ook kunt u uw overwaarde vrij spelen door uw huis te verkopen en een nieuwe woning aan te kopen. Koopt u binnen 3 jaar weer een huis? Houd dan rekening met de zogenaamde bijleenregeling. Deze belastingregel stimuleert dat u de overwaarde van uw verkochte woning gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe woning. Als u ervoor kiest dit niet te doen, heeft u voor een deel van uw nieuwe hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Meer hierover kunt u lezen op de website van de belastingdienst .

 3. U sluit een nieuwe (aflossingsvrije) hypotheek af
  Wilt u zo lang mogelijk in uw woning blijven wonen? Dan kunt u een nieuwe hypotheek in overweging nemen, om zo een deel van de overwaarde van uw huis te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dat is een hypotheekvorm waarbij u tijdens de looptijd niets terugbetaalt op uw hypotheek. U betaalt dan alleen rente. Aan het einde van de looptijd moet u de volledige hypotheek terugbetalen, tenzij het mogelijk is om uw hypotheek te verlengen.

  Een aflossingsvrije hypotheek is vaak toegestaan tot maximaal 50% van de woningwaarde. In dat geval kunt u voor een aflossingsvrije hypotheek in aanmerking komen, als u voldoende inkomen heeft en u de rentelasten kunt dragen. Voor aflossingsvrije hypotheken die na 2012 zijn afgesloten, geldt meestal geen hypotheekrenteaftrek, tenzij deze onder overgangsrecht vallen. Meer hierover kunt u lezen op de website van de belastingdienst .

 4. U sluit een overwaardehypotheek af
  Als vierde mogelijkheid kunt u overwegen om een overwaardehypotheek af te sluiten. Bij een overwaarde hypotheek bedenkt u vooraf welk bedrag u nodig heeft als aanvulling op uw inkomen. De rente van de opgenomen hypotheek wordt opgeteld bij uw hypotheekschuld. Uw maandlasten blijven dus in principe gelijk, tenzij uw huidige hypotheek door uw hogere hypotheekschuld in een hogere tariefklasse van uw hypotheekrente komt. Dit is dus anders dan bij een aflossingsvrije hypotheek, waarbij u wel (maandelijks) rente betaalt tijdens de looptijd. U kunt bij ABN AMRO een overwaardehypotheek afsluiten, als de jongste partner ten minste de AOW-leeftijd heeft bereikt. U blijft wonen in uw eigen huis en er is geen restschuld voor u of uw nabestaanden.
Stel uw vermogensvraag

Hoe staat u er financieel voor?

Met het Financieel Inzicht weet u hoe u er financieel voor staat, wat er met uw inkomen na uw pensioen gebeurt en welke risico's u loopt. Of wilt u verder praten over uw financiële situatie? Plan een gratis oriëntatiegesprek.

Andere suggesties voor u

5 manieren om uw hypotheeklasten te verlagen

De maandelijkse hypotheeklasten lijken vaak een vaststaand gegeven. Maar er zijn wel degelijk interessante besparingen mogelijk. Bekijk 5 mogelijkheden om de maandlasten van uw hypotheek te verlagen.

Extra aflossen: waar moet u rekening mee houden?

Financiële zekerheid, spaargeld dat niets oplevert maar waarover u wel belasting betaalt, een mogelijk lager inkomen in de toekomst? Er zijn verschillende redenen om uw hypotheek versneld af te lossen. Waar moet u rekening mee houden?

Een huis kopen als ondernemer?

Of u nu zzp'er bent of directeur: ook ondernemers willen graag prettig wonen. Toch kan het voor ondernemers soms lastiger zijn om een huis te kopen. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.