Hypotheek blijkt lastig in de belastingaangifte

Peter Pleijsant
Expert Kenniscentrum ABN AMRO
18-02-2021

Veel belastingbetalers vinden de aangifte inkomstenbelasting eenvoudig. Toch gaat het niet altijd goed. Vooral in situaties met een nieuwe hypotheek. Welke situaties zijn dat en welke fiscale regels zijn dan belangrijk?

 

Onderzoek Belastingdienst naar aangiftegedrag

Onlangs heeft de Belastingdienst onderzoek gedaan naar het aangiftegedrag van particulieren. Daardoor is duidelijk hoe belastingbetalers het doen van de belastingaangifte ervaren. Hieruit blijkt onder andere dat meer dan de helft (56%) van de belastingbetalers de belastingaangifte eenvoudig vindt. Heel veel (88%) belastingbetalers gaan ervan uit dat ze de belastingaangifte juist hebben ingevuld. Maar de praktijk is anders.

Fiscale problemen bij ‘life events’

Uit recent onderzoek in opdracht van het Ministerie van Financiën naar de fiscale regels voor het eigen huis blijkt dat deze regels behoorlijk ingewikkeld zijn. De problemen worden vooral duidelijk bij de zogenoemde ‘life events’. Dat zijn gebeurtenissen in het leven van belastingbetalers waarbij sprake is van een nieuwe hypotheeksituatie. Dan zijn namelijk veel fiscale regels tegelijk van toepassing, waardoor het extra ingewikkeld wordt. Voorbeelden van deze ‘life events’ zijn:

  • aankoop van het eerste eigen huis door een starter op de woningmarkt;
  • samenwonen;
  • (echt)scheiding;
  • aanpassing financiering/oversluiten;
  • verhuizen; en
  • overlijden.

Fiscale regels bij verhuizen

Bent u bijvoorbeeld in 2020 verhuisd? Bekijk dan de volgende pagina’s van de Belastingdienst om meer duidelijkheid te krijgen bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over 2020. Het gaat namelijk bij verhuizen om de volgende fiscale regels:

Indienen juiste aangifte is belangrijk

Het is belangrijk om tijdig een juiste belastingaangifte in te dienen bij de Belastingdienst. U betaalt dan niet te veel maar ook niet te weinig belasting. Te weinig belasting betalen, leidt namelijk tot veel gedoe en dit kost extra geld. Naast de verschuldigde belasting gaat het dan om rente en in bijzondere situaties ook om boetes en taakstraffen.

Gelukkig valt het doen van de belastingaangifte voor veel belastingbetalers (70%) mee. Maar veel mensen kijken niet uit naar de jaarlijkse belastingklus. Slechts 28% doet liever belastingaangifte dan huishoudelijke klusjes. Meer dan de helft (56%) heeft geen behoefte aan extra hulp bij de belastingaangifte. Let in ieder geval op wanneer er een verandering in uw hypotheeksituatie optreedt. Vraag waar nodig hulp aan een fiscalist.

Tot slot, uit het onderzoek van de Belastingdienst blijkt ook dat 48% van de belastingbetalers trots is op zichzelf wanneer de belastingaangifte is gedaan. En 7% trakteert zichzelf op een lekkere snack na afronding. Het is maar dat u het weet.

Actueel hypotheeknieuws

Actueel hypotheeknieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt en lees de laatste nieuwsberichten over wonen en regelgeving.

Andere suggesties voor u

Hypotheekrenteaftrek en meer belastingvoordeel

Heeft u een eigen woning? Dan kunt u profiteren van belastingvoordeel. Bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek. U kunt ook vaak de kosten rondom de koop en verkoop van uw woning in mindering brengen op uw belastbaar inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting.

Tijdelijke betaalstop hypotheek of betaalpauze lening in de belastingaangifte

Veel mensen ervaren financiële onzekerheid door de coronacrisis. Wie in 2020 betalingsproblemen voorzag, kon bij ABN AMRO gebruikmaken van een tijdelijke betaalstop voor de hypotheek of een betaalpauze voor de lening. Wat zijn de gevolgen voor uw aangifte inkomstenbelasting 2020 als u vorig jaar gebruikgemaakt heeft van een van deze mogelijkheden?

Extra aflossen: waar moet u rekening mee houden?

Financiële zekerheid, spaargeld dat niets oplevert maar waarover u wel belasting betaalt, een mogelijk lager inkomen in de toekomst? Er zijn verschillende redenen om uw hypotheek versneld af te lossen. Waar moet u rekening mee houden?